Zvládni refresh ľavou zadnou. Ako dodať kučerám skvelý vzhľad bez umývania vlasov?

Autor2 roky pred

Refresh (refreš) je spôsob, ako dodať kučeravým vlasom svieži a zdravý vzhľad bez toho, aby bolo potrebné podrobiť ich umývaniu (či už za pomoci čistiaceho kondicionéru – cowashing, hĺbkového alebo low-poo šampónu).

Poznáš ten skvelý pocit, keď sa po umytí a úprave svojich vlasov cítiš akoby práve tvoje kroky viedli priamo z kaderníckeho salóna? V názvosloví Curly Girl metódy tomu vravíme "keď sa wash day podarí" :) To, čo však trápi mnohé kučeravé osoby na celom svete, je pohľad do zrkadla v nasledujúce ráno. Ak sa aj na teba zvykne mračiť ktosi s účesom pripomínajúcim slamené hniezdo, zrejme je refresh tá pravá šálka kávy presne pre teba. 

Prečítaj si, čo vlastne refresh znamená, a ako ti môže pomôcť znova objaviť tvoju stratenú kučeravú korunu krásy z predošlého dňa.

Čo je refresh a kedy ho moje kučery potrebujú?

Refresh ti pomôže vyriešiť hneď dva problémy, ktoré dôverne poznáš, ak sa aj ty radíš k šťastlivcom s vlnitými, kučeravými či afro vlasmi. 

Neplytvaj časom. Namiesto umývania vlasov im dopraj len krátky refresh 

Prvým z nich je, že šetrí tvoj čas a efektívne dokáže oddialiť ten moment, kedy je potrebné vlasy znova podrobiť umývaniu. Ak poznáš Curly Girl metódu, zrejme už vieš, že dopracovať sa krok za krokom k zdravým a krásnym kučeravým vlasom niečo obnáša. Wash day (deň, kedy vlasy podrobíš umývaniu pomocou kondiconéra alebo šampónu) ti zaberie nejakú tú chvíľu. Práve preto je potrebné vyhradiť si na starostlivosť spojenú s umývaním vlasov potrebný čas. Ak však svojim kučerám dokážeš vdýchnuť závan sviežeho vzhľadu a požadovaný look aj bez absolvovania celého procesu ich čistenia, príde ti to určite vhod. 

Obnov zašlú slávu svojej kučeravej koruny aj deň po umývaní 

Druhý dôvod, prečo je refresh obľúbenou technikou v rámci kučeravej metódy je, že dokáže s tvojimi kučerami naozaj divy. Spľasnutému či krepovitému obrazu v zrkadle tvojej kúpeľne prinavráti v priebehu niekoľkých minút výzor akoby vlasy práve absolvovali celý umývací a stylingový rituál. Ako je to možné? 

Ak používaš po umývaní vlasov prípravky na definíciu vĺn alebo stylingové produkty, ich účinky síce v priebehu noci alebo pár dní zoslabnú, no riešenie, ako znova naplno využiť ich potenciál, existuje. Vo väčšine prípravkov ich stačí aktivovať trochou vody a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Opäť raz môžeš z kúpeľne vykročiť s úsmevom na perách a očarujúcimi kučerami či vlnami. Ako na to?

Sedem overených tipov, ako na refresh. Ktorý vyskúšaš? 

Spôsobov, ako vdýchnuť tvojim vlasom nový život aj bez umývania, je niekoľko. Vybrali sme 7 najčastejších, ktoré deň čo deň pomáhajú oživiť nejedno kučeravé hniezdo. Mnohí nostitelia kučier však postupne nájdu svoj vlastný spôsob refreshu, napríklad i kombináciou niektorých uvedených. 

Nič viac, len voda

Ako sme už vyššie spomenuli, jednoduchý refresh zvládneš aj s pomocou obyčajnej vody. Prípravok na definíciu vĺn, gél či iný stylingový produkt z povrchu tvojich vlasov nevyprchal a práve voda dokáže znova obnoviť jeho účinok. Pomocou šikovného rozprašovača ju rovnomerne aplikuj do vlasov tak, aby neboli úplne mokré, a následne vlasy po častiach jemne stláčaj od končekov smerom ku korienkom vlasov

Siahni po prípravku s názvom refresher 

V ponuke produktov pre kučeravé vlasy dnes nájdeš už prípravky, ktoré sú určené konkrétne na refresh kučeravých vlasov, takzvané refreshery. V tomto prípade postačí riadiť sa podľa návodu, prípadne účinok prípravku zvýrazniť účinnou metódou (napríklad niektorou z tých, ktoré uvádzame v našich tipoch). Výhodou týchto prípravkov je, že sú už priamo namiešané v potrebnom pomere a nie je treba skúšať, v akom pomere produkt zmiešať s vodou.

Voda v kombinácii s leave-in kondicionérom

Pýtaš sa, kam sa podeli tvoje krásne kučeravé pramienky, ktoré na teba hľadeli zo zrkadla ešte včera večer, keď bol tvoj styling po umytí vlasov konečne podľa tvojich predstáv? Nezúfaj, stále sú tam. Stačí ich oživiť pomocou vody a bezoplachového (leave-in) kondicionéru. Ten pramienky vlasov krásne zadefinuje a zmäkčí k požadovanej poddajnosti. Leave-in kondicionér aplikuj do vlhkých vlasov a pre lepšiu definíciu môžeš opäť použiť jemné stláčanie od končekov smerom ku korienkom vlasov. Vlasy nechaj vysušiť voľne alebo použi fén s difuzérom.

Stáčanie do špirálok s pomocou gélu

Siahni po svojom obľúbenom fixačnom prípravku a aplikuj ho na vlasy rozelené do hrubších pramienkov. Následne si každý z pramienkov vezmi medzi prsty a stáčaj okolo vlastnej osi až do momentu, kedy sa zroluje smerom ku korienkom vlasov. Následne pramienok niekoľkokrát stlač smerom nahor a nechaj uschnúť. Podľa potreby novovytvorené kučeravé prstienky vysloboď z krusty, ktorú gél zvykne po uschnutí vytvoriť (napríklad tak, že si do dlaní vnesieš kvapku oleja a gélovú krustu z pramienkov vytlieskaš.) 

Stylingový prípravok na vlhkých vlasoch 

Ak sa ti neoveril postup, pri ktorom vlasy prebudíš len za pomoci trošky vody, predsa len bude potrebné dopriať im trocha fixácie pomocou tvojho obľúbeného stylingového prípravku. Vlasy postačí jemne navlhčiť a naniesť gél či aktivátor pomocou overenej techniky. Je na tebe, či si zvolíš tzv. praying hands – prípravok nanesieš medzi jednotlivé pramienky vlasov pohybom otvorených dlaní akoby si sa modlil/a smerom od korienkov ku končekom alebo už spomínané vmačkávanie – stláčanie pramienkov vlasov od končekov smerom k temenu hlavy. Vlasy vysuš pomocou fénu s difuzérom alebo nechaj voľne uschnúť.

Úprava jednotlivých pramienkov

Často sa stáva, že ujmu neutrpí celý účes, ale postačí dopriať refresh len niekoľkým pramienkom. Napríklad, ak tvoja poloha počas spánku zdevastuje len tú časť kučier, ktorá prichádzajú do styku s vankúšom. V tomto prípade môžeš zvoliť selektívny refresh a na vlasy naniesť kombináciu vody a fixačného prípravku. Následne pramienky vlasov natoč na jeden zo svojich prstov smerom od končekov ku korienkom a na konci zvleč pomocou dvoch iných prstov. Takto zvinutý prameň vlasov pripni k temenu hlavy pomocou sponky a môžeš pokračovať so zvyškom vlasov, ktoré potrebujú oživiť. Po chvíli môžeš vlasy zo sponiek uvoľniť, nechať uschnúť a podľa potreby oslobodiť z krusty.

Natáčky, špirálky a ostatné pomôcky

Aby tvoje kučery vyzerali ako z katalógu aj po zobudení, môžeš siahnuť po tradičných pomocníkoch. Penové či silikónové nátačky a rôzne špirálky udržia pramienky vlasov aj počas nočného prehadzovania sa a eliminujú tak krepovitosť, ktorá spôsobuje dojem strapatých, nezdravých a vysušených vlasov. Pred aplikáciou týchto pomocníkov môžeš na vlasy opäť naniesť svoj obľúbený stylingový alebo fixačný prípravok a výsledok podporiť. Ak potrebuješ rýchly zásah, vlasy navlhči, natoč do špirálok a vyfénuj pomocou studeného vzduchu.

Zhrnutie:

Aby sa refresh podaril, nezabudni dodržiavať naše rady na záver

Podarilo sa ti objaviť metódu, ktorá ťa zaujala? Veríme, že sme tvoje skúsenosti s refreshom poškodených, spľasnutých či krepovitých kučier rozšírili o nové poznatky a techniky. Na záver pridávame ešte niekoľko dobrých rád, ktoré ti pomôžu dosiahnuť ešte lepšie výsledky

  • Nevzdávaj sa po prvých neúspechoch. Každé kučery sú jedinečné a možno chvíľu potrvá, kým objavíš tú správnu cestu, ako im dopriať účinný refresh.

  • Mysli na to, že refresh nie je len o stylingu. Tvojim kučerám dodá potrebné oleje, ktoré chránia povrch vlasu pred vysúšaním a poškodením.

  • Je dôležité, ako veľmi vlasy navlhčíš. Ideálna miera toho, ako veľmi by vlasy vlhké či mokré pri aplikácii prípravkov mali byť, je veľmi individuálna. Skúšaním ju však celkom určite nájdeš i ty.
     

  • Ak nechceš riešiť refresh každý deň, stačí zmeniť svoje spánkové návyky. Ako na to sa dozvieš v našom článku Ako zaobchádzať s kučeravými vlasmi počas spánku?

  • Vyrob si svoj vlastný refresher. Stačí, ak zmiešaš vodu a svoj obľúbený leave-in kondicionér alebo stylingový prípravok v praktickom rozprašovači. 

Máš svoju vlastnú overenú metódu na refresh? Podeľ sa o ňu s našou kučeravou komunitou napríklad aj v komentári na našej Facebook stránke či Instagrame. Všetko potrebné na oživenie svojich kučier nájdeš v e-shope www.kucerave.sk.

KÚPIŤ REFRESHER

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia