Ako sa starať o kučeravé a vlnité vlasy v zime?

Autor1 rok pred

Kučeravé vlasy v zime vyžadujú zvýšenú pozornosť a starostlivosť. Podobne, ako je to v prípade horúceho leta, aj toto ročné obdobie dá tvojim kučerám zabrať. Vlasy so štruktúrou – vlnité, kučeravé a afro, sú totiž náchylnejšie na vlhkosť. Pozoruješ aj ty na svojich vlasoch príchodom zimy zhoršenú kvalitu? Čítaj ďalej. 

Prezradíme ti:

  • čo všetko trápi kučeravcov v zimných mesiacoch 

  • ako proti tomu bojovať a ako sa o kučery v zime starať

  • akú vlasovú kozmetiku zvoliť

  • čo všetko môžeš pre svoje kučery urobiť, keď teploty padajú k nule

Zima a kučery. Kde je problém?

Na prvý pohľad by sa ti mohlo zdať, že po zvýšenej starostlivosti v lete si vlasy kpo zvyšok roka vydýchnu. Po krátkej jeseni však prichádza opäť skúška v podobe zasneženej idylky. A nemáme tým na mysli len rannú scenériu z okna. Zasnežené od lupín môžu byť dokonca aj tvoje plecia. 

V zime na vlasy pôsobí hneď niekoľko negatívnych faktorov:

  • suchý studený vzduch vonku

  • suchý vykurovaný interiér

  • prechod medzi chladným exteriérom a teplým interiérom 

  • nosenie čiapok a iných prikrývok hlavy

Prečo má studený vzduch na kučeravé vlasy negatívny vplyv? Vzduch s nižšou teplotou je zároveň aj suchší. Pôsobí ako taká huba, ktorá z vlasov nasaje vlhkosť, aby sa miska váh vyrovnala. A čo sa stane, ak tvoje vlny alebo kučery stratia to najpodstatnejšie, čo sa im snažíme dennodenne dodávať? 

Menej vlhkosti = suché a lámavé vlasy, krepovitý elektrizujúci efekt, rozštiepené končeky a narušená pokožka hlavy s tendenciou svrbenia a vzniku lupín.

Zastavme sa ešte na moment pri čiapke. Kým počas letných horúčav jemná vzdušná prikrývka hlavy v podobe hodvábnej šatky ochráni vlasy pred škodlivým UV žiarením, v zime môže čiapka ochrániť pramienky vlasov pred prílišným chladom. Nevýhodou však je, že nosením čiapky obvykle narušíme definíciu vĺn a taktiež celé svoje snaženie o objemný a krásne nadýchaný účes. Čiastočným riešením je nosenie čiapky, ktorá má vnútornú vrstvu zo saténu, hodvábu alebo mikrovlákna. Tieto materiály nespôsobujú krepovitý vzhľad a sú k vlasom jemné v najväčšej možnej miere. 

Neznamená to však, že sa máš v zime zabalzamovať a hibernovať až do jari. Riešenie, ako sa starať o svoje kučeravé vlasy v zimnom období, existuje. Veľkým plus bude, ak sa ti podarí dodržiavať tieto rady.

Akú vlasovú kozmetiku používať v zime?

V zásade platia stále rovnaké pravidlá, ako počas celého roka – zameraj sa na prírodné zloženie bez látok, ktoré tvojim vlasom škodia. Vysušujúce sulfáty, nerozpustné silikóny, škodlivé parabény, minerály a alkoholy vylúč zo svojej vlasovej rutiny úplne. Ak sa v uvedných pojmoch strácaš, tento článok ťa spoľahlivo naučí čítať etiketu na produktoch vlasovej kozmetiky. V čom je však zimná vlasová starostlivosť iná?

Čistenie vlasov – cowash v hlavnej úlohe

Čistenie vlasov kondicionérom – cowashing, je presne to, čo tvojim vlasom dodá aj pri umývaní potrebnú vlhkosť a výživu. Ak bol dosiaľ tvojou voľbou šetrný šampón (low-poo), práve nastal čas vyskúšať co-wash. Tvoje vlasy vyčistí, optimálne vyživí a hydratuje. Ak umývanie vlasov kondicionérom patrí k tvojej bežnej vlasovej rutine a tvoje kučery patria skôr k vysokoporéznym, vyskúšaj v zime siahnuť po cowash-och s výrazným zastúpením masiel a olejov (bambucké maslo, olivový olej, avokádový olej či jojobový olej). 

KUČERAVÝ TIP: Netušíš, ako veľmi porézne sú tvoje kučery či vlny? Náš článok ťa celou vedou okolo pórovitosti vlasov prevedie.

Hydratácia – kondicionér z ruky nepúšťaj

My, kučeraví, vieme, že kľúčom ku krásnym a šťavnatým kučerám je dostatok vlhkosti. Je teda jasné, že v prostredí, kedy ju z vlasových pramienkov odoberá suchý studený vzduch, musíš mať kondicionér vždy po ruke. Pre optimálne výsledky môžeš intenzitu hydratácie zdvojnásobiť – ak si čistíš vlasy raz týždenne, pridaj ešte jedno čistenie kondicionérom alebo predĺž dobu pôsobenia hydratačnej masky. Skvelou voľbou je praktický leave-in kondicionér, ktorý môžeš použiť napríklad aj v rámci refreshu. Ako na to? Začítaj sa do článku, kde sme popísali spôsoby, ako vlasy refreshnúť aj bez umývania. Vyberaj si prípravky, ktoré obsahujú mastné alkoholy (cetylstearyl, cetearyl, myristyl, behenyl a lauryl) pre dôkladné uzamknutie vlhkosti v pramienkoch vlasov. 

Olej na kučery v zime? Rozhodne áno

Oleje by si mala/mal zaradiť nielen v rámci zložiek vlasovej kozmetiky, ale ako súčasť svojej vlasovej rutiny. Pôsobia ako ochranný štít pre tvoje kučery, ktorý uzamkne vlhkosť vo vnútri vlasového vlákna. Bonusom naviac je, že sa mnohé z nich postarajú aj o tvoju pokožku a optimálne ju zvlhčia a regenerujú. Napokon, predpokladáme, že svojej pokožke na tvári či rukách venuješ extra starostlivosť. Tak prečo vynechať tú vlasovú? 

Olej aplikuj po tom, ako si vlasy vyčistíš a hĺbkovo vyživíš, aby si vlasy získali ochrannú bariéru. Vyskúšať môžeš napríklad aj intenzívnu kúru s nahriatym olejom (napríklad kokosovým), ktorý sa vďaka teplu rýchlejšie dostane najmä k nízkoporéznym vlasom (otvorí inak tesné kutikuly a olej prenikne do vlasového vlákna). A, samozrejme, nezabúdaj na ťažko skúšané končeky vlasov, ktoré v zime po olejovej ochrane doslova prahnú.

Nástraha menom zvlhčovače. Pozor na glycerín

Zimná výbava vlasovej kozmetiky pre kučeravé vlasy si vyžaduje trochu viac pozornosti, než tá po zvyšok roka Na prvý pohľad sa môže zdať, že postačia výrobky, ktoré obsahujú takzvané “zvlhčujúce zložky”. Ich úlohou je načerpávať z okolia prirodzenú vlhkosť a distribuovať ju priamo do vlasového vlákna. Niektoré z nich však v zimnom období narobia v kučerách viac zmätku než úžitku. 

Hovoríme napríklad o mede, pšeničnom proteíne, sorbitole a často skloňovanom glyceríne. Problém nastáva v chladnom počasí (kombinácia suchý vzduch a nízka teplota), kedy sa jeho pôsobenie mení a výsledkom je presný opak – vlhkosť nie je distribuovaná do pramienkov vlasov, ale, naopak, z vlasov rozptyľovaná do okolia. Tvoje vlny a kučery sa tak stanú ešte suchšími a podliehajú lámavosti a krepovateniu.

Ako sa o kučeravé vlasy v zime čo najlepšie postarať?

Aj v tomto prípade platí, že základné princípy starostlivosti o nerovné vlasy ostávajú nezmenené. Ak sa ti podarilo prelúskať sa Curly Girl metódou, poznáš hlavné postupy, ktoré si zamilovali milióny majiteľov kučier a vĺn v celom svete. V zime sa zameraj najmä na tieto detaily:

Vyberaj si tkaniny, ktoré neškodia

Uterák z froté rozhodne vymeň za šetrnejšiu verziu. Staré bavlnené tričko alebo uterák z materiálov, ako napríklad mikrovlákno tvoje kučery rozhodne ocenia. Neoberajú ich totiž o cennú vlhkosť a nespôsobujú krepovitosť. Maximálny efekt dosiahneš, ak svoje kadere na noc uložíš na hodvábne obliečky alebo ich ochrániš saténovou čiapkou na spánok

Vyskúšaj účinky pary  

Para spája presne to, čo v zimnom období kučery postrádajú. Kombinácia príjemného tepla a maximálnej vlhkosti je dôvod, prečo sa tvoje vlny nastavia na tú správnu dĺžku. Áno, máš pravdu, ak ti napadlo, že zima je pravým opakom. Ako proti tomu bojovať? Vyskúšaj doplniť svoju domácnosť o zvlhčovač, tvoje vlasy sa poďakujú. Alternatívou je profesionálny kadernícky naparovač alebo domáci ručný pomocník, ktorý paru distribuuje priamo do tvojich vlasov. Výhody sú nielen optimálna vlhkosť, ale taktiež účinky tepla. Nie je však jedno, akého.

Nedaj sa zlákať horúcou sprchou

… najmä, ak máš vysokoporézne vlasy. Hoci je mrazivé počasie za oknom poriadne veľkým lákadlom, prečo si dopriať minúty v horúcej sprche, ak ju dopraješ aj svojim kučerám, následky ťa nepotešia. S teplom je totiž potrebné narábať opatrne, obzvlášť v zime. Preto by si pri horúcej sprche mala/mal teplotu v momente umývania vlasov o niečo znížiť. Obzvlášť pri vysokej porozite už i tak dosť odchýlené šupinky na vlasových kutikulách rýchlo stratia všetku vlhkosť, ktorú vďaka vhodnej kozmetike a starostlivosti získali. Ak teda nemáš nízkoporézne vlasy, pri umývaní vlasov teplotu rozhodne zníž. Ideálna voľba je mierna, prípadne stredná teplota a to aj pri fénovaní s difuzérom. Pre majiteľov nízkoporéznych vlasov platí, že si môžu dopriať o niečo teplejšiu vodu, ako v prípade vysoko- a stredneporéznych. 

Sušenie vlasov s pomocou difuzéru je tak trocha aj nevyhnutnosťou, ak nepatríš k tým, ktorým vlasy vyschnú za desiatky minút. V žiadnom prípade nevychádzaj do chladného počasia, ak tvoje vlasy ešte nie sú suché. V štruktúre vlasu môže voda zamrznúť a spôsobiť jeho lámavosť.  

Vlasy chráň praktickými a trendy účesmi  

V zime je to jednoduchá voľba. Buď tvoje nadýchané kučery spľasnú pod ťarchou čiapky, alebo ich budeš vystavovať škodlivým vplyvom chladného suchého vzduchu. Alebo…? Vyskúšaj niektorý z účesov, ktoré vytvoria originálny styling a navyše tvoje kučery ochránia. Príkladom sú obľúbené zapletané copíky alebo akýkoľvek účes, ktorý ostane pod čiapkou neporušený a vyžaduje si minimum údržby. 

Podčiarknuté, zhrnuté a jedna dobrá správa na záver

Starostlivosť o kučeravé vlasy v zime sa dá zvládnuť, keď vieš, na čo si dať pozor. Okrem tvojej klasickej rutiny je dôležité pridať extra dávku hĺbkovej hydratácie a vyhnúť sa niektorým zložkám vo vlasovej kozmetike, ktoré by ich mohli nadmerne vysušiť. Ak k tomu pridáš vyššie uvedené rady a tipy, na jar si môžeš vychutnať obdivuhodné kučery alebo vlny ako z katalógu. A napokon, tá zima nie je až taká pohroma. Aj na tvojom hrebeni ostáva v chladných mesiacoch menej vlasov? Dôvodom je, že naše telo v zime produkuje viac melatonínu – životabudiča, ktorý reguluje rastový cyklus vlasov a stará sa aj o ich zdravie. Tak mu trocha dopomôž, napríklad správnou starostlivosťou a výberom vhodnej kozmetiky pre tvoje kučery na zimnú sezónu.

Zhrnutie:

CHÝBAJÚ MI PRODUKTY NA ZIMNÚ STAROSTLIVOSŤ

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia