10 tipov, ako docieliť krásne dlhé vlasy

Autor1 rok pred

Krásne dlhé vlasy sú snom mnohých dievčat a žien v celom svete. Vypestovať si však zdravú a prirodzene lesklú korunu krásy nie je jednoduché. Nič podobné, ako zázračná pilulka, ktorá premení vrabčie hniezdo na rozprávkovú záplavu vlasov Rapunzel, jednoducho neexistuje. Avšak nezúfaj, nič nie je stratené. Chce to čas a poriadnu dávku trpezlivosti. A týchto 10 tipov od odborníkov, ktoré ti pomôžu vyriešiť rébus ako si vypestovať zdravé dlhé vlasy. Ideš do toho s nami?

Zopár faktov na úvod. Takto rastú vlasy…

Asi nie je prekvapením, že každý z nás má vlasy jedinečné. Ich kvalita, vzhľad, zdravie a taktiež rýchlosť rastu je podmienená mnohými ukazovateľmi. Genetikou, ale taktiež príslušnosťou k rase, vhodnou starostlivosťou a kozmetikou, zdravou stravou a životným štýlom a mnohými ďalšími faktormi. Tie v určitej miere vieme, no v niektorých prípadoch nevieme ovplyvniť. Z pohľadu faktov je potrebné uvedomiť si, že každý človek sa sa už narodí s počtom vlasových folikulov, ktorý sa počas života nezmení. Hustota a rast vlasov teda nesúvisí s tým, že sa vytvoria nové folikuly, ale ich stimulovaním. Čísla vravia, že:

  • priemerná rýchlosť rastu vlasov je 1 až 1,5 centimetra v priebehu mesiaca

  • ženám rastú vlasy rýchlejšie ako mužom

  • vypestovať si vlasy dlhé po boky trvá približne 5 rokov

  • červenovlasí ľudia majú približne takmer o polovicu menej vlasových folikulov ako blonďáci

  • život jedného zdravého vlasu je 2 až 6 rokov

  • v tridsiatich rokoch života klesá aktivita rastu vlasov, ktorá sa následne ustáli alebo niekedy úplne zastaví

Rast vlasov je skutočne vec, ktorá závisí od množstva faktorov. Výraznými prvkami, ktoré ho ovplyvňujú, sú aj stres, rôzne životné cykly (tehotenstvo, menopauza a podobne) alebo choroba, či jej prekonanie. Zvýšené vypadávanie vlasov a zmena ich kvality sa týka často i tých, ktorí prekonali Covid-19. Aj v tomto prípade platí, že regenerácia vlasov potrebuje dostatok času a vhodný prístup. Ako na to, ak si chceš splniť si sen o krásnych dlhých pramienkoch, dostať svoje vlasy opäť do formy alebo zlepšiť ich kvalitu?

Vyberaj si kvalitnú a vhodnú vlasovú kozmetiku

Zameraj sa na výrobky s prírodným zložením a prísadami, ktoré tvojim vlasom z dlhodobého hľadiska neškodia. Nerozpustné sulfáty, vosky, vysušujúce alkoholy, parabény a mnoho iných chemických zložiek v tvojom šampóne dokáže narobiť viac škody než úžitku. Vlasy pod nánosmi prípravkov trpia, nedostáva sa k nim potrebná hydratácia a výsledkom je nevzhľadné krepovité hniezdo na hlave. Vhodnou alternatívou pre dostatok hydratácie a výživy sú maslá, prírodné výťažky a oleje. Najdôležitejšie je pri výbere tej správnej vlasovej kozmetiky vedieť čítať etiketu a zorientovať sa v zložení. V našom článku o vhodných prísadách sa zaručene dozvieš, ako na to.

Povedz mi čo ješ a ja ti poviem, čo na to tvoje vlasy

Možno na prvý pohľad detail, no rovnako, ako sa tvoj jedálniček odráža na tvojom vzhľade a zdraví, pôsobí aj na vlasy. Platí jednoduché pravidlo – ak na tvojom tanieri chýbajú potraviny ako ovocie, zelenina a strava bohatá na bielkoviny, tvoje vlasy trpia. Ak absenciu prvkov ako železo, omega 3 mastné kyseliny a vitamíny (A, C, D, B12, E…) pocíti tvoj organizmus, ich distribúcia sa zameria na životne dôležité orgány a k vlasom sa nedostane ani stopové množstvo. Neplatí však rovnica “čím viac vitamínov do príjmu doplníš, tým budú vlasy krajšie a budú rásť rýchlejšie.” Vitamíny ako doplnok sa odzrkadlia na vzhľade tvojich vlasov len v prípade, ak im skutočne chýbajú. Akékoľvek nadbytočné množstvo telo jednoducho vylúči. 

Chráň si svoje pramienky. Teplo aj prílišné slnko im škodia

Aj k tvojmu dokonalému stylingu patria pomocníci ako fén, kulma alebo žehlička? V tom prípade vedz, že každým použitím nadmerného tepla svoje vlasy poškodzuješ. Jednou z možností je nechať si ich vysušiť voľne, alebo zvoľ fénovanie studeným alebo stredne teplým vzduchom (v prípade nízkoporéznych vlasov) s použitím difuzéru. Napokon, nadmerné pôsobenie tepla a slnečného žiarenia zažíva tvoja hriva aj každé leto. Nestačí si chrániť len povrch hlavy. Pod klobúk, šatku alebo čiapku schovaj počas intenzívnych slnečných dní aj vlasy. Nežiaducimi letnými vplyvmi sú aj chemikálie v bazénoch alebo slaná morská voda. O tom, ako chrániť kučery v lete, sme v blogu písali nedávno.

Každé vlasy sú iné. Objav svoju vlastnú vlasovú rutinu 

Existuje niekoľko komplexných metód, ako sa o vlasy starať, aby boli zdravé a ich rast napredoval. V kučeravom svete je momentálne obľúbená Curly Girl metóda, z ktorej niektoré postupy nájdeš aj v detailnejšom článku o CGM. Je síce pravdou, že nejde o pôvodnú Curly Girl metódu podľa jej zakladateľky, no mierne modifikovanú alebo doplnenú verziu, ktorá žne úspechy v celom svete. Platí však, že nech sú tvoje vlasy akékoľvek, ideálny postup, ako sa starať o svoje vlasy objavíš jedine skúmaním a testovaním. Vo všeobecnosti platí, že najmä štruktúrované vlasy vyžadujú extra dávku vlhkosti a taktiež jej uzamknutie vo vlasovom vlákne. Namiesto častého umývania siahni radšej po účinnom refreshi. A klasický šampón vymeň za šetrné low-poo prípravky alebo vyskúšaj cowashing – čistenie vlasov kondicionérom. 

NÁŠ TIP: Viac o kladoch a záporoch CGM a o tom, či je táto metóda vhodná aj pre teba, sa dočítaš v článku Je CGM – Curly Girl metóda naozaj pre každého? Porovnali sme výhody aj nevýhody.

Farbenie vlasy oslabuje. Ak na ňom trváš, vsaď na profesionálov

Potrebuješ prekryť šediny, dofarbiť odrasty alebo už roky pred svetom tajíš, že si blondína až do špiku folikulov? Nech už tvoja obľúbená permanentná farba alebo zmývací šampón sľubujú čokoľvek, k tvojim vlasom až tak šetrné nie sú. Ak to myslíš so zdravými dlhými vlasmi vážne, farbeniu by si sa mala vyhnúť. Alebo ho zver do rúk profesionálom, ktorí si na výbere prípravkov na farbenie a taktiež postupoch nechávajú skutočne záležať. Viac rád k tejto téme nájdeš v článku 6 tipov, ako sa starať o farbené kučery.

Ak túžiš po dlhých vlasoch, pravidelne ich strihaj

Znie to ako paradox, no práve pravidelná návšteva tvojej kaderníčky či tvojho kaderníka je správna cesta k dlhým krásnym vlasom ako z katalógu. Strih rozštiepených končekov v intervale približne každého štvrťroka vedie k zdravému rastu a eliminovaniu lámavých vlasov. Ani kozmetické prípravky totiž rozštiepené končeky nezocelia späť. Ak sa naviac neodstránia včas, štiepenie pokračuje stále vyššie a výsledkom sú nielen rozstrapkané končeky, ale aj oslabené a polámané vlasové vlákno. Zákonite tak prichádza aj k vypadávaniu vlasov.

Zázrak menom kondicionér ti k zdravým dlhým vlasom dopomôže

Kondicionér rozhodne patrí k povinnej výbave každého, kto si zakladá na vypestovaní oslnivej koruny krásy. Vlasové vlákno nielen dostatočne hydratuje, ale taktiež chráni. V prípade, ak sa navyše rozhodneš pre prípravky s proteínom, tvoje vlasy môže i viditeľne posilniť. Skvelou možnosťou sú takzvané leave-in, inak povedané bezoplachové kondicionéry, vďaka ktorým môžeš vlhkosť vlasom dopriať aj bez umývania. Jednoducho ich aplikuješ a pokračuješ v stylingu alebo ďalšej úprave vlasov. Vyber si kondicionér pomocou nášho Veľkého sprievodcu svetom kondicionérov

NÁŠ TIP: V článku v kučeravom blogu ľahko zistíš, či tvojim vlasom chýba proteín alebo viac vlhkosti.

Nezabúdaj na pokožku hlavy a okrem oleja jej dopraj masáž

Už v úvode sme spomenuli, že základom zdravého a optimálne rýchleho rastu vlasov je stimulácia vlasových folikulov. Pomocou masážnej pomôcky tak pokožku v oblasti vlasov dostatočne prekrvíš a zaktivuješ krvné cievy, nervy a bunky produkujúce kolagén či elastín. Okrem pravidelnej masáže dopraj vlasom, ale taktiež pokožke hlavy olej alebo sérum, ideálne večer pred tým, ako si naplánuješ umývanie vlasov. Z čistých prírodných olejov je to napríklad antibakteriálny a antimykotický kokosový olej, jojobový olej s vysokým obsahom vitamínu E a omega mastnými kyselinami alebo rozmarínový olej s dokázanými účinkami na rast vlasov.

Aj taký detail, ako rozčesávanie a správne sušenie vlasov zaváži

Nie je jedno, aký hrebeň a dokonca ani uterák či spôsob sušenia vlasov používaš. Známe stáčanie umytých vlasov do turbana z froté uteráka, prípadne ich následné čochranie medzi dlaňami pôsobí na tvoje vlasy ako hotová pohroma. Má na svedomí nielen ich lámanie a krepovitý vzhľad, ale taktiež následné porušenie a oslabenie vlasových vlákien. Aby neboli vlasy polámané, použi kefu na rozčesávanie alebo hrebeň so širokými medzerami medzi zubami práve vo chvíli, keď sú vlasy mokré. Tento bod môžeš spojiť s nanášaním a rovnomernou distribúciou kondicionéru do všetkých pramienkov pri umývaní vlasov. A froté radšej vymeň za šetrný uterák z mikrovlákna alebo materiálu, ktorý vlasy nerozcucháva.

Vymeň obliečky za hodvábne a chráň vlasy aj počas spánku

Nielen uterák, ale aj posteľné prádlo, môžu výrazne ovplyvniť kvalitu tvojich vlasov. Ako je to možné? Počas spánku predsa niekoľkokrát meníme polohu, dôkazom je tvoj ranný zjav v zrkadle. Vlasy tak prichádzajú do kontaktu s drsnejšou tkaninou obliečky vankúša, prípadne plachty. Riešením, ako predchádzať krepovitosti, sú hladké hodvábne a saténové obliečky a čiapky, ktoré sú k povrchu vlasového vlákna šetrné a nenarúšajú ho. V kučeravom svete je obľúbeným ochranným účesom na spánok takzvaný ananás. Viac o tom, ako zaobchádzať s vlasmi počas spánku, sa dočítaš v našom blogu.

Vsaď na šetrné gumičky do vlasov a z času na čas zmeň účes

Na záver máme pre teba aj malú stylingovú radu. K dopestovaniu krásnych dlhých vlasov rozhodne neprospieva, ak ich budeš každý deň dusiť v tom istom drdole či konskom chvoste. Odborníci odporúčajú účesy obmienať a vyhnúť sa príliš tesným copíkom, nadstavovaným pramienkom a zapletaným účesom, ktoré vlasom spôsobujú prílišné napätie. Skvelou voľbou sú šetrné gumičky a spony ako napríklad takzvané schrunchie. Saténové doplnky do vlasov ich nielen nedeformujú, ale taktiež ponúkajú širokú paletu možností, ako doplniť svoj celkový look. 


Cesta ku krásnym dlhým a zdravým vlasom si jednoducho vyžaduje komplexný pohľad na tvoj životný štýl aj návyky. Naozaj to nie je o zázračnej pilulke a celý proces si vyžaduje čas. Ak sa však na ňu vyberieš, týchto 10 tipov ti rozhodne pomôže k rýchlejšiemu a krajšiemu výsledku. A my budeme radi kráčať po tvojom boku s ponukou kvalitnej vlasovej kozmetiky, doplnkov a poradenstva. Všetko potrebné nájdeš v e-shope www.kucerave.sk.

Zhrnutie:

Začni so správnou starostlivosťou už dnes a dopraj svojim vlasom, čo si skutočne zaslúžia.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia