Curly Girl metóda – objav svoje kučeravé JA. Ako postupovať?

Autor2 roky pred dna

Možno si už o kučeravej metóde čo to začula a možno sa s pojmom Curly Girl method práve stretávaš po prvýkrát. O jej základných princípoch, a najmä zázrakoch, ktoré dokáže s nerovnými vlasmi, sme písali v článku na našom blogu len nedávno. 

Teraz si vysvetlíme celý postup a najmä pojmy, ktorými sa vám CGM (Curly Girl metóda) prihovára. Dozvieš sa, ako na správne prevedenú techniku squish to condish, ako naniesť kondicionér pomocou praying hands, ako dať vlasy do plopu a taktiež to, kedy radšej zvoliť clarifying a kedy postačí cowash… 

Španielska dedina? Ale kdeže... stačí pár minút a teóriu máš v malíčku. Tak sa s nami nalaď na rovnakú (kučeravú) vlnu a krok za krokom spoznaj čaro Curly Girl metódy

ZAČÍNAME: Hurá na final wash – prvé umytie 

Niekde začať treba. V prípade CGM je to takzvané prvé umytie vlasov (final wash), ktoré zbaví vlasov všetkých previnení, ktorých si sa na nich nevedomky dopustila. Áno, reč je o silikónoch, síranoch, parabénoch, minerálnych látkach a ostatných zložkách, ktoré zrejme obsahuje šampón, nevinne stojaci na poličke v tvojej kúpeľni. 

Aby si vyťažila z Curly Girl metódy maximum, a začala v bode nula s “nepopísanou tabuľou”, odporúča sa absolvovať final wash. Vlasová kozmetika, ktorú si dosiaľ používala, totiž na tvojej korune krásy celkom určite zanechala nánosy a stopy, od ktorých ju musíš vyslobodiť. Ako?

Základ je šampón na hĺbkové čistenie (v tomto jedinom prípade môže - nemusí (!) byť použitý šampón s obsahom sulfátov). Sulfáty trošku pri hĺbkovom umývaní omilostíme, a to najmä z dôvodu, že môžu pomôcť tvojim vlasom zbaviť sa niekoľkoročných usadenín na ich povrchu. Tie často bránia tomu, aby sa do vlasov dostala potrebná hydratácia a výživa. Na prvý pohľad pôsobia suchým, mdlým a lámavým dojmom a ty sa môžeš všemožne roky snažiť, aby si im vdýchla život. Pozor však na to, aby šampón neobsahoval silikóny. Od tých chceme vlasy nadobro oslobodiť.   

Krok č. 1: Umývanie vlasov podľa Curly Girl metódy 

Ak si niekde už o CGM počula, je celkom možné, že si sa stretla s pojmom "umývanie kondicionérom", prípadne si zachytila informáciu, že pri tejto metóde nepotrebuješ viac žiaden šampón. Nuž, pravda je niekde uprostred. Všetko záleží od tvojich vlasov a tvojej vlastnej cesty kučeravou metódou. Neexistuje totiž jeden univerzálny návod, ktorý účinkuje u každého na sto percent. Už len v prípade techniky umývania vlasov máš na výber z dvoch možností – cowashing alebo umývanie šterným low-poo šampónom.

Spoznaj cowash – umývanie vlasov kondicionérom 

Cowashing je jedným z hlavných postupov, ako sa o svoje kučery starať tak, aby si ich nevysušovala, a zároveň na svojej hlave vytvorila záplavu zdravých a krásnych vlasov. Skutočne to znamená, že svoje vlasy nebudeš umývať pomocou šampónu, ale prekvapivo len kondicionérom. Ako na to?

  1. Vlasy namoč do teplej vody, prípadne opláchni teplou vodou zo sprchy tak, aby sa voda dostala všade a ostali mokré.

  1. Vybraný čistiaci kondicionér (cowash) nanes na pokožku hlavy a jemne masíruj končekmi prstov tak, ako si zvyknutá pri klasickom umývaní vlasov. 

  1. Vlasy opäť opláchni teplou vodou, aby si z hlavy zmyla všetky zbytky.

Low poo – šetrný šampón ako náhrada za klasický, na ktorý si bola zvyknutá 

V prípade, ak chceš postupovať podľa CGM, nemusíš sa šampónu nadobro vzdať. Do svojej výbavy v kúpeľni by si si mala zaobstarať takzvaný šetrný low-poo šampón, ktorý neobsahuje škodlivé sírany, sulfáty alebo parabény. Tento šampón kučery či jemné vlny nevysuší, a im dodá objem, ktorý by výhradným používaním cowashu postrádali. Napokon, možno zistíš (tak ako mnohé dievčatá a ženy), že umývanie kondicionérom tvoje vlasy zaťažuje natoľko, až sa rozhodneš používať výhradne šetrný šampón. 

Umývanie pomocou low-poo šampónu môžeš urobiť podľa návodu, prípadne tak, ako si zvyknutá u klasických šampónov. 

Ocitla si sa v slepej uličke? Zachrániť ťa môže clarifying – hĺbkové čistenie

Zdá sa ti, že sú tvoje vlasy zaťažené a mdlé? Ak si sa vrhla na CGM (či už si uprednostnila cowash alebo low poo), no tvoje vlasy sú stále ako bez života, je tu ešte jedna možnosť, ako ich vyskúšať znova prebudiť. Vyskúšaj hĺbkové čistenie – clarifying

Najčastejšie sa v súvislosti s kučeravými vlasmi hovorí práve o nedostatočnej vlhkosti. Tú však možno pomocou CGM prípravkov dosiahnuť len s vlasmi bez zaťažujúcej vrstvy minerálov a usadenín, ktoré im bránia dýchat. Jednoducho osloboď svoje kučery pomocou šampónu, ktorý je určený na hĺbkové čistenie.

Ako často riešiť clarifying?

Opäť platí, že na to musíš prísť sama. Rozhodujúcim faktorom je najmä poréznosť tvojich vlasov. Nízkoporózne kučery či vlny vyžadujú očistný reštart zhruba raz za dva týždne. Čím vyššia porozita, tým menej sa hĺbkovým čistením musíš zaoberať (pokojne stačí raz za mesiac). Napokon, tú správnu mieru celkom určite nájdeš sama. 

Poslednou možnosťou, ako svoje vlasy dostať do formy, keď si už skutočne vyskúšala všetky možné tipy, je siahnuť po šampóne s obsahom chelátov. Ten si poradí aj s tvrdou vodou plnou škodlivých minerálov a vysušujúceho chlóru.

Krok č. 2: Prichádza na rad hydratácia

Ideálnou voľbou pre hydratáciu je kondicionér, ktorý nanesieš po dĺžke vlasov pomocou prstov, špeciálneho hrebeňa alebo metódou praying hands (kondicionér aplikuješ do dlaní a tie spúšťaš smerom odhora dole z dvoch strán vlasov, akoby si sa modlila) so sklonenou hlavou alebo vlasmi prehodenými do boku. Kondicionér je potrebné nanášať na mokré vlasy a to, či sa rozhodneš pre klasický alebo bezoplachový, je len na tebe. 

Práve v tejto chvíli nastal čas na rozčesávanie. Okrem toho, že to ide ľahšie vďaka kondicionéru a mokrým vlasom, neprivoláš si neželanú krepovitosť, ako v prípade, keď sa češeš nasucho. Ak máš problém rozpliesť vlasy, postupuj smerom od končekov až ku korienkom. 

Kondicionér, ktorý budeš oplachovať, by mal pôsobiť na tvoje vlasy zhruba 5 minút. Vlasy napokon opláchni studenou vodou, vďaka ktorej sa folikuly uzatvoria aj s dokonalou hydratáciou, ktorú si im práve dopriala. 

SKVELÝ TIP:

Pre čo najlepší výsledok môžeš použiť aj šikovnú techniku stláčania vlasov a.k.a squish to condish. Kondicionér tak rozdistribuješ do všetkých prameňov vlasov, a zároveň povzbudíš svoju korunu krásy k väčšiemu objemu. 

POSTUP:

Pramene vlasov uchop do dlaní od končekov (zdola) a postupne stláčaj v dlaniach smerom ku korienkom. Pozor však, aby boli vždy dostatočne vlhké. V prípade, ak sa začnú strapatiť, narušíš ich koncept a opäť raz smeruješ k výsledku s nežiadúcim frizz-om (krepovitosťou). Skvelým pomocníkom sú v tomto bode dve misky s vodou. V jednej miske vodu ponad vlasy prelievaš a v druhej zachytávaš. Zopár krát vlasy postláčaš a opäť zopakuješ prelievanie (postačujúce je 3-4 krát).

V prípade, ak chceš hydratáciu a výživu vlasov doplniť, pokojne siahni v tomto bode po maske, ktorú môžeš aplikovať raz za dva týždne alebo po oleji. Ten je skvelou voľbou pre vlasy s vyššou poréznosťou a sklonom k lámaniu. Avšak pozor! Masku alebo olej nanes na vlasy ešte pred použitím kondicionéru.

Dobrá rada pre jemnovlásky – pri nanášaní kondicionéru alebo masky je vhodnejšie vlasy zbaviť prebytočnej vody (dôkladným vyžmýkaním), a až potom aplikovať prípravok. Taktiež platí, že menej je v prípade jemných vlasov viac, keďže ich môže maska neprimerane zaťažiť. Mnohé dievčatá sa odvážia s prípravkami i testovať a kombinujú ich v rôznom pomere a poradí. A dokonca veľmi úspešne. Opäť je teda na mieste spomenúť, že tá najvhodnejšia cesta závisí len od teba.

Krok č. 3: Styling, ktorý podporí vlny a nezanechá krep

Ak stále vo svojej kúpeľni "pre istotu" ukrývaš žehličku, v tomto bode ťa presvedčíme, že sa s ňou môžeš nadobro rozlúčiť. Na trhu je množstvo druhov stylingových produktov

Či už sa rozhodneš pre krém, gél, custard či penu, polovicu úspechu tvorí ich aplikácia na vlasy. Dokonale ti poslúži už spomínaná technika praying hands (dlane otočené smerom k sebe posúvaj po dĺžke vlasov smerom odhora dolu, akoby si sa modlila), ktorá neporuší štruktúru vĺn a nezanechá tvoje kučery krepovité a strapaté. 

Krok č. 4: Sušenie – namiesto froté uteráka staré tričko a plop

Poslednou bodkou je sušenie. Podľa princípov Curly Girl metódy teplo nie je zrovna element, ktorý kučeravým vlasom prospieva. Môžeš použiť fén s difuzérom a studený alebo stredne teplý vzduch. Druhou alternatívou je nechať vlasy voľne vysušiť.  

Tu najväčšiu vlhkosť z vlasov musíš však nejako dostať, inak by sušenie trvalo skutočne dlho a každá z nás by pod sebou narobila mláčky ako vodník. Na rad prichádza plopping

Hoci to znie komplikovane a akčne, uviazať si vlasy do plopu nie je veľká veda. To najdôležitejšie je vymeniť froté uterák, ktorý len prospieva ku krepovitosti, za staršie bavlnené tričko. Ako na to? 

Rozprestri tričko a mokré vlasy doň "poskladaj" tak, že sa zohneš a postupne tričko s vloženými vlasmi zroluješ smerom k čelu. Nakoniec s pomocou rukávov upevni k hlave. Vlasy stačí mať v plop-e niekoľko minút a následne pokračuj vysušením podľa toho, ako ti vyhovuje. Alternatívou k starému tričku je špeciálny uterák z materiálov, ktoré kučeravým, vlnitým a afro vlasom napomáhajú k udržaniu tvaru kučier a najmä hydratácie.

Ak sa ti zdá, že na tvojich vlasoch ostal akýsi povlak alebo jemná škrupinka, zdanie neklame. Je to práve zbytok stylingového prípravku, ktoré ho sa musíš zbaviť, aby si vyslobodila krásne a nadýchané pramienky kučier. Zasušená škrupinka je normálnym javom v poslednej fáze na ceste k tvojmu bezchybnému kučeravému look-u. Prichádza ľahká (a tak trochu i zábavná) časť s názvom break a gel cast. Do dlaní si môžeš vniesť kvapku oleja a pomocou stláčania alebo vytlieskavania škrupinu popraskať a následne z vlasov vytriasť. Už vidíš ten rozdiel? Z tohto pomyselného väzenia sa vyslobodzujú lesklé a životaschopné vlny. Presne tie, o ktoré si chcela dosiahnuť.

Ako často umývať vlasy podľa Curly Girl metódy?

Možno práve premýšľaš, ako často vlasy umývať, aby si dosiahla výsledky, ktoré kučeravá metóda hlása. Každé vlasy sú však iné, preto len ťažko nájsť univerzálnu odpoveď. Vo všeobecnosti však platí – nie príliš často. Práve časté (každodenné) umývanie môže spôsobovať podráždenie pokožky, nadmernú tvorbu lupín či mazu.

Ak patríš k typu afro (4A-C), vyskúšaj na začiatok cowash raz týždenne alebo raz za 10 dní. Ak sú tvoje kučery jasne definované a nie príliš jemné (typ 3A-C), možno bude ideálnou cestou umývanie kondicionérom jeden alebo dvakrát týždenne. Jemné vlasy a vlny (typ 2A-C) budú zrejme vyžadovať umývanie častejšie. To, aký typ vlasov máš, môžeš zistiť v článku Typy vlasov: Vlnité, kučeravé a afro vlasy. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Podľa štruktúry a typu tvojich vlasov, ale i času, ktorý môžeš umývaniu vlasov venovať, sama zistíš, ako často vlasy umývať. Niekedy totiž vlasom postačí účinný refresh a wash day počká o pár dní neskôr.  

Podčiarknuté, zrátané, zhrňme si to ešte raz krok za krokom. Ako postupovať, keď už máš za sebou prvé umytie - FINAL WASH?

Výživné? Veríme, že si práve nasala maximum informácií, ktoré sú potrebné k tomu, aby si Curly Girl metódu vyskúšala na vlastnej koži. Či skôr vlasoch. Ako sme už niekoľkokrát v článku uviedli, vlastnú cestičku metódou si časom celkom určite nájdeš sama. A možno CGM nesadne tvojim vlasom vôbec, no šetrné produkty bez škodlivín, ktoré na našom webe nájdeš, celkom určite prispejú k ich zdraviu a krásnemu vzhľadu. My ťa budeme radi na tejto ceste sprevádzať radami či tipmi na našom kučeravom blogu

PS.: Inšpiruj ostatné ženy a dievčatá! Budeme radi, ak sa o svoje skúsenosti a dojmy podelíš na našej Facebook fanpage alebo na Instagrame!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia