Čo je Curly Girl metóda (CGM)? Objav prevratnú starostlivosť o kučeravé vlasy, ktorá prináša výsledky

Autor2 roky pred dna

Curly Girl metóda (skratka CGM) je spôsob starostlivosti o kučeravé vlasy, ktorý nahrádza doterajšie zaužívané postupy (napríklad tradičný šampón) a prichádza s novým konceptom. Ten vo výsledku zaručuje, že sú kučeravé, vlnité či afro vlasy krásne zadefinované, hydratované, plné lesku a najmä krásne vo svojej prirodzenosti.

Práve prirodzená krása a jedinečnosť každej curly girl je to, čo CGM stavia na piedestál. Preto v ponuke kozmetických prípravkov pre kučeravé vlasy len ťažko nájdeš škodlivé chemické prísady, ktorým sú kučery a vlny vystavované už roky. A výsledok? Ak aj ty pri pohľade do zrkadla vidíš spľasnuté vlasy bez života, strapatú auru okolo hlavy, krepovitú záplavu poletujúcich prameňov alebo čokoľvek, s čím nie si spokojná, určite vieš, o čom je reč.

Áno, chce to zmenu!

S Curly Girl metódou sa však nemusíš spoliehať na zázrak z kúzelnej fľaštičky (hoci niektoré prípravky dokážu s tvojimi vlasmi naozaj divy). Ak sa vydáš po tejto ceste, smerom k zdravým kučeravým vlasom, výsledky budeš dosahovať krok po kroku. Okrem toho, že ťa na jej konci čaká doslova “nová koruna krásy”, môžeš sa tešiť aj na skvelý pocit sebauvedomenia a lásky k svojmu obrazu v zrkadle. Na www.kucerave.sk ťa budeme radi na tejto ceste sprevádzať.

Curly girl metóda – to sú vlasové produkty na prírodnej báze a rozlúčka s klasickým uterákom

Kolískou CGM metódy je Anglicko. Práve tu sformovala kaderníčka Lorraine Massey základné pravidlá kučeravej metódy, ktorú si obľubuje stále viac kučeravých žien, ale dokonca i mužov po celom svete. Pretože...

...kučery nie sú trend, ale životný štýl. (Lorraine Massey)

Ktokoľvek, kto vie, že sú jeho vlasy hocijaké, len nie rovné, môže vyskúšať starostlivosť o kučeravé vlasy, ktorá sa riadi tak trochu inými postupmi, než na aké bol dosiaľ zvyknutý. Aké sú to?

Starostlivosť o kučeravé vlasy podľa Curly Girl metódy

Na začiatok je potrebné podotknúť, čo je zrejmé na prvý pohľad. Nie je kučera ako kučera. Okrem toho, že sa to na každej hlave vlní a krúti tak trochu inak, svoju rolu zohráva aj sila či poréznosť vlasov. Práve preto funguje u každého niečo iné. CGM síce definuje spôsob, ako sa o kučeravé či vlnité vlasy starať, no tú svoju vlastnú cestu musí nájsť každý sám.

V základe však možno postupy a odporúčania rozdeliť do troch základných skupín, podľa typu vlasov. Nevieš, či sú tie tvoje vlnité alebo už kučeravé? Rýchlo sa zorientuješ pomocou nášho článku, v ktorom sa dozvieš, aké sú medzi vlnitými, kučeravými a afro vlasmi rozdiely.

Krok za krokom tak môžeš prejsť k prvému zoznámeniu sa s pojmami ako je final wash (prvé umytie), claryifing (hĺbkové čistenie) či co-washing (umývanie pomocou kondicionéra). Zrejme si osvojíš aj nové zaujímavé techniky ako squish to condish či praying hands, vďaka ktorým získajú tvoje vlasy viac hydratácie a aplikácia kondicionéru medzi všetky pramienky kučier nebude viac problémom.

Neľakaj sa však. Hoci to znie na prvý pohľad náročne, hneď ako zistíš, čo presne tvoje vlasy potrebujú, len sotva sa vrátiš späť k tradičnému umývaniu vlasov a čochraniu do uteráka. Mimochodom, keď sme už pri ňom… V CGM nemajú klasické froté uteráky miesto. Nemilosrdne ich môžeš nahradiť bavlneným tričkom (pokojne aj starším, ktoré plánuješ zo šatníka vyradiť) alebo špeciálnym uterákom z materiálov, ktoré spoľahlivo vsiaknu vlhkosť a podporujú prirodzenú vlnitosť tvojich vlasov. Takže ešte jeden neznámy pojem...naučíme sa aj plopping!

Viac k jednotlivým postupom od prvého umytia až po finálny styling nájdeš v článku, ktorý ťa prevedie Curly Girl metódou krok za krokom. K CGM totiž patrí nielen know-how, ale taktiež potrebné nástroje, bez ktorých sa v účinnej starostlivosti o kučeravé vlasy nezaobídeš. A teda…

Prírodná kozmetika a doplnky v súlade s Curly Girl metódou

Umyť, vysušiť, vyžehliť, nastajlovať a tak stále dokola. Koľko rokov takto dáva zabrať svojim vlasom nejedna curly girl? Niektoré dokonca deň čo deň. Len aby sa ich odraz v zrkadle približoval aktuálnym trendom alebo aspoň tomu, s čím sú ochotné ísť do práce či do školy.

Tvoje kučery však trpia. A ty, samozrejme, s nimi. Neustále ataky kozmetikou s agresívnymi chemickými zložkami, sulfátmi, parabénmi či vystavovanie nadmernému teplu žehličiek a fénov jednoducho zanechajú stopu na každom vlase. Ten sa, prirodzene bráni a jediná forma, ako to dokáže prejaviť, je práve tá nenávidená krepovitosť, vzdor v podobe neposlušných prameňov lietajúcich okolo hlavy alebo rezignácia – spľasnuté vlny pri temene hlavy, ktoré nie a nie nabrať objem.

Našla si sa v týchto riadkoch? V tom prípade nastal ten správny čas, aby si našla aj vhodnú vlasovú kozmetiku pre kučeravé vlasy, ktorá prinavráti tvojim kaderiam, vlnám či špirálkam prirodzenú krásu. Tá, ktorá je v súlade s CGM totiž:

  • neobsahuje sulfáty (hlavne Sodium Lauryl Sulfate a Ammonium Laureth Sulfate)
  • neobsahuje silikóny a parabény
  • neobsahuje vlasy vysušujúce alkoholy

Nemaj však obavy, že by tvoju kúpeľňu zaplavila armáda produktov, prípadne, že by tvoja peňaženka po nákupe vlasovej kozmetiky nabrala príliš tenké kontúry. Podľa svojho typu vlasov si poľahky vyberieš prípravky na umývanie vlasov (co-washe, low-poo šampóny i šampóny na hĺbkové čistenie – clarifying, prípadne final wash), ktoré ti pomôžu nájsť ten najvhodnejší spôsob, ako z vlasov odstrániť nečistoty a odumretú pokožku.

A hoci vedie samotná metóda vo výsledku ku krásnym a zdravým vlasom, jej neoddeliteľnou súčasťou sú kondicionéry, oleje a séra či výživné masky, ktoré vyriešia problémy s rozčesávaním a vlasmi bez života a energie. Nuž, a napokon nesmie chýbať bodka v podobe bezchybného stylingu. Práve tu sa môžeš vyblázniť a otestovať hneď niekoľko typov stylingových pien, gélov, krémov, custardov či refresherov, vďaka ktorým získajú tvoje kučery nový nádych a o pár dní naviac do ďalšieho umývania.

Trh s vlasovou kozmetikou zareagoval na Curly Girl metódu skutočne rýchlo a preto si môžeš vyberať z veľkého množstva prírodne orientovaných produktov s nádhernou vôňou a účinkom, ktorý sa vyrovná, ak nie predčí, synteticky vyrábané vlasové prípravky.

Keď už teda vieš, čo všetko CGM obnáša, na aké prípravky sa zamerať a kde ich nájsť, zhrňme si hlavné zásady kučeravej metódy, ktoré raz a navždy zmenia tvoj pohľad na nerovné vlasy.

Základné princípy Curly Girl metódy, ktoré prevrátili starostlivosť o kučeravé vlasy naruby

Ako sme už uviedli, cesta každej kučeravej krásky má svoje vlastné odbočky, zákruty či možno i skratky. Existujú však akési základné piliere, o ktoré sa môže oprieť každý, kto sa chce na CGM vrhnúť. Ktoré sú to?

  1. zvykni si na striedmejšie umývanie vlasov – wash day ideálne 1-2x týždenne
  2. v prípade potreby siahni po refresh prípravku a oddiaľ ním wash day
  3. netráp svoje kučery česaním nasucho klasickou kefou či hrebeňom s hustými zubami
  4. zbav sa svojho froté uteráku a zrecykluj radšej na sušenie vlasov staré bavlnené tričko
  5. obmedz účinky tepla na svojich vlnách a kučerách (fénovanie, žehlenie, kulmovanie, umývanie vlasov v teplej vode)
  6. vyberaj si kozmetiku, ktorá neobsahuje škodlivé látky (silikóny, sírany, parabény a alkoholy)

… a vykroč konečne zo zaužívaného stereotypu, ktorý tvoje nádherné vlnky, kučery alebo špirálky zbytočne ubíja. Stačí si vybrať kozmetiku podľa toho, či sú tvoje vlasy vlnité, kučeravé alebo afro a tvoja cesta s Curly Girl metódou môže začať písať svoj vlastný príbeh.

AKO SA SPRÁVNE STARAŤ O VLASY V SÚLADE S CGM?

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia