Ako športovať a chrániť pritom svoje kučeravé vlasy?

Autor1 rok pred

Existuje množstvo kučeravcov, ktorí by si radi dopriali poriadny work-out, častejšiu návštevu plaveckého bazéna alebo iný obľúbený šport. Vrásky na tvári im však robia ich vlny, kučery alebo špirály. Keďže si kučeravé vlasy vyžadujú inú starostlivosť ako tie rovné, skĺbiť ich so športom nie je zrovna jednoduché. Ako ich ochrániť pred chémiou v bazéne alebo potením sa v posilňovni? 

Prečítaj si overené tipy, ako si môžeš svoj obľúbený šport užiť aj s kučeravými vlasmi.

Šport a kučery. Kde je vlastne problém?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o banalitu. Ak si však počas behu už stýkrát popravuješ gumičku alebo si pri lezení na stenu nevieš vtesnať svoju hrivu pod prilbu, určite vieš, o čom je reč. Kučeravé vlasy pri rôznych druhoch športov:

  • nedržia svoj tvar bez toho, aby boli pevne zafixované

  • trpia prílišným uťahovaním

  • strácajú styling, ktorý ťa stál desiatky minút

  • musia odolávať negatívnym chemickým i mechanickým vplyvom

So športom prichádza pot. Okrem tela sa potí aj pokožka vlasov

Najčastejším problémom pri športovaní je potenie sa. Tak, ako tvoje telo, aj pokožka hlavy vylučuje na svoj povrch slanú vodu v podobe potu. Pot navyše obsahuje toxíny, ktoré telo vylučuje. Táto kombinácia nadmerne vysušuje pokožku hlavy a spôsobuje nánosy, ktoré bránia v zdravej prosperite tvojich kučier. Sprievodným javom môže byť aj nepríjemné svrbenie a podráždená pokožka hlavy.

Plávanie v bazéne alebo mori s kučerami

Možno ti ako prvé napadne – prečo nie? Veď je to hydratácia. Áno, síce je pravda, že hydratácia je pre zdravie a krásu kučeravých vlasov kľúčová, no chlór v bazénoch a slaná voda v mori nie sú zrovna to, čo štruktúrovaným vlasom pomáha. Obe pôsobia vysušujúco a z tvojich vlasov ešte aj tú zbytkovú vlhkosť doslova vyprevadia preč. 

Ááá… čo môj účes? Dilema zacvičiť si verzus ochrániť svoj styling

Šport s rozpustenými vlasmi je vhodný len v zopár prípadoch. Väčšina ľudí s dlhšími vlasmi preferuje počas športovania účes, ktorý vlasy zafixuje tak, aby pramienky nezavadzali v tvári, nerušili na zátylku alebo nepoletovali okolo hlavy. Prípadne sa nezachytili o nejaké náradie alebo športové pomôcky. Ak si však vlasy pevne uchytia do klasického pevného chvosta, účes sa väčšinou poruší.

Ako teda riešiť všetky vyššie spomenuté problémy? Sú majitelia kučeravých vlasov odsúdení na život bez športu?

Ochrana kučeravých vlasov pri plávaní, v posilňovni alebo inom športe

Čelenky, čiapky, šatky a vhodná kozmetika

V prípade kratších alebo stredne dlhých vlasov vyskúšaj napríklad čelenku z materiálu, ktorý odsaje prebytočný pot. Čelenka môže byť doplnkom aj niektorého z účesov napríklad v prípade, ak máš vpredu kratšie vlasy. Ďalšou možnosťou sú napríklad čiapky (kúpacia v prípade plávania) alebo šatky

Ak sa rozhodneš pre niektorú z týchto možností, vlasy ti síce zavadzať pri športe nebudú, no i tak by si ich mal/a doplniť ďalšou ochranou v podobe leave-in kondicionéru a obľúbeného stylingového prípravku, ktorý vlhkosť vo vlasoch uzamkne a vytvorí aspoň čiastočný ochranný štít pred neželanými vplyvmi.

Pri plávaní je dobrým tipom použiť olej na kučery. Keďže sa voda a olej spolu nezmiešajú, vytvorí na pramienkoch vlasov ochrannú vrstvu, ktorá bude slanú či chlórovú vodu prirodzene odpudzovať. Po kontakte s bazénovou alebo morskou vody je vhodné vlasy umyť, ideálne co-washom, aby sa vysušujúce látky z vlasov vymyli. 

NÁŠ TIP: O tom, ako chrániť vlasy pred chlórom a slanou morskou vodou, sme písali vo veľkom letnom kučeravom špeciále.

Ochranné účesy pri športovaní

Druhou, veľmi obľúbenou možnosťou, sú také typy účesov, ktoré tvoju kučeravú krásu ochránia bez toho, aby vlasom škodili. Príkladom je obľúbený účes v tvare ananásu, na ktorý vsádzajú kučeravci aj počas spánku. V prípade veľmi dlhých vlasov to môže byť aj dvojitý ananás. Skvelým pomocníkom na vytvorenie takéhoto ochranného účesu sú saténové gumičky a v prípade veľmi hustých kučier alebo afra aj puff-cuff spony. Nenarúšajú štruktúru vlasov, nespôsobujú krepatenie a ak si vyberieš správnu veľkosť spony, tvoj účes aj dostatočne zafixujú.

Praktické a zároveň trendy sú aj zapletané copíky. Doplnené o farebné komponenty dokážu vytvoriť efektný doplnok k tvojmu celkovému look-u aj pri športe, kde nie je tak celkom jedno, ako sa nahodíš (krasokorčuľovanie, tanec, a podobne). Pozor však na to, aby copíky korienky vlasov príliš neutiahli a po pár hodinách ťa bolestivo neobmedzovali. Príliš tesné copíky môžu spôsobiť aj neželanú lámavosť vlasov. Namiesto zapletaných môžeš však siahnuť po zakrútených copíkoch v štýle twist. Vďaka copíkom tesne priliehajúcim k hlave sa ti zaručene podarí natesnať svoje kučery do ochrannej helmy.

Rýchlou a často používanou voľbou je aj vysoký drdol v hornej časti hlavy. Pri prílišnom utiahnutí, najmä pri hustých a dlhých kučerách, však môže spôsobiť výraznú záťaž na korienky a taktiež spomínanú lámavosť vlasov. Prílišné napätie spôsobuje, že sa vlasy neprirodzene vyťahujú z vlasového lôžka, čoho dôsledkom môže byť ich rozsiahlejšie vypadávanie. Ak však patrí medzi tvoje obľúbené, nechaj vlasom pri temene hlavy trocha viac voľnosti a na upevnenie použi napríklad menej škodlivú saténovú gumičku. A z času na čas účes vystriedaj, aby sa dôsledkom vysokého drdolu nenarušila prirodzená definícia tvojich vĺn alebo kučier.

Umývanie, refresh a zopár tipov, vďaka ktorým si šport užiješ aj s kučerami

Častejší wash-day v prípade nadmerného potu

Aj napriek tomu, že pramienky vlasov vďaka čiapke alebo účesu čiastočne ochrániš, nič sa nemení na tom, že pot v oblasti vlasov pri nadmernej aktivite vzniká. O to viac, keď sa rozhodneš vlasy schovať napríklad pod šiltovkou. Aby sa nánosy potu z pokožky hlavy odstránili, po aktívnom work-oute prichádza čo najskôr wash day. Skvelou voľbou je už spomínaný co-washing (umývanie kondicionérom), ktoré odstráni z pokožky hlavy pot a zároveň tvoje kučery nevysuší. Ak máš vlasy skôr jemnejšie, siahni po jemnejších kondicionéroch na umývanie, ktoré nezaťažia ani menej porézne vlasy. Pre aktívnych kučeravcov alebo profesionálnych športovcov s kučeravými vlasmi odporúčame aj častejší clarifying pomocou hĺbkového čistiaceho šampónu.

Plánovanie je základ úspechu

Kameňom úrazu môže byť plánovanie. Stalo sa ti, že si si umyla/umyl vlasy a nastylovala/nastyloval krásnu kučeravú definíciu zrovna deň pred tréningom alebo dokonca zápasom? Aby si nemusela/nemusel celú procedúru absolvovať v najbližšie dni znova, pomôže detailná organizácia času. Ak používaš klasický tlačený diár, určite ťa poteší, že v Kučeravé k tvojej objednávke pribalíme aj praktické nálepky s názvom wash day/refresh day/good hair day, ktoré ti pomôžu zorganizovať šport v súlade s tvojou vlasovou rutinou.

Refreshuj. Nie vždy je umývanie jediná cesta, ako vrátiť kučerám slávu

Ak máš však pocit, že tvoja hlava ostala v suchu, no to, čo utrpelo je len tvoj účes, prípadne sa narušila definícia kučier, vsaď na refresh. Jednou z možností je účinný refresher alebo siahni po niektorom z tipov, ktoré nájdeš v tomto článku.

Dopraj si saunu alebo pobudni v horúcej sprche

Prirodzený spôsob, ako dodať kučerám a vlnám objem, je “naparovanie”. Máš po tréningu možnosť na chvíľu navštíviť parnú saunu alebo nasať do vlasov vlhkosť pary z horúcej sprchy? Využi ju! Dávaj však pozor, aby to, čo tvoje kučery nasajú, nebola priamo horúca voda, ale len para. Následne nezabudni aj na ďalší krok a tým je uzamknutie získanej vlhkosti. Ideálnym spôsobom je niektorý zo stylingových prípravkov.

Vždy maj po ruke vhodnú gumičku alebo sponku

Aj pri tom najlepšom účese sa môže stať, že sa počas intenzívneho tréningu poruší. Mať preto vo vačku, prípadne v ruksaku zopár sponiek, nikdy nie je na škodu. Mimochodom, vedela/vedel si, že nie je jedno ani to, aké vlasové doplnky si vyberáš? So saténovými gumičkami a praktickými sponami do vlasov špeciálne vyvinutými pre kučeravé a vlnité vlasy, eliminuješ ich krepatenie, lámavosť a stratu definície. 

Už aj berieš nohy na plecia a bežíš si poriadne zatrénovať do posilňovne alebo si skočiť do plaveckého bazéna? Veríme, že ti tieto tipy padnú vhod a šport si užiješ aj vďaka nim bez toho, aby utrpeli tvoje kučery. Nezabúdaj, že všetky potrebné prípravky a vlasové doplnky nájdeš v kucerave.sk.

Zhrnutie:

CHCEM CHRÁNIŤ SVOJE  KUČERY PRI ŠPORTE

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia