6 tipov, ako sa starať o farbené kučery

Autor1 rok pred

Kučeravé vlasy a farbenie? Prečo nie. Ak sa pohrávaš s myšlienkou, že si tvoja záplava vĺn alebo kučier žiada nový vzhľad, smelo do toho. Priprav sa však na trocha inú starostlivosť o vlasy, než doposiaľ. Či chceme, alebo nie, farba vlasy ovplyvní. Na čo sa zamerať, aby boli kučery plné zdravia a farba stále oslnivá?

Farbenie a kučeravé vlasy. Ako vplýva farba na kučery?

Farbené vlasy sa stávajú pórovitejšie. Znamená to, že kým si si dosiaľ vystačil/a s umývaním vlasov napríklad raz za týždeň, pretože tvoje stredne pórovité vlasy udržali vlhkosť z prípravkov bez problémov, po farbení sa to zmení. Porozita zafarbených vlasov je vyššia a všetka vlhkosť a výživa, ktorú si jej pri umývaní alebo refreshe dodal/a, sa rýchlo cez otvorené vlasové kutikuly vytráca. Kučery sú suchšie a volajú S.O.S s jasným posolstvom: “Vlhkosť!” 

Suché vlasy majú naviac sklon k lámavosti a krepovitosti. Preto je častým javom, že po farbení kučeravé vlasy nadobudnú vysušený a strapatý dojem bez dovtedajšieho lesku. Avšak, nemusí to tak byť

Prinášame overené tipy v starostlivosti o zafarbené kučery.

Starostlivosť o farbené kučeravé vlasy. Ako na ňu? 

Nezanedbaj prípravu pred farbením

Aj tvoje kroky a starostlivosť pred samotným farbením hrajú dôležitú rolu nielen v samotnom výsledku, ale i v tom, v akej kondícii budú tvoje vlasy následne po farbení. Tesne pred nanesením farby by vlasy mali podstúpiť očistnú kúru. A to nie hocijakú. Doporučujeme hĺbkové čistenie, takzvaný clarifying. Budeš naň potrebovať nielen vhodný šampón, ale použiť môžeš aj hĺbkový kondicionér alebo horúci olej deň-dva pred farbením. Vlasom tak pomôžeš zachovať čo najviac prírodných olejov pre dosiahnutie rovnomerného farebného výsledku. Prípadne si ošetrenie a čistenie vlasov dohodni priamo v salóne, kde ti odborník vlasy zafarbí. Na služby profesionála odporúčame obrátiť sa najmä v prípadoch, keď plánuješ výraznú zmenu farby (zosvetlenie/stmavenie o niekoľko odtieňov), melír alebo stále obľúbené ombré.

Napokon, niekoľko tipov, čo určite pred samotným farbením nerobiť:

  • neškriabať si pokožku hlavy

  • nepoužívať prípravky s chemickým zložením ani príliš veľké množstvo prípravkov všeobecne

  • nezaťažovať vlasy nadmerným teplom (žehlička a pod.)

  • nezaťažovať vlasy mechanicky (predlžovanie, účesy s pomôckami, ktoré vlasy príliš sťahujú a pod.)

Pri výbere farby si zisti všetky pre a proti

V prípade chemického farbenia máš na výber, či si zvolíš permanentnú, dočasnú alebo zmývateľnú farbu na vlasy. Základný rozdiel spočíva nielen v jej trvácnosti, ale taktiež v pôsobení na tvoje vlnky či kučery. Kým permanentná farba útočí priamo na vlasové kutikuly a spôsobuje zmenu proteínov, ktoré určujú našu prirodzenú farbu, umývateľné farby na vlasy nanášajú vrstvu farby na povrch vlasu. V druhom prípade je riešenie dočasné a taktiež o niečo menej škodlivejšie, než v prípade klasickej permanentnej farby. 

KUČERAVÝ TIP: Ideálnou voľbou je zveriť farbenie vlasov do rúk odborníka alebo špecializovaného kaderníctva na kučeravé vlasy. Ak ho skĺbiš so správnou starostlivosťou o zafarbené kučery, výsledok bude stáť zato.
 

Obľúbenou alternatívou na farbenie vlasov v kučeravom svete je henna. Najmä preto, lebo neobsahuje agresívne látky ako napríklad peroxid a amoniak a je 100 % prírodná. Dnes však už vieme, že aj henna má množstvo nevýhod, ktoré negatívne pôsobia na kučeravé vlasy. Ide najmä o to, že dokáže ovplyvniť štruktúru kučeravého vlasu alebo takzvaný vzor. V dôsledku toho môžu tvoje dosiaľ krásna definícia zmiznúť ako šibnutím prútika.  


Kto ju už vyskúšal vie, že samotné farbenie je tak trocha hotový proces. Kým sa farbivo pri miešaní henny uvoľní, trvá to aj niekoľko hodín. Na druhej strane však platí, že úplne vymyť hennu z vlasov je boj na dlhé lakte, ktorý vlasy poškodí ešte vo väčšej miere (návrat k pôvodnej farbe si vyžaduje použitie minerálnych olejov, ktoré kučerám škodia). Henna je navyše nevyspytateľná. Kým u niekoho môže prirodzene svetlé vlasy ozvláštniť o nové hnedé alebo červenkasté odtiene, v prípade tmavých vlasov rozdiel po farbení hennou zbadáš možno len na intenzívnom slnečnom svetle.

Používaj šampón a produkty určené na farbené vlasy

Pri výbere kozmetiky na kučeravé vlasy dbaj na jej zloženie. Curly girls and boys vedia, že prírodná kozmetika bez škodlivých parabénov, minerálov a najmä sulfátov, je celkom určite tou správnou voľbou. V prípade farbených vlasov sú to však práve sírany, ktoré dokážu spôsobiť veľké poškodenie vlasov. Šampóny určené špeciálne na farebné kučery (bezsulfátové) sú navrhnuté tak, aby počas umývania farbu z vlasov neodlupovali. Žiarivé odtiene a jasné farby tak ostávajú neporušené dlhší čas. A naviac, nedochádza k porušeniu vlasového vlákna a následnej suchosti a lámavosti.

Kondicionér a hydratačná maska – najlepší priatelia farbených kučeravých vlasov

Ak sa ti pred zafarbením vlasov stalo, že si z času na čas vynechal/a kondicionér, nič strašné sa nestalo. V momente, ak už si absolvoval/a zmenu farby, je tento krok skutočne nevyhnutný. Odporúčame dokonca siahnuť po hĺbkovej výžive, ktorá dodá vlasom poriadnu dávku vlhkosti. Za zváženie stojí napokon možno aj kúra s prídavkom proteínov, ktorá okrem vlhkosti posilní aj vlasové kutikuly. O tom, či vlasom chýba proteín alebo hydratácia si môžeš prečítať v článku na našom blogu

NÁŠ TIP: Máš v kondicionéroch zmätok? Všetky odpovede na tvoje otázky nájdeš vo Veľkom sprievodcovi kondicionérmi.

Jedným zo spôsobov, ako farbeným kučerám dodať viac hydratácie, je hĺbková maska. Ak si dosiaľ zvažoval/a jej použitie, po farbení sa s hydratačnou maskou celkom určite oplatí zoznámiť. Jej tajomstvo tkvie v extra dávke výživných olejov a masiel, ktoré vlasom zabraňujú strácať potrebnú vlhkosť medzi jednotlivým umývaním.

Priprav sa na častejší wash day alebo refresh

Keďže farbené vlasy rýchlo strácajú vlhkosť, dojem vysušených vlasov na seba nenechá dlho čakať. Znamená to, že umývanie vlasov sa bude o slovo hlásiť o niečo častejšie. Riešenie však ponúka refresh. Stačí, ak si vyberieš jeden zo spôsobov, pomocou ktorých vlhkosť do vlasov šikovne doplníš bez potreby umývania. Aj v tomto prípade zohráva veľkú rolu leave-in kondicionér, ktorý si môžeš napríklad pohodlne zmiešať s vodou a pripraviť si tak vlastný refresher. Alebo jednoducho siahni po špeciálnom prípravku, ktorý ponúka refresh s dôrazom na doplnenie hydratácie. 

So zafarbenými kučerami zaobchádzaj “ako v rukavičkách”

S farbením prichádza krehkosť. Znamená to, že kým dosiaľ tvoje kučery pevne odolávali rôznym stylingovým technikám a menej opatrnému zaobchádzaniu, ten čas je nenávratne preč. Pri ich úprave, ale i bežnej starostlivosti a umývaní, rozhodne zvoľ pomôcky, ktoré ich nepolámu. Bez hrebeňa so širokými zubami alebo špeciálnych detanglingových pomocníkov na rozčesávanie to pôjde len sťažka. Ak však taký po ruke namáš, pri rozmotávaní kučier postupuj prstami smerom od končekov, až sa dopracuješ priamo ku korienkom. Tento postup patrí k tým šetrnejším. 

Háčik na záver. Ako je to so silikónmi?

Hoci sa silikóny vo väčšine prípravkov, ktoré sú v súlade s Curly Girl metódou, nevyskytujú, ich účinky na kučeravé a vlnité vlasy nie sú pre všetky vlasy vyslovene škodlivou zložkou. Najmä v prípade tých zmývateľných. Ak sa rozhodneš, že použiješ prípravky s ich obsahom, pri farbení vlasov maj túto skutočnosť na vedomí. Môže sa totiž stať, že práve z dôvodov obsahu silikónov farba nemusí chytiť podľa tvojich predstáv.

Zhrnutie:

Nuž, farbené vlasy skutočne nemusia pripomínať vysušené slamené hniezdo. Stačí, ak si zapamätáš, že kľúčom k úspechu je dodať im dostatok vlhkosti. A samozrejme, vhodnú kozmetiku, určenú presne pre tvoj typ vlasov

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia