Veľký sprievodca kondicionérmi: Čo je cowash, čo znamená leave-in a ako si vybrať kondicionér na kučeravé vlasy?

Autor2 roky pred

Mnohé kučeravé dámy, ale i páni, ktorí práve objavili čaro účinnej Curly Girl metódy, majú často problém zvoliť si ten správny kondicionér. Okrem klasických oplachových kondicionérov totiž kučeravým vlasom v nemalej miere prospievajú bezoplachové leave-in kondicionéry, ktoré im dodajú potrebnú dávku hydratácie a výživy. Nuž, a ak sa k tomu všetkému pridá i cowash – najlepší priateľ takmer všetkých vlniek, kučier či špirálok, zorientovať sa vo všetkých tých kondicionéroch dá skutočne zabrať. Je to i tvoj problém? 

V tom prípade je tento článok určený presne pre teba. Dozvieš sa v ňom napríklad:

  1. Čo je cowash a cowashing, pre koho je vhodný a ako často ho zaradiť k svojim kučeravým rituálom?

  1. Aký je rozdiel medzi cowashom a klasickým kondicionérom?

  1. Čo je leave-in kondicionér a ako ho používať?

  1. Aký je správny postup, ak chceš svojim kučeravým vlasom dopriať maximum starostlivosti s vhodnou kozmetikou?

Čo je co-wash? Je cowashing vhodný aj na moje vlasy?

Cowash (co-wash) je špeciálny typ prípravku, ktorý slúži na umývanie vlasov. V jednom balení tak spája čistiace účinky šampónu a zároveň i výhody kondicionéru. Tento spôsob čistenia vlasov je vhodný obzvlášť pre nerovné vlasy. Napokon cowashing – čistenie vlasov pomocou kondicionéru, je jedným zo základných postupov prevratnej CGM metódy, ktorej podľahli už milióny majiteľov kučeravých vlasov po celom svete. 

Náš TIP: Pozor na jeden podstatný detail. Cowash nie je kondicionér a slúži na umývanie vlasov. Nehľadaj v ňom skratku, ktorá spája šampón a kondicionér v jednom balení a ušetrí tvoj čas. Aj v prípade, ak použiješ cowash na umývanie vlasov, je potrebné následne použiť aj kondicionér.

Hlavné benefity, ktoré cowashing prinesie tvojim kučerám

Keď čítaš tieto riadky, zrejme už vieš, že tvoje vlny, kučery či afro vyžadujú viac vlhkosti, než rovné vlasy. Podľa toho, ako veľmi pórovité vlasy sú, môže byť pre teba problém vlhkosť do nich dostať (nízkoporézne vlasy) alebo naopak, dostatočne hydratované ich udržať a vlhkosť v nich uzamknúť (vysokoporézne vlasy).

Práve cowashing je jedným z postupov, vďaka ktorému sa vlasy nevysušia, ako pri klasickom umývaní šampónom s obsahom sulfátov, parabénov či minerálov. Avšak, nemaj strach. Tvoje vlasy i pokožku hlavy zbaví nečistôt i prípadných usadenín, rovnako dobre ako klasický šampón. Účinnou látkou, ktorá zatočí s prípadnou mastnou pokožkou a nevzhľadným nánosom na povrchu vlasov, sú práve oleje, ktoré cowash obsahuje. Výsledkom sú vyčistené vlasy šetrnou a jemnou metódou

Ako na to? 

  1. Vlasy dostatočne navlhči pomocou teplej vody tak, aby sa dostala ku každému pramienku.

  2. Na pokožku hlavy nanes dostatočné množstvo cowash-u a pomocou končekov prstov vmasíruj podobne, ako v prípade klasického šampónu.

  3. Zhruba po 1 minúte masírovania je tvoja pokožka hlavy dostatočne zbavená nečistôt či odumretých častí a nastal čas prípravok zmyť pomocou prúdu vody a odstrániť tak všetky zvyšky prípravku z vlasov. 

Najčastejšie otázky ohľadom cowash-u 

Keďže cowashing, najmä v našich končinách, nie je ešte tak zaužívaným a známym postupom pri umývaní vlasov, je celkom logické, že okolo neho vzniká niekoľko otázok, ktoré možno práve vŕtajú v hlave i tebe. Tak napríklad:

Môžem na cowashing použiť akýkoľvek kondicionér?

V podstate áno. Ak má však kondicionér v názve “čistiaci”, prípadne priamo co-wash, môžeš sa spoľahnúť, že je jeho zloženie vhodné nielen na dostatočnú hydratáciu, ale aj na odstránenie nečistôt pokožky hlavy i samotných vlasov. Aktívne látky, ktoré sú súčasťou cowash-u, ti dodajú uspokojivý pocit čistých vlasov bez nánosov a nevzhľadnej mastnoty. Pri rozhodovaní sa, ktorý co-wash si vybrať, je dobré riadiť sa podľa typu svojich vlasov

Nevieš, aký typ vlasov vlastne máš? Odpoveď nájdeš v našom blogu v článku Typy vlasov: Vlnité, kučeravé a afro vlasy. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Aký typ cowash-u si vybrať?

Pre vlny a kučery s nízkou poréznosťou (2A-2C) odporúčame siahnuť po jemnejších čistiacich kondicionéroch s nižším obsahom olejov, ktoré by mohli vlasy neželane zaťažiť. Je však celkom možné, že si ku cowashingu cestu nenájdeš, a preto odporúčame vyskúšať jemný šampón so šterným zložením, ktorý budeš používať namiesto cowash-u. Pre nositeľov kučeravých vlasov (3A-3C), ktorým poréznosť vlasov nerobí vrásky na tvári, je vhodné siahnuť po správne vyvážených vlasových prípravkoch pre optimálnu hydratáciu i čistenie vlasov. Nuž, a napokon, pre afro, ktoré sa krúti do špirálok (4A-4C), prípadne vysoko porézne, chemicky farbené či nadmieru vysušené vlasy, je na mieste zvoliť prípravky bohatšie na prítomnosť olejov a hydratačných zložiek.

Ako často používať co-wash?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Cowashing môžeš nahradiť bez obáv za klasické umývanie šampónom. Znamená to, že umývanie pomocou kondicionéru zaradíš do svojho umývacieho rituálu vždy, keď nadíde čas zbaviť vlasy nánosov nečistôt. Nezabudni však na pravidelné hĺbkové čistenie 1-2x do mesiaca. Na tieto umytia nebudeš používať co-wash, ale práve hĺbkový šampón, ktorý ťa zbaví nánosov a nečistôt usadených na tvojich vlasoch.

Nebudú sa moje vlasy až príliš mastiť?

Skôr, než sa na cowashing vrhneš, mal/a by si si uvedomiť jednu dôležitú vec. Žiadna zmena nenastane zo dňa na deň. Tvoje vlasy a najmä pokožka hlavy si musia na nový spôsob starostlivosti privyknúť. A tak sa skutočne v prvých týždňoch môže zdať, že sú vlasy mastnejšie, než dosiaľ. Dôvodom, prečo pokožka hlavy produkuje nadmerné množstvo mazu je, že sa snaží vlasy prirodzene chrániť. Pri každom použití šampónu so sulfátmi jej tak dávaš impulz, aby svoju snahu obnovila. Ak však prostredníctvom cowashu dodáš vlasom pri umývaní dostatok výživy a hydratácie, produkcia mazu bude postupne klesať

Prvé badateľné zmeny a benefity, ktoré ti čistenie vlasov pomocou kondicionéru prinesie, pocítiš zhruba o šesť a viac týždňov. Ak dovtedy nastanú chvíle, kedy budeš mať pocit, že potrebuješ vlasy dôkladne vyčistiť, siahni po hĺbkovom šampóne, ktorý ti v momente prinavráti pocit dokonale čistých vlasov. Ak sú tvoje vlnky príliš jemné, zachráni ťa šetrný low-poo šampón, bez obsahu sulfátov a iných škodlivín, ktorý budeš používať namiesto co-washu.

Aj v tomto prípade však platí, že každá kučeravá hriva má svoje špecifiká. Trpezlivosť a chuť nájsť správne kombinácie a postupy pre tú tvoju však skutočne stoja za to. 

Klasický (oplachový) kondicionér pre optimálny lesk a lepšie rozčesávanie

Či už sa rozhodneš pre cowash alebo šetrný low-poo šampón, druhým krokom, ktorý dodá tvojim vlasom dostatočnú výživu v podobe účinných látok a olejov, je klasický kondicionér. Pri výbere sa môžeš riadiť podľa typu svojich vlasov, prípadne problému, ktorý ťa v súvislosti s tvojimi kučerami najviac trápi. Extra dávka hydratácie pre suché vlasy, zauzlené pramienky, krepovitosť, rozštiepené končeky, podráždená pokožka či komplexná regenerácia… Tento kondicionér po aplikácii na vlasy však nezabudni zmyť.

Leave-in kondicionér. Bezoplachová výživa a hydratácia, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie

Ďalším typom kondicionéru, ktorý často využívajú najmä nositelia kučeravých vlasov s vyššou porozitou, je bezoplachový leave-in kondicionér

Čo je leave-in kondicionér?

Bezoplachový, známy aj ako leave-in kondicionér, sa na regáloch v predajniach či e-shopoch so špecializovanou vlasovou kozmetikou už nejaký ten čas vyskytuje. Jeho hlavným znakom, a zároveň odlišujúcim prvkom od klasického kondicionéru je fakt, že sa z vlasov nevymýva. Vďaka svojmu zloženiu umožňuje ich ľahšie rozčesávanie a taktiež optimálnu dávku hydratácie, lesku a výživných látok, ktoré vlasy potrebujú. 

Výhody leave-in kondicionérov 

  • poskytujú ochranu vlasov pred teplom z difúzeru, zmenami v dôsledku prechodu medzi náhlym teplom a zimou, pred slnečným žiarením

  • dodávajú vlasom optimálnu výživu po celý deň

  • obnovujú prirodzený lesk vlasov

  • znižujú krepovitosť a nezdravý vzhľad

  • ich aplikácia trvá minútu, nanajvýš dve

Ako a kedy používať leave-in kondicionér

Bezoplachový kondicionér patrí k finálnym produktom, ktoré sa na vlasy nanášajú ako posledná, hydratačná vrstva, avšak ešte pred použitím gélu či iného stylingového prípravku. Tá sa postará o to, aby vlhkosť v pramienkoch vlasov vytrvala čo najdlhšie. 

Na dôkladne umyté vlasy je potrebné naniesť potrebné množstvo bezoplachového kondicionéru. Miera sa líši od dĺžky vlasov, na ideálne množstvo prídeš časom určite sama/sám. Pre stredne dlhé vlasy s priemernou hustotou odporúčame použiť na začiatok zhruba množstvo zodpovedajúce veľkosti hrášku a podľa potreby pridávať. Kondicionér je najlepšie rozotrieť do dlaní, odtiaľ priamo medzi pramienky vlasov a dôkladne ho po celej dĺžke (a obzvlášť končekoch) rozdeliť. Pomôžu ti prsty alebo špeciálny hrebeň na rozčesávanie

A…voilá, misia hydratované a vyživené kučery, je splnená! 

Na záver jedna častá otázka:

Môžem použiť namiesto bezoplachového klasický kondicionér?

Ak je to nevyhnutné, nič strašného sa nestane. Ak by to však malo byť pravidlom, treba si uvedomiť jeden podstatný detail. Bezoplachové leave-in kondicionéri sú svojim zložením vyvinuté tak, aby vlasy nezaťažovali. Obzvlášť jemné a nízkoporézne vlasy by pod účinkom klasického kondicionéru, ktorý by si použil/a ako bezoplachový, zrejme túto záťaž nezvládli. Napokon, existujú však i kondicionéry, ktoré je možné použiť oboma spôsobmi. Zväčša sú však určené pre hutnejšie kučery s výraznou štruktúrou, prípadne afro (vlasy typu 4A-4C). 

Zhrnutie na záver: Postup, ktorý prípravok kedy použiť 

Veríme, že už máš v jednotlivých typoch prípravkov jasno a v prípade, ak siahneš po cowashi, klasickom či bezoplachovom kondicionéri, budeš vedieť, ktorý kedy, a najmä ako, použiť. Pre istotu – krátke zhrnutie:

  1. Cowashing

Na vlhké vlasy nanes potrebné množstvo cowash-u a pomocou prstov prípravok približne minútu vmasírovávaj do pokožky vlasov. Následne zmy prúdom vody.

  1. Oplachový kondicionér

Na rade je klasický oplachový kondicionér. Prípravok nanes po celej dĺžke vlasov, zameraj sa najmä na končeky. Nezabudni na dostatočnú vlhkosť vlasov, aby sa kondicionér mohol aktivovať. Do vlasov ho môžeš vmačkať (metóda squish to condish), pričom si do dlaní naberieš aj malé množstvo vody, alebo ho do dostatočne navlhčených vlasov rozdeľ pomocou hrebeňa so širokými zubmi. Po chvíli vlasy dôkladne opláchni, ideálne vlažnou vodou, aby sa hydratačné zložky vo vlasových kutikulách dostatočne uzamkli. 

  1. Leave-in kondicionér

Nuž, a na záver, posledná bodka k dokonalej hydratácii, ktorá tvoje kučery zásobí dostatočnou vlhkosťou a výživou počas celého dňa – bezoplachový kondicionér. Ten do vlasov aplikuj opäť po celej dĺžke a viac neoplachuj



Všetky typy kondicionérov – čistiaci (cowash)klasickýbezplachový (leave-in) nájdeš na www.kucerave.sk. Ak si však stále nevieš rady, kontaktuj nás, radi s výberom pomôžeme.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia