Starostlivosť o pánske kučeravé vlasy. Ako ju zvládnuť prirodzene a jednoducho?

Autor2 roky pred

Podobne ako dámy, i niektorí páni majú tú výsadu pýšiť sa kučeravými či vlnitými vlasmi. Áno, čítaš dobre – výsadu. Ak si si dosiaľ myslel, že to, ako sa tvoje vlasy na hlave krútia alebo dokonca nekontrolovateľne točia do afro špiráliek, je pohroma, máme pre teba dobrú správu. Existuje spôsob, ako vtáčie hniezdo premeniť na zdravé a dobre vyzerajúce vlasy. 

Postačí správna starostlivosť a vhodná kozmetika pre pánske kučeravé vlasy. Zaujíma ťa viac?

Poznať svoj typ vlasov je dôležité. Sú tie tvoje vlnité, kučeravé alebo afro?

Či už ide o pánske, alebo dámske kučery, skôr, než sa pustíš do čítania tipov, ako na ne, je tu jeden dôležitý medzikrok. Ako dobre poznáš svoj typ vlasov? Práve od neho sa totiž odvíja nielen spôsob starostlivosti, ale aj vhodná vlasová kozmetika. 

Základné delenie podľa typu vlasov

Nerovné vlasy sa rozdeľujú na 3 základné typy. Kým tie dokonale rovné označujeme číslom 1, platí, že čím viac sa tvoje pramienky vlasov krútia, tým vyššie číslo si vyslúžiš.

Typ číslo 2 – vlnité vlasy

Typ číslo 3 – kučeravé vlasy

Typ číslo 4 – afro vlasy

Aj tieto jednotlivé typy majú ďalšie delenie, ktoré im priraďuje písmená "a, b, c". Od mierne zvlnených vlasov, až po ruličky pripomínajúce hustú strunu, existuje pre každý typ vlasov presné označenie, vďaka ktorému sa ich nositeľ ľahšie zorientuje v kučeravom svete. Detailnejšie sme o typoch vlasov a rozdieloch medzi nimi písali v nedávnom článku na blogu, celkom určite tam nájdeš aj ten svoj. Okrem typu kučeravých vlasov je však dôležitá aj ich štruktúra. 

Pórovitosť vlasov napovie, ako veľmi sú tvoje vlasy priepustné

Používaš kozmetiku určenú pre tvoj typ vlasov, no žiaden sľubovaný zázrak z reklamy či obalu výrobku sa nedeje? Nuž, okrem toho, že si si vedomý, že sú tvoje vlasy kučeravé, je tu i ďalší faktor, ktorý by si mal vziať v úvahu. Je ním práve porozita (pórovitosť) tvojich vlasov. V preklade to znamená, ako veľmi jemné šupinky (vlasové kutikuly) na povrchu vlasového vlákna od neho odstávajú alebo k nemu, naopak, priliehajú. Podľa toho rozlišujeme vlasy s nízkou, strednou a vysokou poréznosťou

Nízkoporézne vlasy majú jemné kutikuly takmer v jednej línii s vlasovým vláknom. Znamená to, že vlasy len ťažko nasiaknu nielen vodu, ale i prípravky, ktorými sa ich snažíš vyživovať. Vlasy s vysokou porozitou, naopak, pohltia všetko vďaka odstávajúcim šupinkám veľmi jednoducho, rovnako jednoducho ich však aj prepustia a teda nedokážu udržať

Viac o tom, aká je štruktúra tvojich vlasov a ako to môžeš ľahko zistiť, sa dočítaš v článku Poréznosť, porozita či pórovitosť vlasov. Čo to je ako ovplyvňuje výber vlasovej kozmetiky?

Ako sa starať o mužské kučery? Spoznaj CGM – Curly Guy metódu

Vo všeobecnosti možno povedať, že muži v dnešnej dobe dbajú o svoj vzhľad výrazne viac, než pred niekoľkými desiatkami rokov. Trend je nastavený jasne. Zdravé a prirodzené krásne vlasy. Avšak u mnohých z nich stále platí, že starostlivosť o hrivu by nemala zabrať hodiny strávené v kúpeľni alebo celú radu vlasových kozmetických prípravkov. Našťastie, ide to aj jednoducho

Kým svetom kučeravých žien otriasa prevratná Curly Girl metóda, aj tie pánske majú nádej na svetlo na konci tunela. Pod názvom Curly Guy metóda sa ukrýva niekoľko veľmi účinných tipov, ako sa správne o mužské kučeravé vlasy starať.

Pravidlá CGM - Curly Guy metódy pre kučeravých pánov sú jednoduché a nenáročné

Hoci vychádzajú z rovnakých zásad, medzi metódou starostlivosti o pánske a dámske kučery nájdeme drobné rozdiely. Kým v ženskej verzii existuje hneď niekoľko variantov jednotlivých krokov metódy, tá pánska časť je, naopak, o niečo jednoduchšia. Tu sú jej základné pravidlá:

Spoznaj čaro prírodnej kozmetiky bez škodlivých látok

kozmetike určenej pre pánske kučeravé vlasy nenájdeš žiadne škodliviny, ako sú napríklad sulfáty, parabény, silikóny nerozpustné vo vode alebo neprirodzené oleje, škodlivé alkoholy a umelé parfumy. Silu prírodných látok ocenia tvoje vlasy už po niekoľkých použitiach, stačí si vybrať tie správne prípravky.

Zabudni na klasický šampón a vyskúšaj prípravky určené pre pánske kučery

Príkladom je umývanie pomocou čistiaceho kondicionéru, ktoré je omnoho šetrnejšie. Cowash totiž vlasové vlákna neoberá o prirodzenú ochranu získanú z prírodných olejov a vlasy tak ostávajú krásne lesklé a chránené. Z času na čas je však na mieste šampón použiť a pokožku hlavy či samotné vlasy hĺbkovo zbaviť usadenín. Alternatívou, ktorá spája jednoduché riešenie, dokonca pre celé telo, je výrobok 3 v 1, napríklad z obľúbenej rady Cantu Men. Šampón, kondicionér a sprchový gél v jednom obale ušetrí čas spojený so starostlivosťou o vlasy a taktiež i miesto v kúpeľni. 

Menej časté umývanie vlasov ti prospeje

Mnohí páni si vlasy umývajú automaticky pri každodennom sprchovaní sa. Neuvedomujú si však, že tak vlasy strácajú naturálne oleje, ktoré ich nielen vyživujú, ale i ochraňujú pred vysúšaním. Umývanie vlasov v prípade klasického znečistenia postačí zhruba 2x do týždňa.

Zahoď klasický froté uterák a zrecykluj staré tričko

Správne tušíš, že problémom bude materiál. Ak nahradíš klasický froté uterák starším tričkom z bavlny, ktorého si sa chcel i tak už zbaviť, zabiješ dve muchy jednou ranou. Alternatívou sú špeciálne uteráky, ktoré tvoje vlasy nezanechajú nepríjemne krepovité a rýchlo ich zbavia nadbytočnej vody. Pozor, vlasy nečochrať!

Daj zbohom strastiplnému česaniu suchých vlasov (H4)

Česanie suchých vlasov spôsobuje nielen nevzhľadnú krepovitosť (vlasy poletujúce okolo hlavy akoby s elektrickým nábojom), ale v mnohých prípadoch aj zaslzenie očných kanálikov. Pretože… auu, často i dosť bolí! Riešenie je pritom jednoduché. Vlasy stačí očesať pomocou vhodného hrebeňa so širokými zubami alebo rozpliesť prostredníctvom prstov. V oboch prípadoch kým sú ešte mokré.

Vyber si styling podľa svojho gusta

Stylingových prípravkov na pánské kučeravé vlasy, je hneď niekoľko. Je len na tebe, či oživíš svoj look pomocou refresheru, aktivátora či oleja alebo siahneš po účinnejších géloch a voskoch. V druhom prípade nezabudni po uschnutí prípravku vyslobodiť svoje vlasy z krusty (tvrdý obal, ktorý ostáva po použití gélov stačí odstrániť stláčaním vlasov v smere od korienkov ku končekom a jemne vytriasť).

A… voilá! Prirodzene zdravé vlasy bez väčšej námahy a dokonca so stylingom, ktorý stojí za to, sú na svete. Vlastne, pokojne aj na tvojej hlave

Zhrňme si to ešte raz krok za krokom:

Veríme, že svojim kučerám či vlnám dopraješ skvelé účinky CGM metódy, o ktoré sa s nami môžeš podeliť na našej fanpage a inšpirovať tak i ďalších kučeravých pánov k jednoduchej a pritom účinnej starostlivosti o kučeravé vlasy. 


Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia