Typy vlasov: Vlnité, kučeravé a afro vlasy. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Autor2 roky pred dna

Nie je kučera ako kučera. Dokonca ani vlnka ako vlnka. Práve tak, ako by sme márne na svete hľadali dvoch ľudí s rovnakými odtlačkami prstov, platí, že každá kučeravá hriva je jedinečná. A k tomu, aby dostala tú správnu starostlivosť, je v prvom rade potrebné zistiť, aké má nároky.

Vo svete kučier existuje zaužívaná klasifikácia vlasov podľa čísel 2 – vlnité vlasy, 3 – kučeravé vlasy a 4 – afro vlasy. Tie sa následne ďalej delia do podskupín podľa písmen A,B,C. 

Zisti, ktorý typ kučeravých vlasov zdobí práve tvoju hlavu.

Nerovné typy vlasov a ich základné rozdelenie na vlnité, kučeravé alebo afro vlasy

Začneme hneď od nuly. A teda od bodu, v ktorom sa mnohí nachádzajú a nevedia sa od neho odraziť. Tiež si kladieš otázku, či sú tvoje vlasy vlastne kučeravé? 

Ak pri pohľade do zrkadla vidíš čo i len náznak mierneho vlnenia (a to najmä po umytí vlasov), vedz, že šetrná a účinná Curly Girl metóda (CGM) môže pozdvihnúť i tvoju korunu krásy na úroveň, o ktorej sa ti dosiaľ ani nesnívalo. A náznak vlnenia premeniť šibnutím zázračného prútika na záplavu obdivuhodného vlnobytia. 

Tak schválne… Nevieš si ani ty rady so spľasnutými, unavenými či krepovitými vlasmi, ktoré sa mierne zvlnia práve vo chvíli, kedy ich chceš mať rovné? Pravdepodobne teda začneš svoju cestu ku krásnym a zdravým vlasom s nálepkou vlnité vlasy typu 2A...   

Vlnité vlasy – typ 2

Ako sme už uviedli vyššie, vlnité vlasy môžu byť u niekoho ako taký mačkopes. Nebaví ťa už viac siahať deň čo deň po žehličke, aby si dosiahla aspoň nejaký účes, ktorý by neustále nepripomínal zvädnutú, no rozhrabanú slamu? Vyskúšaj namiesto konvenčnej vlasovej kozmetiky prípravky určené pre vlnité vlasy

Ak k nim navyše pridáš spôsob starostlivosti podľa princípov Curly Girl metódy určenej pre vlny, rýchlo zistíš, že ťa roky žehlenia a uhládzania menili na kohosi, kto vlastne vôbec nie si ty. 

Nie sú tvoje vlasy dokonalé rovné? V tom prípade máš možno…

VLNITÉ VLASY TYPU 2A

Tvoje vlasy sa pri náznaku vlhkosti začínajú mierne vlniť. Celkom určite sa nedajú označiť za kučeravé. No stále premýšlaš nad vhodným spôsobom, ako ich upraviť do vzhľadného účesu bez toho, aby si musela používať žehličku a škodlivé prípravky na fixáciu. Vlny v tvare písmena S začínajú často až v spodnej polovici tvojej hrivy, pri temene hlavy sú skôr rovné.

VLNITÉ VLASY TYPU 2B

Boj s gravitáciou sa ti veru nedarí vyhrať tak, ako by si si priala. Je ti jasné, že tvojím osudom nie sú rovné vlasy v dokonalom chvoste. No ako podporiť objem a vlny, ktoré sa na tvojej hlave črtajú? Ak naberajú vlny skôr tvar splošteného písmena S a prvé náznaky začínajú už bližšie k temenu hlavy, vitaj medzi wavy girls typu 2B.

VLNITÉ VLASY TYPU 2C

V tomto prípade sa v tvojej kúpeľni zrejme nachádza niekoľko produktov vhodných pre kučeravé vlasy. Je ti totiž zrejmé, že tie úplne rovné by si vo svojej korune krásy hľadala márne. Jasné zvlnenie často hraničí s typom 3A, najmä v prípadoch, kedy úraduje povestná vlhkosť. Pramienky však stále pripomínaju viac tvar písmena S (hoci riadne stlačeného zhora i zdola), než pravidelné uzavreté prstienky

Kučeravé vlasy – typ 3

Ak po žehličke siahaš len v prípade, že chceš zmenu a tak trochu šokovať svoje okolie rovným účesom, si jasná curly girl. V tvojom prípade nie je definícia kučier tým najväčším problémom. To, čo nedá spávať tvojmu odrazu v zrkadle, je zrejme krepovitosť, vysušené či lámavé vlasy bez života a spôsob, ako sa rozčesať tak, aby si si spôsobila čo najmenej bolesti

Našla si sa v tomto popise? Podľa toho, ako veľmi sa tvoje kučery krútia zistíš, ktorý typ kučeravej záplavy je tvoj prípad.

KUČERAVÉ VLASY TYPU 3A

Ak sa dôkladne zameriaš na priemer tvojich kučier, mohla by ho odhadnúť tak zhruba na 2 cm. Rozdiel medzi typom 2C a 3A je niekedy skutočne ťažko uchopiť. Platí však, že kučery, na rozdiel od vĺn, začínajú prejavovať svoj kučeravý charakter hneď od korienkov a sú o kúsok kompaktnejšie a rovnomernejšie, než vlny u takmer kučeravej wavy girl.

KUČERAVÉ VLASY TYPU 3B

Kučeravá kráska typu 3B môže priemer svojej špirálky odhadnúť zhruba na jeden centimeter a slovo objem by nemal byť, na rozdiel od vlnovlások, len nedosiahnuteľný cieľ. Vlasy majú už na prvý dotyk hutnejšiu štruktúru. Vďaka správnej starostlivosti, s pomocou starého trička a s použitím prípravkov pre kučeravé vlasy môžeš slamené hniezdo premeniť na skutočne krásnu záplavu lesklých a zdravých kučier, za ktorou sa s obdivom otočí nejeden okoloidúci. 

KUČERAVÉ VLASY TYPU 3C

V prípade, ak patríš medzi curly girls tohto typu, svoje kučery by si poľahky mohla ovinúť okolo hrubšej ceruzky. Rozdiel v dĺžke medzi vyrovnaným mokrým prameňom vlasov a kučerami v suchom stave môže byť pokojne i jedna tretina. Opäť raz platí, že tento typ je niekedy ťažšie rozoznateľný od afro vlasov, avšak stále viac pripomínajú písmeno S, než cik-cak písmena Z.  

Afro vlasy – typ 4

Veľmi úzke špirálky v tvare splošteného S, ktoré sa viac-menej približujú k písmenu Z, sú jasným signálom, že si hrdou nositeľkou afro vlasov. Zvádzaš i ty deň čo deň neustály boj s neskrotným objemom? Hlavu hore, afro kráska! Pre dosiahnutie okúzľujúceho exotického zjavu ti postačí ten správny prístup, starostlivosť podľa CGM a vlasová kozmetika pre afro. A potom už len spokojný úsmev.

AFRO VLASY TYPU 4A

Ešte viac kučeravé? V tom prípade afro! Ak sa pramienky na tvojej hlave nedajú nazvať inak ako neposlušné, a spolu vytvárajú akýsi chaos kompaktných kučier, je pre teba charakteristický práve typ 4A. Najčastejšie zrejme riešiš, ako skrotiť tú auru okolo tvojej hlavy či vniesť do nej viac lesku a tak trochu poriadku, ktorý by tvoje špirálky skrotil.  

AFRO VLASY TYPU 4B

To, že tvoj zjav pripomína nádych exotiky, vnímaš pri každom pohľade do zrkadla. Práve tak, ako neúspešné pokusy premeniť svoje afro na okúzľujúcu záplavu zdravých a lesklých kučeravých prstienkov. Nespútané ruličky vlasov vytvárajú nesúrodé hniezdo, ktoré by potrebovalo vdýchnuť život. Nič nie je stratené. Aj pre afro vlasy existuje pomoc, vďaka ktorej uzrieš svetlo na konci tunela. A rozčesávanie  pre teba nebude viac znamenať slzavé údolie a bolesť až v korienkoch vlasov.

AFRO VLASY TYPU 4C

Patríš medzi tých šťastných pár vyvolených, ktorí sa môžu pýšiť afrom typu 4C? Spoznáš to jednoducho podľa špirálok či skôr struniek v tvare písmena Z. A faktu, že tvoje vlasy v natiahnutej dĺžke dosiahnu až dvojnásobok oproti tej zvlnenej. Hoci to na prvý pohľad vyzerá, že pod neskutočným objemom ukrývaš silné a husté vlasy, zdanie môže klamať. Afro krásky vedia, že jemnosť a krepovitosť sú ich najväčším problémom, s ktorým zápasia pri každodenných pokusoch vniesť svojim vlasom nejaký rád. 

Vitaj medzi curly, wavy či afro girls! Nie sú to však len typy vlasov, ktoré rozhodujú o vhodnej vlasovej kozmetike

Áno, typy vlasov veľa napovedia o tom, akú vlasovú kozmetiku a spôsob starostlivosti zvoliť. Nezabudni však aj na poréznosť vlasov, vďaka ktorej rýchlo pochopíš, prečo tebe niečo funguje a kamarátke s podobnými vlnkami vôbec nie. 

Našla si sa na škále uvedených typov? V tom prípade ťa delí už len niekoľko krokov od toho, aby si konečne vyriešila problémy, ktoré tvoju kučeravú, vlnitú či afro hlávku trápia. Dobrá správa napokon pre niekoho je, že typy vlasov nie sú konštantné. Ak napríklad začínaš ako nesmelá wavy girl s typom 2A, pokojne z teba už o niekoľko mesiacov môže byť curly diva s krásnou záplavou 3B kučier. Stačí urobiť prvý krok!

CHCEM SI VYBRAŤ VHODNÚ VLASOVÚ KOZMETIKU PODĽA TYPU VLASOV

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia