Doplnky pre kučeravé vlasy: Ktoré by rozhodne nemali u teba chýbať?

Autor2 mes. pred

O vhodnej kozmetike pre kučeravé vlasy alebo spôsoboch, ako sa o ne starať, sme už priniesli v našom blogu množstvo informácií. O čom sa však hovorí aj vo všeobecnosti málo, sú doplnky pre nás, kučeravcov. A pritom zohrávajú takú dôležitú úlohu pri každodennej vlasovej rutine… Niekedy stačí naozaj len vymeniť hrebeň alebo uterák na vlasy a rozdiel je vidno na prvý pohľad. Preto sme si pre teba pripravili veľký prehľad doplnkov pre tvoje vlny a kučery, ktoré celkom určite stoja za tvoju pozornosť. Avšak skôr, než sa na ne pozrieme podrobnejšie, na slovíčko k materiálom.

Aký je rozdiel medzi saténom a hodvábom? 

Hodváb je materiál a satén je spôsob tkania. Takto jednoducho by sme to mohli povedať úplne zrozumiteľne. Aj tebe sa často stáva, že si ich pletieš? 

V tom prípade vedz, že pravý hodváb tvoria vlákna z prírodného materiálu. Konkrétne ho produkuje hmyz, ktorý určite poznáš pod menom priadka morušová. Hodváb sa vyznačuje ľahkosťou, jemnosťou a najmä hladkou povrchovou štruktúrou. Jeho veľkým benefitom je to, že je nízkoabsorbčný a teda okrem vlhkosti v sebe neudržiava ani škodlivé baktérie a plesne. Nevýhodou, ktorá môže na prvý pohľad odradiť je však o niečo vyššia cena, keďže hodváb patrí k luxusnejším materiálom.

Na druhej strane je tu satén. Tento spôsob tkania látky možno použiť na množstvo materiálov (vrátane hodvábu) a preto rozlišujeme viacero typov saténu. Príkladom je satén z polyesteru, bavlnený satén alebo rôzne prímesi z viacerých materiálov. Vďaka unikátnemu spracovaniu vlákien je satén taktiež nadmieru hladký a jeho povrch môže na prvý pohľad pripomínať hodváb. Výhodou saténu je taktiež jeho hypoalergénnosť (na hladkých vláknach sa nezachytávajú čiastočky prachu a roztočov) a najmä dostupná cena, keďže je možné vyrobiť ho aj zo syntetických materiálov.

A prečo sme toto okienko zahrnuli hneď na úvod? Satén aj hodváb sú často skloňované pojmy v kučeravom svete. V oboch prípadoch platí, že sa k tvojim vlnám alebo kučerám správajú ohľaduplnejšie než také froté. Hladký povrch po vlasovom vlákne kĺže a nerozstrapkáva ho, napríklad pri spánku na hodvábnej návlečke alebo keď máš vlasy v saténovej gumičke. Vďaka nízkej absorpcii tvojim vlasom neodoberá potrebnú vlhkosť a navyše máš istotu, že sa do vlasov nedostanú žiadne neželané rezíduá

Ak premýšľaš nad tým ktorý z nich si vybrať, je na tebe, či uprednostníš prírodné materiály a luxusnejší nádych v podobe hodvábu alebo ušertíš nejaké to euro na saténe. V oboch prípadoch však platí, že to tvoje kučery ocenia. Hor sa teda na sľúbené doplnky, z ktorých mnohé práve z hodvábu alebo saténu pozostávajú.

Ktoré uteráky sú pre kučeravé vlasy vhodné? 

Prebytočnú vodu z kučeravých vlasov po umývaní je potrebné dostať šetrným spôsobom. To znamená, že froté rozhodne nie je dobrý nápad. Kutikuly na vlasových vláknach, ktoré sú odchýlené, narúša ešte viac a prispieva tak k zvýšenej krepovitosti. Na druhej strane, ohľaduplnejšie materiály, ako napríklad polyester, polyamid vlasy nenarúšajú a podporujú prirodzenú definíciu tvojich kučier. Ak teda chceš vlasy po umývaní zbaviť nadbytku vody, zabaľ ich do uteráku z mikrovlákna alebo podobného šetrného materiálu.

KUČERAVÝ TIP: Obľúbenou metódou, ako sušiť kučeravé vlasy, je plopping. Potrebuješ naňho len vyradené bavlnené tričko a efektívny spôsob, ako z vlasov dostať vodu, je na svete. Viac o tom, ako sa plopp robí, si môžeš prečítať v tomto článku.

Ako vybrať hrebeň alebo kefu na kučeravé vlasy? 

Na úvod jedna dôležitá informácia, ak o nej náhodou ešte nevieš… A to, že kučeravé vlasy sa za sucha nečešú. Jednoducho preto, lebo sa pri česaní nasucho vlasy lámu a okrem toho by sa celkom určite narušila aj ich definícia. Kedy teda môžeš svoje kučery bezpečne očesať? V bode, kedy nanášaš do vlasov kondicionér, po šampóne alebo cowashi. Zároveň tak podporíš jeho rovnomernú distribúciu do celej dĺžky vlasov. Rozhodne však odporúčame siahnuť po hrebeni so širokými medzerami medzi zubami. 

Druhou možnosťou je použiť hrebeň alebo detangingovú kefu na kučery pri ich rozčesávaní – skôr, než aplikuješ stylingový prípravok. Obľúbeným pomocníkom stylingu kučeravcov v celom svete sú hrebene a kefy značky Denman rôznych veľkostí, ktoré sú vyrobené z nezávadných materiálov. Pre finálnu bodku s poriadnym volume boostom siahni po špeciálnom afro hair comb hrebeni s úzkym tvarom.

Na čo je dobrý scalp massager?

O čom to hovoríme? Táto masážna pomôcka na pokožku hlavy v oblasti vlasov je niečo, čím svoje kučery môžeš hýčkať. Pretože si to zaslúžia. Scalp massager prekrví pokožku pre lepší a zdravší rast vlasov a zabezpečí, že sa z nej pri masáži uvoľnia nečistoty. Jemným alebo pokojne aj razantnejší pohybom si môžeš zvoliť intenzitu aj dĺžku masáže, je to na tebe. Ak ho ešte vo výbave nemáš, scalp massager alebo podobnú masážnu pomôcku ti rozhodne odporúčame, pretože ten pocit si zamiluješ

Rozprašovač pre dokonalý refresh či styling 

Ak už máš zabehnutú svoju vlasovú rutinu – spôsob, akým sa o svoje vlny alebo kučery staráš, zrejme vieš, že riešiť wash day niečo obnáša. Na čistenie vlasov, doplnenie výživy a hydratácie pomocou kondicionéru, ich sušenie a styling si jednoducho musíš vyhradiť dostatok času. Alternatívou je takzvaný refresh. Ide doslova o refrešnutie vlasov bez toho, aby absolvovali celý proces vrátane umývania. Spôsobov, ako na účinný refresh je hneď niekoľko, preto sme im venovali jeden celý článok aj v našom blogu.

Pomocník, ktorého pri ňom celkom určite oceníš je šikovný rozprašovač. Pomocou neho rovnomerne aplikuješ prípravok všade do vlasov. Či už je to stylingový produkt, vlastný mix produktov na refresh alebo niektorý z DIY receptov pre tvoje kučery.

KUČERAVÝ TIP: Láka ťa predstava vyskúšať vlasovú kozmetiku, ktorú si môžeš vyrobiť vlastnoručne doma? Inšpiráciu na účinné DIY recepty pre krásne kučery nájdeš v tomto článku.

Spánok a ochrana kučeravých vlasov vďaka doplnkom 

Hoci sa ty s únavou ponáraš do krajiny fantázie, kde na teba čakajú všetky tie krásne sny, pre tvoje kučery môže byť čas spánku naozaj peklo. Ako sme už vyššie naznačili, nie je jedno, s akým povrchom prichádzajú vlasové vlákna počas spánku do kontaktu. Ak si k drsným návliečkam na vankúš prirátame ešte to množstvo pohybov hlavy, ktoré počas búrlivejších nocí tvoje vlasy zažívajú, tomu rannému výbuchu na hlave sa vôbec nemusíš čudovať. 

Riešenie? Hodvábne obliečky na vankúš. Jednoducho ten najvhodnejší spôsob, ako kučeravým vlasom počas spánku neubližovať. Obľúbenou pomôckou, ktorá navyše tvoje kučery udrží bezpečne pohromade, je hodvábny turban alebo saténová čiapka.

PUFF CUFF a schrunchie – ideálne gumičky a spony pre kučery 

Ak nie si zrovna fanúšikom rozpustených vlasov alebo jednoducho nevypáli tvoj wash day podľa tvojich predstáv (nebudeme si klamať, nie vždy to vydá na jednotku), určite vieš, o čom budú tieto riadky. Nájsť vhodnú gumičku do kučeravých vlasov je ako hľadať ihlu v kope sena. Kým jedna až príliš ťahá, druhá vlasy až moc utláča a tá tretia, pre zmenu nedrží tak, ako má. Na pomoc prichádzajú scrunchie – gumičky, ktoré sú obšité saténom alebo inou tkaninou, ktorá kučeravý vlas neničí. Vďaka hladkému povrchu sa jemne kĺžu, vlasy neobmedzujú a ak si vyberieš správnu veľkosť, držia tvoj účes tak, ako si predstavuješ. A bonus navyše – máš na výber z takého množstva farieb a dizajnov, že nimi dokonale doplníš aj svoj outfit. 

Alternatívou, ako uchytiť kučery a pritom nerozhodiť ich krásnu definíciu alebo objem, je špeciálna spona puff cuff. Keďže je v tvare písmena O, nestiahne tvoje vlasy ako klasický štipec a dokonca nimi môžeš vytvárať aj množstvo účesov a styling na špeciálne príležitosti.

KUČERAVÝ TIP: Hľadáš spôsob, ako si upraviť vlasy do praktického účesu na každý deň alebo ako zamaskovať nepodarený washday? V článku o tom, ako športovať a chrániť pritom svoje kučery nájdeš tipy na špeciálne ochranné účesy.

Originálny doplnok pre kučery v podobe čelenky alebo turbanu 

Gumičky a sponky nie sú všetko, čím môžeš svoj kučeravý look doplniť. Skvelou voľbou sú napríklad čelenky, šatky a turbany zo šetrných materiálov. Okrem toho, že zafixujú vlasy v prednej časti, môžeš ich zladiť so svojim outfitom na špeciálnu príležitosť, v bežný deň alebo pokojne aj workout či inú športovú aktivitu. 

Čerešničkou na torte sú nádherné turbany – doplnok elegantného štýlu každej kučeravej divy, ktorá obľubuje unikátny a nápaditý vzhľad. Mimochodom, takú šatku zo saténu oceníš aj vo chvíli, keď budeš potrebovať vyslobodiť svoje kučery spod krusty, ktorú vytvárajú stylingové prípravky. Tvoje kučery budú vďaka nej lesklejšie, jednotnejšie a najmä menej krepovité, než v prípade, ak použiješ napríklad bavlnené tričko.

Tipy na doplnky do vlasov pre kučeravé deti 

Ak máš doma kučeravého drobčeka, zrejme vieš, čo všetko starostlivosť a úprava detských kučierok obnáša. Pre deti s kučeravými vlasmi môžu byť všetky vyššie spomenuté doplnky rovnako užitočné, ako pre dospelých. Podstatné je správne si vybrať. Našťastie, výrobcovia aj handmade tvorcovia na kučeravých anjelikov myslia tiež a preto bez problémov dostanete schrunchie v menšej veľkosti alebo puff cuff spony s menším priemerom, ktorý je pre objem väčšiny detských vláskov dostačujúci. Rovnako je to aj s saténovými čiapkami na spanie v detskej verzii, prípade v kombinácii dospelý + dieťa

KUČERAVÝ TIP: Veľmi dôležitým bodom v starostlivosti o detské kučery je výber správneho hrebeňa alebo kefy a spôsob, akým ju používať. Dôležité rady, ako sa starať o detské kučeravé vlasy tak, aby pri tom nepadali slzičky, nájdeš v tomto článku.

Podarilo sa ti zorientovať v množstve doplnkov vhodných pre kučeravé vlasy? Dúfame, že ti informácie v tomto článku priniesli potrebný prehľad a ty budeš znova o krok bližšie k tomu, ako dosiahnuť zdravé a krásne kučery presne podľa tvojich predstáv. Všetky vyššie menované nájdeš v našom e-shope www.kucerave.sk

Zhrnutie:

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia