9 najčastejších chýb v starostlivosti o kučeravé vlasy. Robíš ich aj ty?

Autor1 rok pred

O tom, ako sa starať o kučeravé vlasy, píšeme kučeravý blog už dlhší čas. Pretože krásne kučery nie sú len o vhodnej vlasovej kozmetike, ale taktiež o tom, ako k nim v rámci starostlivosti pristupuješ. Nezáleží na tom, či si práve hľadáš tipy, ako sa o kučeravé vlasy starať alebo už máš svoju vlasovú rutinu. Prečítaj si, či náhodou niektorú z týchto chýb nerobíš aj ty.

Chyba prvá – Nepoznám svoje kučery

Každé kučery sú iné. Jedinečné. To je ultimátne pravidlo, ktoré si treba uvedomiť hneď na začiatok. Znamená to, že ak niečo funguje kamoške s kučerami typu 3A, tvoje 2B vlny na to nebudú reagovať rovnako. Existujú však určité podobnosti, ktoré uľahčujú výber kozmetiky na umývanie, výživu aj styling a taktiež spôsob, ako ku starostlivosti pristupovať. Taktiež nie je jedno, ako veľmi sú tvoje vlasové kutikuly (šupinky) odchýlené od vlasového vlákna. Hovoríme o pórovitosti vlasov. Tá značne ovplyvňuje, ako efektívne dokážu vlasy nasať vlhkosť a výživu a taktiež ako dlho ju v sebe dokážu udržať. 

NÁŠ TIP: Ešte nevieš, aký typ vlasov máš? Porovnaj si rozdiely a zisti, ktorý typ kučier na teba sedí najviac pomocou článku v našom blogu. Či máš nízko, stredne alebo vysokoporézne vlasy, a čo to vlastne pre teba znamená, si zase môžeš naštudovať v článku o porozite vlasov.

Chyba druhá – Bojím sa experimentovať

Jeden návod, ako sa starať o kučeravé vlasy neexistuje. Vyplýva to najmä z bodu predtým. Základom úspešnej vlasovej rutiny – spôsobu, akým sa o svoje vlasy komplexne staráš, je skúšanie. Rôzne značky kozmetiky vhodnej pre kučeravé vlasy prinášajú dnes už naozaj široké portfólio produktov, z ktorých si zaručene vyberieš. Musíš len hľadať, testovať, kombinovať. Nájsť overenú kombináciu vlasových prípravkov nie je záležitosťou týždňa. Navyše, platí, že aj vlasy podliehajú rôznym vplyvom (nevhodné prostredie, tehotenstvo, hormonálne zmeny, kvalita vody, počasie…). A preto sa ľahko môže stať, že kým ti doma na Slovensku sadol nejaký produkt dokonale, po príchode na dovolenku, bližšie k rovníku, budú tvoje vlasy po umytí a stylingu ako vymenené.

Chyba tretia – Držím sa zubami – nechtami jednej metódy

V kučeravom svete spôsobila nedávno revolúciu takzvaná CGM – Curly Girl metóda. Od svojho pôvodného znenia sa však rôzne modifikovala, no mnohé základné princípy pomohli miliónom kučeravých žien a mužov k zdravším a o poznanie krajším vlasom. Viac sa o nej dočítaš v našom staršom článku. Aj ospevovaná CGM má však svoje úskalia a možno ti vo svojom pravom znení nesadne. Preto je celkom v poriadku, ak nejdeš presne podľa nejakej metódy vo chvíli keď zistíš, že tvojim kučerám prospieva aj upravená verzia alebo len nejaký postup z nej.

Chyba štvrtá – Nevyznám sa v zložení vlasovej kozmetiky

Ak ti dosiaľ stačilo, že na obale šampónu bolo napísané “pre kučeravé vlasy”, asi teraz otrasieme základmi tvojej dôverčivosti. Nie všetky produkty s touto nálepkou v sebe ukrývajú hodnotný obsah. Tak napríklad:

  • sulfáty (inak povedané sírany) tvoje vlasy príliš vysušujú (šampón s obsahom síranov sa odporúča len vtedy, ak potrebuješ kučery zbaviť nánosov – tzv. build-up)

  • parabény ich tiež zbavujú potrebnej vlhkosti a vytvárajú krepovitosť

  • vosky sú vodou nerozpustné a ťažko ich z vlasov vymyť

  • nerozpustné silikóny vytvárajú nánosy

  • minerály škodia pokožke hlavy

Pozeraj sa teda vždy po prírodnom zložení, bez vyššie spomenutých látok. V prípade, ak si nie si istá/istý niektorou zo zložiek, prehľad získaš po prečítaní článku, v ktorom ťa naučíme čítať zloženie produktov.

Chyba piata – Zabúdam, že kučery potrebujú dostatok vlhkosti

Hydratácia je kľúčová pre vlasy so štruktúrou – vlnité, kučeravé aj afro. V prvej fáze je dôležité dostatok jej tvojim kučerám dodať. To znamená, že bez kondicionéra sa nezaobídeš. Oplachový kondicionér by byť súčasťou každého umývania vlasov a nasledovať po čistení vlasov – či už používaš co-wash (spoločné umývanie kondicionérom) alebo jemný šampón. Extra dávku hydratácie (najmä pre vysokoprézne alebo farbené vlasy) dodá leave-in, teda bezoplachový kondicionér. V druhom kroku, keď už si pre hydratáciu urobila maximum, musíš ju vo vlasovom vlákne aj uzamknúť. Pomôže ti už spomínaný stylingový prípravok

NÁŠ TIP: Máš v kondicionéroch stále chaos? Zorientovať sa ti pomôže náš veľký sprievodca kondicionérmi. Aj hydratácia sa však dá prepísknuť. Kedy tvoje vlasy potrebujú namiesto hydratácie skôr proteíny sa dočítaš tu.

Chyba šiesta – Používam postupy, ktoré vlasy narúšajú a škodia im

Tak napríklad – sušenie vlasov froté uterákom ich nadmieru vysuší a naruší ich definíciu. Rovnako je to aj v prípade česania “nasucho”, ktoré navyše spôsobuje krepovitosť. Mnohé prospešné postupy a techniky sú sformulované v CGM alebo niektorej z jej šíriacich sa modifikácií – napríklad nanášanie kondicionéru pomocou metódy praying hands alebo plopping (sušenie vlasov v turbane zo starého bavlneného trička). Okrem toho však existuje aj veľa postupov, ktoré hovoria vrstvení prípravkov a ich poradí. Príkladom je LOC, kde sa nanáša na umyté vlasy leave-in kondicionér, olej a napokon krém. O týchto a mnohých podobných stylingových technikách, ktoré nenarušia definíciu tvojich kučier sa dočítaš v článku Najznámejšie stylingové techniky. Ako upravovať kučeravé vlasy?

Chyba siedma – Nepoužívam refresh a zabúdam na hĺbkové čistenie

Príliš časté umývanie kučerám škodí. Navyše, je tak trocha pracné a zdĺhavé. Alternatívou, ktorá zaberie menej času a vlasom dodá dostatok objemu, výživy a vlhkosti, je refresh. Existuje mnoho spôsobov, ako naň – jedným zo základných je kombinácia leave-in kondicionéru a vody a následné uzamknutie vlhkosti pomocou stylingového prípravku. Viac tipov na účinný refresh, ktorý ťa zachráni, ak nemáš čas, no chceš dostať svoj kučeravý look znova na výslnie, nájdeš tu.

Raz za čas však netreba zabudnúť na to, že tvoje vlasy potrebujú aj hĺbkové čistenie – takzvaný clarifying. Aj napriek tej najdôslednejšej starostlivosti sa totiž na vlasoch vytvárajú nánosy, ktoré ovplyvniť nevieš. Clarifying ich zbaví nečistôt a je často odpoveďou aj vo chvíli, kedy máš pocit, že tvoje vlasy stratili iskru a to, čo na ne fungovalo doteraz, už neplatí. 

Chyba ôsma – Kazím definíciu kučier nevhodným účesom alebo gumičkou do vlasov

S nerovnými vlasmi je o niečo viac roboty, než s tými rovnými. Dosiahnuť krásne definované vlny alebo kučery je proste fuška. Preto mnohí kučeravci siahajú po rýchlych účesoch, ktoré ich zafixujú do akej-takej podoby, v ktorej môžu fungovať v práci alebo pri športe. Zviazať vlasy napevno gumičkou však nie je najšťastnejšie riešenie. Existujú však účesy, ako napríklad zapletané copíky alebo obľúbený ananás, ktoré kučerám natoľko neubližujú. Ideálne, ak ich uchytíš saténovou gumičkou – takzvanou scrunchie. Jemný satén je k vlasom šetrnejší a navyše scrunchie v rôznych farbách efektne doplní tvoj styling.

Chyba deviata – Ničím si vlasy počas spánku a vystavujem ich nepriaznivým vplyvom

Aj počas spánku sa o svoje kučery musíš postarať. Ak prichádzajú do kontaktu s bavlnenými či flanelovými obliečkami, výsledkom je krepovitý strapatý vzhľad. Vyskúšaj ich vymeniť za hodvábne obliečky alebo vlasy ochráň niektorým z ochranných účesov (vysoký voľný drdol, dve špirály a podobne.). Na kvalitu vlasov pôsobia aj okolnosti, ktorým ich vystavuješ, hoci si to možno v prvej chvíli neuvedomíš. Ktoré sú to?

Prílišné teplo (napríklad počas horúceho letného dňa na pláži), veľké sucho (nedostatok vlhkosti v interiéri, v ktorom sa napríklad intenzívne vykuruje), chemické látky v bazéne, soľ v morskej vode alebo invazívne horúce fénovanie. Aj v prípade, ak sa ocitneš v prostredí, ktoré pre tvoje vlasy nie je zrovna ideálne, existuje niekoľko možností, ako ich ochrániť. Iné je to v letných mesiacoch a iné počas zimy. Pomôžu ti opäť ochranné účesy alebo saténové doplnky ako napríklad turban, ktorý tvojim kučerám poskytne útočisko.

Starostlivosť o kučeravé vlasy môže na prvý pohľad pôsobiť náročne. Ak si však dáš záležať a obrniš sa dostatkom trpezlivosti, kým nájdeš svoju ideálnu vlasovú rutinu, odmena ťa neminie. Nádherná záplava kučier alebo krásnych zdravých vĺn ti za to predsa stojí. V Kučeravé nájdeš všetko potrebné, aby si to zvládla/zvládol ľavou zadnou.

Zhrnutie:


NAKUPOVAŤ KOZMETIKU PRE MOJE KUČERY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia