Čo moje kučery potrebujú? Hydratáciu alebo proteín?

Autor2 roky pred

Skôr, než rozlúskneme túto dilemu, pozrime sa spolu na vlasové vlákno detailnejšie. Základnou stavebnou jednotkou každého vlasu je proteín s názvom keratín. Okrem neho má výraznejšie zastúpenie pigment melanín, vitamín A, železo či zinok a napokon i všadeprítomná voda. Zdravé vlasy by jej mali obsahovať vyše 10%. Je teda zrejmé, že ak tvoje kučeravé vlasy nie sú v tej najlepšej kondícii, je rovnováha v zložení proteín versus voda narušená.

A práve rovnováha medzi dostatkom proteínu a vlhkosti je kľúčom k riešeniu tvojich problémov s nezdravo vyzerajúcimi kučeravými vlasmi. V nasledujúcom článku sa okrem iného dozvieš:

  • Čo je to ten proteín a prečo ho tvoje kučery potrebujú?
  • Kedy vlasom najčastejšie chýba proteín?
  • Ako zistiť, či siahnuť po proteíne alebo vlasy hydratovať?

Čo je proteín a akú úlohu v starostlivosti o kučeravé vlasy zohráva?

Už v úvode sme spomenuli, že proteín – keratín tvorí dominantnú časť ľudských vlasov (a nielen tých, nájsť ho môžeš napríklad aj v zvieracích kopytách, pazúroch a podobne). O tom, že sú vlasy nesprávnou starostlivosťou často zničené, nemusíme ani polemizovať. Skôr, než svetlo sveta uzrela prevratná Curly Girl metóda, boli to najmä nerovné, vlnité a kučeravé vlasy, ktoré museli najčastejšie odolávať rôznym pokusom o vyrovnanie či uhladenie. A tak, kamarátka žehlička, fén s horúcim vzduchom alebo dokonca i česanie na sucho pomaly, ale isto vlasové vlákno narúšajú až do takej miery, že potrebuje svoje rany, trhliny a prasklinky zaceliť. 

Aaa...voilá! 

Na scénu prichádza práve proteín. Vlasom ho totiž môžeš opätovne dodať pomocou vhodnej kozmetiky. Prípravky s proteínom určené práve pre kučeravé vlasy dokážu vdýchnuť tvojim polámaným, na pohľad zničeným a vysušeným vlasom nový život. Proteín z vlasovej kozmetiky priľne vďaka svojmu pozitívnemu náboju k poškodenému miestu, ktoré ho prirodzene ako magnet pritiahne svojim negatívnym nábojom, a zacelí "poranenia", ktoré tvoje vlny či kučery utŕžili.

Kedy vlasom najčastejšie chýba proteín?

Vo všeobecnosti možno povedať, že isté množstvo proteínu treba dopriať každému typu vlasov. Roziel je však v tom, ako často a v akej miere ho budeš používať. Nepísané pravidlo znie – čím kučeravejšie vlasy, tým viac proteínu je potrebného. Zistiť, v akej kondícii tvoje vlasy sú, nie je až taký problém. Potrebuješ sa zamerať najmä na elasticitu a poréznosť svojich vlasov.

Elasticita vlasu a proteínový verdikt 

To, či vlasom skutočne chýba bielkovinový doping, zistíš jednoducho pomocou jedného jediného vlhkého vlasu. Stačí totiž, ak ho pomaly natiahneš medzi dva prsty a pozoruješ, čo sa s ním stane. Zdravý mokrý vlas sa totiž dá bez problémov natiahnuť až o 30% svojej dĺžky.

  1. Ak sa vlas natiahne zhruba o tretinu a následne vráti späť k svojej pôvodnej dĺžke bez toho, aby sa roztrhol, je elasticita tvojich vlasov výborná a stačí, ak im proteín dodáš zhruba raz do mesiaca, napríklad pomocou proteínovej masky. 

  1. Ak sa vlas pri jemnom naťahovaní pretrhne skôr, než ho natiahneš asi o 30%, znamená to, že je vysušený a chýba mu hydratácia. Riešením je hĺbková hydratačná kúra a výber vhodnej vlasovej kozmetiky, ktorá tvojim vlasom dodá vlhkosť a dokáže ju vo vlasovom vlákne i uzamknúť. Následne však nezabúdaj aj na občasnú proteínovú injekciu, napríklad v podobe šampónu alebo kondicionéru s obsahom proteínu.

  1. Ak sa vlas natiahne, no nepruží späť na svoju pôvodnú dĺžku, verdikt je jasný. Tvoje vlasy sú poškodené a volajú o proteínovú SOS. Istý čas (kým nebudú opäť vo forme) im treba dopriať prípravky s obsahom bielkovín pri každom umývaní (buď šampón, kondicionér alebo leave-in a pod). 

POZOR však, ani s proteínom to netreba preháňať, aby vlasy neboli neprimerane zaťažené a nepôsobili zhrubnutým dojmom. (Ojedinele sa môže vyskytnúť aj precitlivenosť na proteín, kedy vlasy extrémne stuhnú, prípadne sa začnú lámať práve pôsobením proteínu.) 

Pórovitosť vlasov a proteín

Veľkú rolu zohráva napokon i to, či sú tvoje vlasy nízko alebo vysoko porézne (to ľahko zistíš pomocou nášho článku o pórovitosti). Platí totiž, že u vlasov s vysokou pórovitosťou vyplnia poškodené časti vlasu proteínové častice ako chýbajúce dieliky puzzle. Ak máš takýto typ vlasov, pokojne do svojej výbavy zaraď jeden prípravok s obsahom proteínu a používaj ho pri každom wash day (buď šampón, kondicionér alebo leave-in).

Na nízkoporéznych vlasoch, ktorých šupinky na povrchu vlasu tesne priliehajú k vláknu, však proteín vytvára akýsi film alebo povlak na povrchu vlasu, ktorý môže spôsobiť práve neželaný nános a vlasy neprimerane zaťažiť. Dobrá rada pre dámy, ale i pánov s vlasmi s nízkou poréznosťou – ak sa ti zdá, že sú vlasy prehydratované, prípadne si to prehnal/a s proteínom, vynechaj na istú dobu prípravky, ktoré tento stav zapríčinili. Následne ich používaj menej intenzívne, kým nájdeš tú správnu mieru.

Večná otázka: Hydratovať alebo dodať proteín?

Aby sme napokon rozlúskli záhadu, kedy svoje vlasy ozdraviť a dodať im prirodzene krásny vzhľad, či už pomocou zvýšenej hydratácie alebo proteínu, nech sa páči malé zhrnutie:

Vlasom chýba HYDRATÁCIA 

HLAVNÉ ZNAKY

Vlasy pôsobia strapato vysušeným dojmom, často majú rozštiepené končeky a sú typicky krepovité. Po natiahnutí mokrého vlasu sa aj pri slabšom napnutí vlas roztrhne. Dôvodom je najmä dlhodobo zlá starostlivosť a výber nevhodnej vlasovej kozmetiky, ktorá nedokáže vlas hydratovať a najmä vlhkosť v ňom aj udržať. Celkovo pôsobia vlasy matným, nelesklým dojmom a chýba im definícia, pričom nevedia udržať tvar vĺn.

RIEŠENIE

Vlasom je potrebné dodať viac vlhkosti a s pomocou správnych postupov pri vlasovej starostlivosti o kučeravé vlasy (pozri článok o postupe CGM krok za krokom) a následne vlhkosť vo vnútri vlasu udržať. Kľúčový je, samozrejme, aj výber správnej kozmetiky s dôrazom na hydratáciu vĺn a kučier. Vo všeobecnosti tvojim vlasom pomôže viac kondiciovania, prípravky bez sulfátov, produkty s obsahom olejov, ktoré vlhkosť vo vnútri vlasu uzamknú, občasný refresh a kvalitná hydratačná kúra.

Vlasom chýba PROTEÍN

HLAVNÉ ZNAKY

Vlasy sú slabé a lámavé, chýba im najmä pružnosť. Mokrý vlas po natiahnutí nepruží a nevráti sa k svojej pôvodnej dĺžke. Proteín najčastejšie postrádajú vlasy, ktoré boli často vystavované škodlivým vplyvom tepla a chémie (fén, žehlička, farbenie, trvalá a pod). Jedným zo znakov môže byť aj nadmerné vypadávanie vlasov, viac než je obvyklé.

RIEŠENIE

Podľa miery poškodenia a typu vlasov (poréznosť) zvoľ vhodnú proteínovú kúru, pomocou ktorej obnovíš vlasové vlákna (proteín pri každom umývaní, občasnom alebo proteínová maska raz za mesiac). Následne zaraď používanie prípravkov s proteínom k aspoň občasnej starostlivosti, tvoje vlasy to ocenia. 

Na dostatočnú hydratáciu by si však nemal/a zanevrieť ani v prípade, ak zistíš, že problémom tvojich nezdravo vyzerajúcich kučier bol práve nedostatok proteínu. Platí totiž, že po aplikácii proteínu je vhodné vlasy zjemniť práve dostatkom vlhkosti. Proteín ich totiž zregeneruje a vystuží, hydratačný kondicionér na záver zase krásne zjemní a nadýcha. 

Veríme, že sa ti podarí nájsť tú správnu mieru aj vďaka našim radám. Stačí si zapamätať, že sa riešenie dilemy proteín versus hydratácia ukrýva v tej správnej rovnováhe

Na www.kucerave.sk nájdeš všetky potrebné produkty, ak si však nevieš rady, neváhaj nás kontaktovať, radi ti pomôžeme nielen s výberom správnej vlasovej kozmetiky pre tvoje kučeravé vlasy. 

KÚPIŤ PRODUKTY S PROTEÍNOM

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia