Poréznosť, porozita či pórovitosť vlasov. Čo to je a ako to ovplyvňuje výber vlasovej kozmetiky?

Autor2 roky pred dna

Poréznosť vlasov je dôležitý faktor, ktorý napovedá o tom, ako veľmi sú vlasy priepustné. Mieru porozity vlasu určujú vlasové kutikuly (ochranná vrstva vlasu zložená z miniatúrnych šupiniek), ktoré viac alebo menej odstávajú od povrchu vlasu. Práve to ovplyvňuje, ako rýchlo a účinne dokáže vlas tekutinu nasať a napokon i zadržať. Mieru poréznosti vlasov dostaneme takpovediac už do vienka, no hoci je to genetická záležitosť, k vysoko poréznym vlasom si napomáhame aj tým, ako veľmi vlasy ničíme.

Či už postupuješ podľa Curly Girl metódy, alebo chceš len dopriať svojim kučeravým vlasom tú najlepšiu starostlivosť a šetrné vlasové prípravky bez škodlivín, pórovitosť vlasov je dôležitý faktor, ktorý by ťa mal zaujímať. Dôvod? Čím skôr zistíš, či sú tvoje vlasy menej alebo viac porézne, tým skôr nájdeš tú pravú vlasovú kozmetiku, ktorá vyčaruje na tvojej hlave záplavu zdravých a krásnych kučier.

Nízka či vysoká porozita? Zisti, ako sú na tom tvoje vlasy

Vlnité, kučeravé či afro vlasy majú svoje špecifiká, ktoré by si mala poznať, ak chceš zistiť, ako sa o ne čo najlepšie starať. Práve ukazovatele ako typ vlasov (od vlnitých 2A až po afro typu 4C), ich elasticita, sila a poréznosť ťa nasmerujú k produktom a starostlivosti, ktorá je pre tvoje kučery najlepšia.

Sú tvoje vlasy mdlé a bez života, prípadne ich nevieš skrotiť, lámu sa, sú mastné a každé ráno na teba odraz v zrkadle zničene šepká “žehličkaaa”? Tieto a mnohé iné problémy (och, áno, aj nekonečný príbeh s názvom krepovité vlasy), pravdepodobne nevyriešiš skôr, než sa im tak trochu nepozrieš na korienok. 

Možno už tak trochu tušíš, ktorý z troch typov poréznosti sa bude týkať tvojich vlasov. Našťastie nie je potrebné podrobiť ich siahodlhému výskumu alebo zháňať špeciálny mikroskop. Existuje niekoľko metód, ktoré ti poskytnú odpoveď takmer ihneď. Ideálne bude, ak vlasy otestuješ dvoma či troma spôsobmi, a uistíš sa tak, či je tvoj úsudok správny. 

Skúška hmatom

Najjednoduchší spôsob je vlas ohmatať. Stačí jedného adepta chytiť medzi palec a ukazovák a posúvať prsty smerom od končeka ku korienku. Hladký povrch naznačuje nízku pórovitosť, drsnejší, naopak, vyššiu

Pozorovanie

Celkom iste vieš, ako dlho trvá tvojim vlnám či kučerám, kým voľne vyschnú. Ak sú to hodiny, poréznosť vlasov bude nižšia. Čím skôr však tvoje vlasy vyschnú (treba však vziať v úvahu aj ich hustotu), tým sú drobné šupinky na ich povrchu otvorenejšie a vlhkosť z vlasov rýchlejšie unikne – vysoká pórovitosť.

Test s vodou

Máš po ruke priehľadný pohár s vodou? V tom prípade doň polož jeden zo svojich vlasov. Ak klesne ku dnu, je to signál vysokej pórovitosti. Ak naopak ostáva plávať na hladine, budú tvoje vlasy len málo porézne. 

V hlavnej úlohe kokosový olej 

Zvykneš svojej korune krásy dopriať z času na čas jeho blahodárne účinky? Pri nasledujúcej vlasovej kúre si všimni, ako vlasy na tento poklad prírody reagujú. Vysoko porézne vlasy sa zvlnia či skučeravejú ešte viac, než boli pred nanesením oleja. 

Tri typy poréznosti vlasov

Keď už si svoj vlas podrobila niekoľkým testom, ľahšie sa zorientuješ, ktorý typ porozity vlasov je práve tvoj prípad.

Nízka poréznosť vlasov

Ak sú šupinky ochrannej vrstvy vlasu takmer v jednej línii s jeho povrchom, ich funkcia skutočne spĺňa svoju úlohu. Vlasy pôsobia hladko a lesklo a hydratačné a výživné zložky vo svojom vnútri by udržali naozaj ideálne. Avšak… najprv je potrebné dostať ich tam. A práve to môže byť problém, keďže vlasy s nízkou pórovitosťou pomaly nasávajú nielen vlhkosť, ale i prípravky, ktorými sa im snažíš výživu dodať. Kým sa úplne namočia a naopak, úplne vyschnú, ubehne množstvo času.

Stredná poréznosť vlasov

Šupinky, ktoré sa prekrývajú na vrchnej vrstve o niečo menej a vytvárajú len jemné póry, cez ktoré sa dostane potrebná hydratácia výživa do vlasu v optimálnom množstve, sú ideálnym prípadom. Vlas absorbuje a zadrží vitamíny a dostatok vlahy k tomu, aby pôsobil krásnym, poddajným a zdravým dojmom. Dokonca sa s vlasmi i skvele pracuje, netrvá im dlho, aby vyschli a navyše udržia tvar, ktorý sa ti podarí vykúzliť.

Vysoká poréznosť vlasov

Citlivé vlasy, na pohľad suchšie a taktiež lámavejšie, sú jasným prejavom toho, že vlasové vlákno nedokáže udržať dostatok vlhkosti ani výživných látok. Vlasy sú drsné a kutikuly nadprirodzene otvorené. Hoci vo veľkej miere pôsobia práve genetické predispozície, k vysoko poréznym vlasom sa môžeme dopracovať dlhodobým farbením, sušením pomocou tepla a pôsobením chemických prípravkov. Práve ľudia s vysokou poréznosťou vlasov dôverne poznajú nepríjemnú krepovitosť (frizz) a neustále problémy s lámajúcimi sa vlasmi. Jediným pozitívom je, že ich vlasy vyschnú v porovnaní s ostatnými omnoho skôr.

Tipy na starostlivosť pre nízko, stredne i vysoko porézne vlasy

Ako sme už v úvode spomenuli, práve pórovitosť vlasov je dôležitým faktorom pre výber vlasovej kozmetiky, ale taktiež rôznych postupov, ako sa o kučeravé vlasy starať. Tu je niekoľko trikov a rád, ako sa dopracovať k zdravým kučerám podľa typov poréznosti vlasov

Tipy pre nízko porézne vlasy

Keďže sú vlasy uzamknuté, prípravky sa obvykle hromadia na povrchu vlasov a vytvárajú sa nánosy (buildup). Vhodnejším spôsobom, ako si vlasy umývať, bude pre teba skôr low-poo šampón, než umývanie kondicionérom (co-washing). Navyše možno častejšie siahneš po šampóne určenom na hĺbkové čistenie, aby si vlasy dokonale očistila a mohla tak dopraviť účinné látky priamo k ich povrchu. Tu je dôležité poznamenať, že skvelým pomocníkom je práve teplo, ktoré napomáha póry na vlasoch otvoriť a preniknúť tak výžive priamo do vlasového vlákna. Obdobne je to s vlasmi v prípade, ak sú ešte mokré. Vtedy dokážu nasať viac potrebných látok, než v momente, kedy začínajú schnúť. 

Rozhodne by si sa mala vyhýbať leave-in prípravkom, ťažkým maskám a krémom, ktoré na vlasoch doslova “sedia” a nevpijú sa do vlasového vlákna. Skôr odporúčame siahnuť po produktoch s obsahom glycerínu a medu, prípadne ľahších účinných látok (napríklad argánový či jojobový olej). Alternatívou, ktorá je vyvinutá práve pre tvoj styling, sú napríklad ľahké peny a krémy

Tipy pre stredne porézne vlasy

Šťastné majiteľky vlasov so strednou porozitou, si nemusia lámať hlavu nad tým, aký produkt zvoliť. Keďže vlasové vlákno optimálne nasaje, ale zároveň i zadrží vlahu a výživu, výsledkom sú dostatočne lesklé a zdravým prekypujúce vlnky, kučery i špirály. Tento typ vlasov vyžaduje najmenej starostlivosti zo všetkých. Dokonca znesú aj šetrné farbenie a nerozhádže ich ani teplý vzduch z difúzeru. Všetko však s mierou… V opačnom prípade sa zo stredne poréznych vlasov stanú vysoko porézne. 

Tipy pre vysoko porézne vlasy

Ako pomôcť vlasom s príliš odstávajúcimi šupinkami, aby zadržali čo najviac hydratácie a živín? Nuž, logicky, je potrebné zvoliť práve opačný typ prípravkov, ako je to v prípade vlasov s nízkou poréznosťou. Pokojne sa vybav produktmi s ťažším zložením, ktoré má predpoklad bez problémov preniknúť do vnútra vlasu a nejaký ten čas sa v ňom aj udržať. Príkladom sú leave-in kondicionéry, maslá s hutnejšou konzistenciou alebo oleje, ako napríklad kokosový alebo ricínový. 

To najdôležitejšie však je, vyhýbať sa teplu a nechať vlasy radšej voľne vyschnúť. A tým myslíme nielen teplý vzduch z fénu, ale taktiež teplú či horúcu vodu, ktorá len podporuje otváranie vlasových folikúl. Nastal čas skamarátiť sa so studenou vodou a intenzívnymi maskami (ultra hydratačnými produktami všeobecne), ktoré môžeš aplikovať v podobe zábalov. Ak sa predsa len rozhodneš z času na čas vlasy fénovať, siahni po prípravku, ktorý vlasy voči vplyvom tepla ochráni a taktiež si nezabudni preštudovať, prečo by si mala svojim vlasom dopriať proteín.

Poréznosť vlasov je skutočne dôležitým faktorom, ktorý ti pomôže zorientovať sa pri výbere vlasovej kozmetiky pre tvoje kučery. Možno sa ti to nepodarí na prvýkrát, no ak zvážiš svoj typ vlasov, pórovitosť, silu a elasticitu, si na najlepšej ceste k zdravým a krásnym vlasom. Na www.kucerave.sk nájdeš množstvo produktov, z ktorých si môžeš vybrať napríklad podľa toho, aký typ vlasov (vlnité, kučeravé alebo afro) máš.

KÚPIŤ PRODUKTY PODĽA TYPU VLASOV

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia