9 zaručených tipov, ako zatočiť s krepovitými vlasmi

Autor1 mes. pred

Krepovitosť. Frizz. Vlasy ako slama. Vlásky poletujúce okolo hlavy. Jemná aura okolo účesu… Tento problém má naozaj veľa možností, ako ho pomenovať. Trápi niečo podobné aj teba? Niet sa čomu čudovať, obzvlášť vlasy so štruktúrou, ktoré majú sklon vlniť sa alebo kučeravieť, krepovitosťou trpia. Nie je to však zádrheľ, ktorý by nemal riešenie. Proti krepovitým vlasom sa dá bojovať. A my, v Kučeravé, vieme ako. Ak to zaujíma aj teba, čítaj ďalej. Zhrnuli sme deväť overených rád, ako dosiahnuť krásne vlasy bez krepovitosti.

Ako a prečo vzniká krepovitosť? 

Inak povedané, prečo moje vlasy vyzerajú ako po zásahu elektrickým prúdom? Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Najčastejšie je to nesprávna starostlivosť a taktiež vlasová kozmetika, ktorá tvojim vlasom nemusí vyhovovať. Ďalej to môže byť aj pohyb v prostredí, ktoré vlasy na pohľad strapaté ako metla spôsobuje. Alebo sklon ku krepovitosti jednoducho dostaneš do vienka ako dar.

Ak sa na to pozrieme z hľadiska kučeravých vlasov, mnohé z nich sú výrazne pórovité, takže sa snažia prirodzene nasávať vlhkosť z okolia. Z horúceho kúpeľa, sprchy alebo ovzdušia počas sparných letných dní. Akonáhle vlas dosiahne svoje, zmení svoju definíciu a oddelí sa od ostatných vlasov, s ktorými bol dosiaľ v harmónii. K jednému sa pridá ďalší, potom ďalší a bum! Rozstrapatený look je na svete. 

Okej, ale čo s tým?

9 tipov, ako sa zbaviť krepovitých vlasov 

Ako často si umývaš vlasy? Menej je niekedy viac 

Nevýhodou príliš častého umývania vlasov je, že tvoje kučery prichádzajú o prirodzené oleje chrániace vlas pred nadmerným vysúšaním. Vlasy, ktoré nemajú dostatok vlhkosti, pôsobia menej lesklo, akoby bez života a naozaj môžu evokovať slamený vzhľad. Okrem toho im oleje ponúkajú akúsi ochranu, aby vlhkosť nestrácali. Každodenný washday je preto jeden zo spôsobov, ako krepovitosť vlasov podporiť. Riešenie? Vyskúšaj namiesto umývania refresh. Zaberie ti menej času, pramienkom dodáš potrebný hydratačný doping a pokojne si môžeš svoj look nastajlovať nanovo. 

KUČERAVÝ TIP: Počuješ o refreshi po prvý raz? V tom prípade po prečítaní článku nakukni do nášho blogu. Nájdeš v ňom rady, ako zvládnuť refresh ľavou zadnou. Od postupu až po vhodné prípravky.

Vyskúšaj low-poo šampón alebo čistiaci kondicionér 

A keď už na to umývanie vlasov príde, nie je jedno ani to, aký šampón používaš. Ak postupuješ podľa Curly Girl metódy alebo jej rôznych modifikácií, zrejme ti niečo hovorí pojem co-wash. Ide o čistiaci kondicionér, ktorý zabezpečí tvojim vlasom dostatok hydratácie bez vysušenia. Bez obáv, postará sa aj o čistú pokožku v oblasti vlasov a taktiež bežné nánosy. Tie zásadnejšie odporúčame riešiť z času na čas takzvaným hĺbkovým šampónom. A v prípade, ak sú tvoje kučery príliš jemné, alebo máš krehkejšie vlnité vlasy, šetrnejší low-poo šampón (bez obsahu sulfátov, silikónov a parabénov) bude presne to, čo hľadáš.

Zváž spôsob, akým zmývaš z vlasov kondicionér 

V tomto prípade hovoríme o klasickom oplachovom kondicionéri, ktorý je v rámci starostlivosti o kučery doslova povinná jazda. Nie o tom čistiacom. Dôvod, prečo ho vôbec používať je, že vlasy optimálne hydratuje a zmäkčí. Ak ho však necháš pôsobiť na vlasoch príliš krátko alebo ho neaplikuješ po celej dĺžke vlasov rovnomerne, jeho účinok nie je plnohodnotný. Napríklad aj keď ho finálne zmyješ z vlasov prúdom vody zo sprchy. Riešením je používať metódu umývania vlasov pomocou lavórov, šálok alebo iných nádob, kde sa do vlasov dostane pomocou vody dostatok prípravku a vymyjú sa postupným prelievaním len toľko, koľko je treba. Alebo ďalšie praktické riešenie – doplniť hydratáciu leave-in kondicionérom

KUČERAVÝ TIP: Máš v tých kondicionéroch tak trochu hokej? Určite si prečítaj nášho sprievodcu kondicionérmi, ktorý ti dá všetky potrebné odpovede na tvoje otázky.

Zvlhčovače verzus blokátory vlhkosti 

To sú zložky, ktoré by ťa v prípade, ak tvoje vlasy trpia krepovitosťou, mali pri čítaní etikety vlasovej kozmetiky zaujímať. Kým zvlhčovače podporujú nasávanie vlhkosti z okolia, blokátory robia presný opak. Bránia tomu, aby tvoje vlasy prijímali okolitú vlhkosť, nafukovali sa a vytvárali nevzhľadný krep. Medzi prírodné blokátory vlhkosti patrí napríklad bambucké maslo, ricínový olej alebo extra panenský olivový olej. Ak teda vieš, že sú tvoje vlasy dostatočne hydratované, zvlhčovačom, ako je napríklad med, pšeničný proteín, sorbitol alebo glycerín sa v prípravkoch, ktoré používaš na svoje kučery, radšej vyhni.

 

Česanie. Ako súvisí s krepovitosťou? 

Veľkou mierou ku vzniku krepovitosti prispieva to, ako, kedy a čím sa češeš. Ak tak robíš vo chvíli, kedy sú tvoje vlasy suché, niet divu, že ťa v zrkadle čaká výbuch. Šetrné česanie, ktoré nenarúša štruktúru vlasu, je práve v momente, keď do vlhkých vlasov nanášaš kondicionér. Prípadne vo chvíli, kedy používaš produkty rozčesávanie. Aký hrebeň použiť? Ideálne taký, ktorý má medzi zubami dostatočne široké medzery. V ponuke doplnkov pre kučeravé vlasy nájdeš aj špeciálne detanglingové hrebene a kefy, ktoré nespôsobujú frizz a zároveň tvoje pramienky rozčešú bez ťahania a bolesti.

Správne sušenie je základ, ak nechceš krep  

Zásadná otázka znie – aký uterák používaš na to, aby si z vlasov dostala/dostal nadmernú vlhkosť? Ak je to froté, rýchlo s ním preč. Klasické uteráky totiž z tvojich vlasov odoberajú oveľa viac hydratácie, než je potrebné. Nahraď ich preto radšej uterákom z mikrovlákna alebo pokojne aj starým tričkom zo 100 % bavlny. Tieto materiály sú zároveň svojou štruktúrou oveľa jemnejšie a nezachytávajú sa do poodhalených kutikul v tvojich vlasoch, aby ich naštrbili ešte väčšmi. 

Druhou, nemenej dôležitou vecou je, ako si vlasy sušíš. Na akékoľvek šúchanie alebo čochranie rýchlo zabudni. Na jednej strane vlasy narúšaš a na druhej ubližuješ aj prirodzenej definícii, ktorú po umývaní alebo refreshe nadobudli. Stačí pár minútový plop, aby sa zbavili nadmernej vlhkosti a uterák/tričko môžeš odložiť. Nasleduje voľné sušenie alebo fén s difuzérom. O tom, ktorý variant prináša viac výhod a nevýhod, či skôr pre aký typ vlasov je vhodný, sme písali v článku s názvom Ako sušiť kučeravé vlasy.

Vhodný gél na vlasy ako boj s krepovitosťou 

Používaš stylingové prípravky? Dnes vlasová kozmetika ponúka oveľa viac riešení, než len gél. Ľahké stylingové peny, aktivátory a krémy alebo účinné custardy zafixujú prirodzené zvlnenie tvojich vlasov v takej miere, ako potrebuješ. Ak sa vytvorí po vysušení krusta, jednoducho z nej vhodným spôsobom vylupneš šťavnaté kučery bez nedbalo poletujúcich vlasov. No uznávame, nájsť vhodný stylingový prípravok a taktiež spôsob, ako si vyčarovať na hlave krásne vlny, kučery alebo špirálky, sa málokomu podarí hneď na prvú. Preto nezúfaj, ak ich budeš musieť vyskúšať niekoľko, aby si objavila/objavil ihlu v kope sena. 

KUČERAVÝ TIP: Máš pocit, že v tejto téme potrebuješ poradiť? O tom, čo všetko vplýva na výber vhodného stylingového prípravku sa dočítaš v článku Styling kučeravých vlasov. Aký prípravok vybrať?

Kým ty spíš, tvoje vlasy možno trpia

To platí v prípade, ak svoje kučery počas spánku dostatočne nechrániš. Pred čím? Hoci to znie na prvý pohľad banálne, pred klasickou návlečkou na tvojom vankúši. Ak si vezmeme to množstvo pohybov hlavy, ktoré počas noci urobíš a zvýšenú mieru trenia, ku ktorému medzi tvojimi vlasmi a povrchom vankúša dochádza, nečudujeme sa krepovitému výrazu, ktorý ťa privíta hneď zrána. Riešením je vhodná návliečka na vankúš z hodvábu, ktorá znižuje trenie a neodoberá z vlasov vlhkosť. Alebo ochrana v podobe saténovej čiapky na spanie. Pretože aj správne zaobchádzanie s kučerami počas spánku robí veľký rozdiel v tom, ako veľmi sú tvoje vlasy krepovité.

Stav na vhodný kučeravý strih vlasov

Krepovité vlasy sa často prejavujú aj ako dôsledok nevhodného strihu vlasov. Prispievajú k tomu napríklad aj rozštiepené končeky, ktoré je potrebné pravidelne zastrihávať a taktiež celkový strih, ktorý dokáže výrazne podporiť prirodzenú definíciu kučier v ich plnej kráse. Aj preto je dôležité okrem vhodnej kozmetiky a starostlivosti nájsť svoju dvornú kaderníčku, kaderníka alebo dokonca špecializovaný kadernícky salón, ktorý sa na kučeravé vlasy zameriava. Odborníci posúdia stav tvojich vlasov a odporučia ti strih, ktorý si budeš vedieť bez problémov upravovať aj doma. 

Teraz už možno tušíš, kde môže byť problém, ak sa ti nedarí zvíťaziť v boji proti krepovitosti. Veríme, že ti tieto tipy padli vhod. Všetku potrebnú kozmetiku pre svoje vlny a kučery nájdeš v našej ponuke, dokonca aj špeciálne produkty na zníženie krepovitosti.

Zhrnutie:

NAKUPOVAŤ KOZMETIKU PRE MOJE KUČERY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia