Ako sušiť kučeravé vlasy? Voľné sušenie verzus difuzér

Autor1 rok pred

Sušenie kučeravých alebo vlnitých vlasov je jedným z bodov, v ktorých mnohé kučeravé dámy alebo páni stále nemajú jasno. Niet sa čomu čudovať. Vo svete kučier sa totiž vedie polemika o tom, ako čo najlepšie kučery vysušiť, aby si zachovali svoju definíciu. Výsledok? Aj jedno aj druhé má svoje výhody a nevýhody. Preto je opäť raz len a len na tebe, ktorý spôsob ti vyhovuje viac. 

V tomto článku sa dočítaš:

  • aké sú pre a proti oboch spôsobov sušenia vlasov,

  • predstavíme ti často skloňované difuzéry, ktoré kučeravci používajú, 

  • pozrieme aj na to, akú techniku pri difúzovaní zvoliť.

Sušenie kučeravých vlasov. Ako sa to podarí?

Hoci sme v úvode spomenuli len dva spôsoby sušenia vlasov, vo všeobecnosti ich existuje niekoľko. Pre tých kučeravcov, ktorí sa sa len začínajú orientovať vo vhodnej kozmetike a starostlivosti o kučeravé vlasy, máme zopár najdôležitejších rád na začiatok.

Kedy česať kučeravé vlasy?

Ak si sa už prelúskala/prelúskal metódami, ako postupovať, aby boli tvoje kučery zdravšie a krajšie, zrejme ti kdesi vo vzduchu ostala visieť otázka: A kedy sa mám česať? Dôvod, prečo to spomíname v článku o sušení vlasov je jasný – v tomto bode, pri sušení vlasov, rozhodne NIE. Hrebeň by vo fáze sušenia kučery doslova rozbil a spôsobil ich vo väčšine prípadov krepovitosť (jemné poletujúce vlasy spôsobujúce výraz metly).

Kučeravé vlasy odporúčame česať vo chvíli, kedy si na ne nanášaš kondicionér (po čistení vlasov šetrným šampónom alebo co-washom). Druhou alternatívou je česať kučery vtedy, keď namiesto umývania zvolíš účinný refresh, pri ktorom použiješ napríklad bezoplachový leave-in kondicionér (prípadne leave-in zmiešaný s vodou). 

KUČERAVÝ TIP: Ak však refreshuješ len jemným prestriekaním vlasov a definíciu podporíš vmačkaním, česanie si nechaj až na wash day. Ešte stále si neobjavila/n čaro refrešu, vďaka ktorému si nemusíš vlasy zakaždým kompletne umývať? Všetko podstatné nájdeš v článku, kde ti poradíme ako zvládnuť refresh ľavou zadnou.

Výhodou česania mokrých kučier je nielen šetrný prístup, ale taktiež rovnomerná distribúcia prípravku do všetkých vlasov. Ak máš s rozčesávaním vlasov problém a potrebuješ s uzlíkmi pomôcť, siahni po prípravkoch, ktoré ti rozčesávanie vlasov uľahčia.

KUČERAVÝ TIP: Pre všetkých začiatočníkov, ale aj tých, ktorí majú pocit, že ostali so svojimi kučerami kdesi na mŕtvom bode, odporúčame prelúskať si náš článok s najčastejšími chybami v starostlivosti o kučeravé vlasy.

Vytvor tú správnu definíciu

Vo fáze, kedy sú vlasy ešte vlhké, je ten správny moment podporiť ich prirodzenú krásu – zvlnenie, kučery, ruličky, špirály… Jednoducho čokoľvek, čo z tvojich vlasov robí ten jedinečný unikát! Ako na to? Ak si si na česanie mokrých vlasov vybrala/vybral vhodný hrebeň alebo kefu, tvoje vlasy sa prirodzene rozdelia do pramienkov. Definíciu podporíš aj správnou technikou nanášania stylingového prípravku (viď ďalší bod) alebo aktivátorom.

Pred sušením vlasy zafixuj

Teraz nastal ten správny moment, kedy vzniknutú definíciu čo najlepšie podporiť a zároveň uchovať – čas na stylingový gél, penu, custard… Jednoducho čokoľvek, čo ti konzistenciou a silou fixácie vyhovuje. Prípravok nanes do celej dĺžky vlasov vtláčaním smerom od končekov ku korienkom po jednotlivých sekciách. Stylingových techník je však niekoľko (toto je len jedna z nich), okrem leave-in kondicionéra a aktivátora môžeš požiť rovno stylingový prípravok. Ako na to sa dočítaš v našom článku o stylingových technikách.

Pozor na prílišné teplo

Ak sa rozhodneš sušiť vlasy fénovaním, rozhodne je na mieste použiť spomínaný difuzér (jeho výhody sa dozvieš nižšie). Ak by si si vlasy vyfénovala/vyfénoval bez neho, vzniknutú definíciu narušíš a výsledkom by boli opäť len krepovité výbuchy na hlave. Dôležitá je však aj teplota, ktorú pri fénovaní zvolíš. Prílišné teplo alebo horúci vzduch vlasy nadmerne vysušuje a poškodzuje

Vysloboď kučery spod krusty

Posledným krokom, po vysušení kučier, je zbaviť sa tvrdej škrupiny, ktorá pri použití gélu, peny alebo iného stylingového prípravku vznikla. Jej odstránením vyslobodíš z obalu krásne kučery. Je však potrebné robiť to opatrne – opäť stláčať po častiach vlasy zdola smerom nahor a popukať krustu v dlani (prípadne si na pomoc pribrať tkaninu z prírodného hodvábu (napríklad šatka) či mikrovlákna, ktorá vlasy nerozostrapatí. Vlasy si postupne prehadzuj z jednej strany na druhú a nezabudni vymačkať krustu aj zo spodných pramienkov v predklone.

Difuzér alebo postupné sušenie? Toto sú výhody a nevýhody 

Vráťme sa ale k samotnému sušeniu vlasov. Okrem fénovania s difuzérom (už vieš, že fén bez neho by ti spôsobil výbuch na hlave, ktorý s krásnymi kučerami nemá veľa spoločného), je tu aj druhá možnosť – voľné sušenie bez použitia akéhokoľvek pomocníka. Obe patria k tým najšetrnejším spôsobom, ako dosiahnuť svoje vysnívané kučery

Sušenie vlasov a porozita

Pri rozhodovaní sa, akým spôsobom vlasy sušiť, zohráva veľkú rolu poréznosť/porozita vlasov. Vysokoporézny vlas má kutikuly (jemné šupinky) odchýlené od vlasového vlákna, preto rýchlejšie schne a je taktiež náchylnejší na účinky tepla, ktoré ho môžu poškodiť. V tomto prípade je na mieste zvážiť voľné sušenie alebo fénovanie s difuzérom na nízkej teplote

Naopak, nízkoporézne vlasy schnú pomerne pomaly. Dôvodom sú uzavreté kutikuly, ktoré na jednej strane držia vlhkosť v sebe a na strane druhej je problém dostať do nich potrebnú výživu. Pre vlasy s nízkou porozitou je preto fénovanie s difuzérom teplým vzduchom vhodnou voľbou, pretože dokáže pomôcť k odchýleniu vlasových kutikul.

Nie si si istá/istý, aký typ porozity vlasov sa ťa týka? Odpoveď nájdeš v našom článku na blogu.

Sušenie kučeravých vlasov na vzduchu – výhody a nevýhody

VÝHODY

  • Ušetríš čas strávený fénovanímnebudeme si klamať, vyfénovať stredne dlhé a naozaj dlhé husté kučery dá zabrať. Pri voľnom sušení na vzduchu sa môžeš venovať iným záležitostiam.

  • Ochrana pred teplomuž sme spomenuli, že nadmerné teplo kučerám škodí, oberá ich totiž o prepotrebnú vlhkosť. V prípade sušenia vlasov na vzduchu eliminuješ vplyvy tepla na minimum.

NEVÝHODY

  • Dĺžka sušeniasíce platí, že pri sušení vlasov na vzduchu môžeš popri tom robiť množstvo iných aktivít, na druhej strane si treba uvedomiť, že tento proces trvá hodiny (v závislosti od hustoty a porozity vlasov). To je veľkou nevýhodou najmä v chladnom počasí, kedy sa počas sušenia potrebuješ zdržiavať v interiéri.

  • Vyššia pravdepodobnosť frizzualebo inak krepovitosti. Keď si uvedomíš, aká dlhá doba prejde od nanesenia stylingového prípravku po kompletné vysušenie, musíš si naplánovať aktivity, ktoré vlasy príliš nenarušia alebo “nerozbijú”. A to sa týka aj mimovoľného dotýkania sa vlasov alebo ich prehrabávania prstami.

  • Narušená definícianiektorí kučeravci po porovnaní oboch metód tvrdia, že v prípade sušenia na voľnom vzduchu majú menej definované kučery. Dôvodom môže byť “natiahnutie” pramienkov kvôli dlhšiemu zaťaženiu vodou, kým sa vlasy vysušia.

  • Problémy s pokožkou hlavypri dlhom schnutí vlasov (vyše hodiny) sa predlžuje aj doba, počas ktorej je pokožka hlavy mokrá. Práve to je dôvodom mnohých problémov, ktoré kučeravcov trápia (svrbenie a podobne) a ktoré následne ovplyvňujú aj zlú kvalitu vlasov. Obrovskou chybou navyše je, ak sa rozhodneš ísť s mokrými vlasmi aj spať.

KUČERAVÝ TIP: Ak máš problémy s pokožkou hlavy v oblasti vlasov a práve ti napadlo, že dôvodom môže byť aj zlé sušenie vlasov, riešením je trichologická diagnostika a následné trichologické ošetrenie profesionálom. Nájdeš ho aj medzi službami nášho Curly Lab – kaderníckeho salóna špecializovaného na kučeravé vlasy.

Sušenie kučeravých vlasov s difuzérom – výhody a nevýhody

VÝHODY

  • Urýchliš dobu sušeniapoužitím fénu s difuzérom rozhodne skrátiš čas sušenia vlasov. Platí to najmä pre majiteľov vlasov s nízkou porozitou, ktorým voľné sušenie vlasov trvá hodiny.

  • Krásna definíciadifuzér je skvelým pomocníkom, ak chceš zamakať na lepšej definícii svojich kučier. Pri dodržaní vyššie uvedených rád znižuje pravdepodobnosť krepovitosti, ktorá vzniká dlhým sušením na voľnom vzduchu.

NEVÝHODY

  • Pôsobenie teplatie lepšie fény s difuzérom majú niekoľko možností nastavenia (viď nižšie). I keď si vieš zvoliť nižšiu teplotu, stále je tu v prípade vysokoporéznych vlasov “istá” miera nezdravého vplyvu, ktorý vlasy môže vysušovať až poškodzovať.

  • Námahačo si budeme nahovárať, niet lepšej posilňovne pre ramená, paže a ruky, než je fénovanie dlhých kučeravých vlasov. Preto je dôležité aj to, aký ťažký fén používaš. 

KUČERAVÝ TIP: Ak o tom ešte nevieš, túto nevýhodu značne eliminuje novinka od Pretty Curly Girl – čiapka na sušenie kučeravých vlasov. Saténová pokrývka vlasov s predĺženým koncom, do ktorého vložíš koniec fénu a svoje ruky môžeš zamestnať niečím zmysluplnejším.

Ako správne sušiť kučeravé vlasy difuzérom?

Existuje niekoľko tipov, ktoré dokážu nevýhody sušenia pomocou difuzéru znížiť na minimum.

Ploppingvďaka tejto technike zbavíš vlasy prvotnej vlhkosti testne po umývaní. Plop je šetrný spôsob, ako zabaliť vlasy do tkaniny, ktorá z nich vysaje vodu (staré bavlnené tričko, uterák z mikrovlákna a pod.). Následne môžeš pokračovať s fénovaním, vďaka plopu bude trvať omnoho kratšie.

Teplota vzduchumnohé fény ponúkajú aj možnosť nastaviť si teplotu fénovania. Ak si vyberieš nižšiu teplotu, síce tým o niečo predĺžiš dobu fénovania, no zároveň ušetríš vlasy pred nadmerným vysúšaním v prípade vysokoporéznych vlasov. Nízkoporéznym vlasom, naopak, môže teplejší vzduch pri fénovaní pomôcť.

Poloha a technikapri difúzovaní vlasov postupuj po častiach. Vlasy naber smerom od spodu (od končekov) ku korienkom na hlavicu s difuzérom a nechaj pôsobiť vzduch z féna (doba závisí od typu a dĺžky) vlasov. Aby si dosiahla/dosiahol požadovaný objem od korienkov, je potrebné opakovane striedať polohy pri fénovaní. Vlasy si prehoď do predklonu, potom striedaj jednu a druhú stranu a pridaj aj fénovanie vo vzpriamenej polohe. 

Nehrab, nečešnielen česaním v tomto momente si rozbiješ krásne vlny či kučery. Pokús sa vlasov nedotýkať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. To znamená žiadne prehrabávanie prstami alebo podobná “kontrola” dotykom.

Ktorý fén s difuzérom je vhodný na kučeravé vlasy?

Na záver prinášame konkrétne tipy na fény a vychytávky, ktoré sa o kučery starajú čo možno najšetrnejšie a skúsenosti tých najpovolanejších – kučeravcov, ktorí ich otestovali.

  1. Parlux – fén s difuzérom, ktorého výhodou je veľká miska difuzéra, nerozfúkavajúca kučery (práve tento odporúčame aj v my, v Kučeravé), cena cca 180 €

  1. Dyson – je stálica v kučeravom svete, avšak o dosť drahšia voľba (cena sa pohybuje cca 450 €)

  1. Freylich – zlatá stredná cesta a dostupná cena (cca 50 €), nevýhodou je mierne prehrievanie sa

  1. Shein – je dostupná low cost voľba (cca 30 €), ponúka možnosť studenšieho vzduchu, 3 rýchlosti a podľa recenzií “nehltá” vlasy

  1. Black Orchid difuzér násada – univerzálny difuzér na akýkoľvek fén (ak nesedí priemer, existuje aj adaptér), špeciálne vyvinutý na kučeravé vlasy (cca 50 €)

  2. Deva Fuser násada – fénovacia ruka s univerzálnymi rozmermi na väčšinu fénov, rovnomerné a rýchlejšie sušenie s 360° cirkuláciou, cena cca 60 €

Podarilo sa ti získať informácie o tom, ako sušiť kučeravé vlasy? Veríme, že ti náš článok opäť poskytol cenné rady. Ak však stále nemáš zodpovedané nejaké otázky, pokojne nás kontaktuj, radi ti podáme pomocnú ruku, spolu so širokou ponukou kozmetiky na kučeravé vlasy.

Zhrnutie:

KÚPIŤ PRÍPRAVKY PRE KUČERY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia