Ako zaobchádzať s kučeravými vlasmi počas spánku?

Autor2 roky pred

Všetci sa zhodneme na tom, že kučeravé vlasy počas nočného odpočinku dostávajú zabrať. Máš za sebou práve dnes úspešný wash day alebo refresh a už teraz s hrôzou očakávaš, aký výjav ťa čaká ráno v zrkadle? Nie vždy to však musia byť rozstrapatené, polámané či krepovité pramene kučier poletujúce okolo tvojej hlavy. 

Aj počas spánku totiž môžeš svoje vlasy z veľkej miery ochrániť a zachovať tak nepoškodené kadere, ktoré ti pri rannom pohľade do zrkadla vyčarujú úsmev na tvári. Ako na to?

Čo všetko pôsobí na kvalitu kučeravých vlasov počas spánku? 

Na začiatok je najlepšie pomenovať, čo vlastne kučeravým vlasom počas spánku škodí. Je samozrejmé, že tých zopár hodín, ktoré naše telo na regeneráciu potrebuje, neležíme v jednej strnulej polohe. Prehodiť si tak vlasy ponad vankúš a dúfať, že sa ráno odpočinutí prebudíme bez toho, aby sme sa počas noci pretočili, je tak trochu naivné. Čo všetko negatívne vplýva na kvalitu kučeravých vlasov počas spánku?

Namiesto bavlnených alebo froté obliečok siahni po saténe

Keďže počas spánku prirodzene polohy striedame, naše vlasy putujú spolu s nami po povrchu vankúša. A práve to je najčastejším problémom, ktorý spôsobuje ich rozstrapatenie, krepovitosť a z dlhodobého hľadiska i polámanie a vysúšanie vlasov. Posteľné prádlo a obliečky, ktoré sú najčastejšie z bavlny alebo froté, síce pôsobia pohodlne, no voči vlasom príliš šetrné nie sú. Práve naopak. Ich štruktúra spôsobuje narušenie vlasových kutikúl, ktoré následne rýchlo strácajú potrebnú vlhkosť. Trenie počas spánku spôsobuje i nepríjemnú krepovitosť a výsledkom je dojem, akoby vlasmi prešiel elektrizujúci náboj. 

Riešením sú materiály ako satén alebo mikrovlákno. Vankúšový návlek zo 100% hodvábu dokáže s tvojimi kučerami zázraky doslova na počkanie. Vďaka svojmu zloženiu chráni vlasové vlákno, nedehydratuje ho a nenarúša jeho štruktúru ani v prípade, ak máš za sebou “precestovanú noc”. Alternatívou k vankúšovému návleku sú saténové čiapky, do ktorých môžeš vlasy pohodlne zabaliť a dopriať im tak ochranu, nech už sú tvoje návliečky z akéhokoľvek materiálu.

Spánok s mokrými vlasmi – áno alebo nie?

I keď sa väčšinou snažíme do vlasov dostať čo najviac vlhkosti, aj jej nadmerné množstvo spôsobené spánkom s mokrými vlasmi môže kvalitu vlasov negatívne ovplyvniť. Pôsobenie vody, v súvislosti s tým, či sú tvoje vlasy viac alebo menej pórovité, spôsobuje neželané natiahnutie vlasov. Časom až do takej miery, že sa vlas môže narušiť a zoslabnúť. Takéto kučery sa napokon i ľahko zlomia

Druhým neželaným efektom pri spánku s mokrými vlasmi, je napokon fakt, že ak ich schováš napríklad pod čiapku alebo uterák, môžeš výsledok v podobe rovnomerných, krásne definovaných a najmä vysušených kučier po prebudení len sotva dosiahnuť. Čiapka ani uterák totiž neumožňujú prúdenie vzduchu a vlasy nestihnú preschnúť ani za niekoľko hodín spánku. Navyše, vlhkosť, ktorá sa pod uterákom hromadí, a nemá možnosť uniknúť, prispieva k vzniku baktérií. Výsledkom toho je, že práve tak ako uterák, do ktorého svoje vlasy zabalíš, môže aj tvoje kučery poznačiť nepríjemný zatuchnutý zápach. 

4 tipy, ako chrániť kučeravé vlasy počas spánku 

Ak už vieš, že saténový vankúš alebo ochranná čiapka, nesmie v tvojej spálni chýbať, a ísť spať s mokrými vlasmi nie je väčšinou zrovna najlepší nápad, máme pre teba niekoľko tipov, ako svoje vlny, kučery či špirálky počas spánku pred neželanými vplyvmi ochrániť. 

Voľný drdol je praktický a zároveň kučery nedusí 

Najjednoduchší spôsob, ako vlasy zopnúť, a zároveň ich neuviazať napevno, je voľný drdol. Na vlhké alebo suché vlasy môžeš naniesť potrebné množstvo bezoplachového kondicionéru alebo gélu, ktorý vytvára krustu, a vlasy upevni do voľného drdola. Ten by mal na jednej strany vlasy uchytiť, no v žiadnom prípade nestlačiť alebo nedajbože nestiahnuť tak, aby došlo k ich neželanému poškodeniu. Ráno stačí vlasy rozpustiť a v prípade potreby naniesť stylingový prípravok alebo pomocou stláčania vyslobodiť jednotlivé pramienky z krusty gélu. A neporušené kučery sú pripravené vykročiť spolu s tebou do sveta.

Dve špirály sú rýchle a praktické riešenie, ako kučery počas spánku zafixovať

Avšak pozor, nebudeme ich zapletať. Aby neprichádzalo k neželaném splasnutiu, vlasy do vrkočov stačí zatočiť na spôsob špirály. Svoju hrivu jednoducho pomocou prstov rozdeľ na dve časti a postupne z jednej i druhej vytvor zatočenú špirálu. Ráno stačí opäť vrkoče rozpustiť a jemne rozprestrieť vlasy do ich prirodzenej polohy. 

Metóda upevnenia vlasov do ananásu je hotová za pár sekúnd 

Ak patria tvoje kučery k typom s bohatšími prstienkami a väčším objemom, prípadne tvoju hlavu zdobí neskrotné afro (typy 3B- 4C), je práve ananás tou správnou voľbou. Pomocou vhodnej gumičky si vlasy zopni na vrch hlavy nechaj pramienky voľne padnúť (ideálny spôsob pre kučeravé vlasy a afro strednej dĺžky). Účes by mal pripomínať ananás. Aby nedochádzalo k treniu vlasov pri pokožke hlavy, môžeš si okolo nej obviazať saténovú čelenku alebo šatku. Ráno vlasy z účesu jednoducho uvoľni a pokračuj v obľúbenom stylingu. Ak sú tvoje vlasy kratšie, prípadne hustejšie, a jeden ananás z nich vyčaruješ len sťažka, pokojne vlasy rozdeľ napríklad na tri približne rovnaké časti a ozdob sa na nočný spánok hneď niekoľkými ananásmi.

Obľúbená postupka nadvihne vlasy pri korienkoch a zadefinuje krásne zvlnenie

Postupku, zapletaný francúzsky vrkoč, obdivujú vari všetky dievčatká už od útleho detstva. Hoci vytvorenie takéhoto vrkoča vyžaduje aspoň trochu zručné prsty a dávku trpezlivosti, výsledok stojí za to. Tento spôsob uchytenia kučeravých vlasov zabezpečí rovnomerné zvlnenie a na rozdiel od klasických zapletaných vrkočov aj dostatočný objem v momente, keď sa vlasy z postupky vyslobodia. Vrkoč napokon nemusí byť len jeden. Vlasy si môžeš rozdeliť na niekoľko sekcií a zapliesť ich tak do menších vrkočov, ktoré tvojmu rannému stylingu doprajú na objeme. 

Nájsť ten správny spôsob, ako ochrániť kučery počas spánku, nemusí vyjsť na prvý raz. Pokojne vyskúšaj všetky uvedené spôsoby, prípadne si ich pozmeň tak, aby tvoj spánok nič nerušilo. Platí totiž, že nielen krásne kučery, ale i dostatok kvalitného spánku vplýva na zdravie tvojich vlasov. Máš svoj vlastný spôsob, ako riešiť spánok s kučeravými vlasmi tak, aby nedochádzalo k ich porušeniu? Podeľ sa oň s nami v komentári, radi sa navzájom inšpirujeme. A, samozrejme, nezabudni na doplnky pre kučeravé vlasy, ktoré ti pomôžu ochrániť ich aj počas spánku.

ZOBRAZIŤ DOPLNKY PRE ŠETRNÝ SPÁNOK

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia