Vhodné zloženie pre kučeravé vlasy? Naučíme ťa čítať etiketu na produkte.

Autor1 rok pred

Zorientovať sa v jednotlivých zložkách vlasovej kozmetiky nie je jednoduché. Ak však hľadáš pre svoje kučery alebo vlny to najlepšie, zrejme sa ti už stalo, že si očami zablúdil/a na etiketu so zložením. Podarilo sa ti v nej zistiť, či sú jednotlivé zložky pre tvoje vlasy vhodné? Ak nie, čítaj ďalej. Pomôžeme ti zorientovať sa v mori ingrediencií a porozumieť im. 

Čo všetko si všímať na etiketách vlasovej kozmetiky?

Zaujal ťa obal šampónu, kondicionéru či iného prípravku pre kučeravé vlasy natoľko, že si ho vzal/a do rúk s pocitom, že je pre tvoju hrivu ten pravý? V tom prípade ho však nezabudni obrátiť a venovať chvíľu aj etikete. Podobne, ako v prípade potravín totiž platí, že všetky potrebné informácie o prípravkoch na vlasy nájdeš práve tam. 

Expirácia a použiteľnosť kozmetiky na vlasy

Okrem objemu/váhy pohľadaj informáciu o dátume spotreby, prípadne počte mesiacov/rokov, ktoré vravia, koľko môžeš produkt po otvorení používať. Po uplynutí exspirácie alebo doby trvanlivosti môže výrobok zmeniť svoje vlastnosti (najmä, ak ide o prírodné produkty bez použitie konzervantov a podobne). Prípadne výrobca už negarantuje, že budú jeho účinky dostatočne silné. 

Poradie ingrediencií zaváži

Skôr, než sa vrhneme na samotné zloženie, za zmienku stojí i informácia, že nie je jedno, v akom poradí sú zložky v kozmetickom produkte uvádzané. Prvé miesto obsadzuje vždy tá ingrediencia, ktorej množstvo je v najväčšom zastúpení. Ostatné zložky nasledujú zostupne, tjst. od najväčšieho po najmenšie množstvo. Aby nedochádzalo k omylom v jednotlivých krajinách, všetky ingrediencie by mali byť uvádzané v latinskom jazyku v súlade s medzinárodne akceptovateľným označením. 

Ak sa i tebe zdá, že v tej spleti latinských názvov a chemických značiek takmer ničomu nerozumieš, nie si v tom sám/a. Kľúč k ich pochopeniu však existuje…

Vhodné verzus nevhodné zložky v kozmetike pre kučeravé vlasy

Prvým veľkým “aha momentom” každého majiteľa nerovných vlasov je zistenie, že kľúčom k ich zdraviu a kráse je dostatok vlhkosti. K tomu, ako ju do vlasov čo najlepšie dostať a taktiež v nich udržať, pomáha určenie porozity vlasov.

NÁŠ TIP: Preskúmaj porozitu svojich vlasov pomocou článku v našom kučeravom blogu, vďaka ktorému bude pre teba výber vlasovej kozmetiky omnoho jednoduchší.

Ďalším dôležitým zistením je fakt, že existujú látky, ktoré vlnitým, kučeravým a afro vlasom vo všeobecnosti škodia. Napríklad extrémnym vysušovaním alebo nánosmi, ktoré vlasy zaťažujú a bránia im prijímať výživu, ktorú sa im márne snažíš dodať. Prírodné zloženie bez škodlivín je kľúčom, ako aj vďaka CGM dospieť ku krásnej a zdravej záplave vlniek/kučier. 

Na ktoré zložky si teda pri čítaní etikiet rozhodne posvietiť?

Sulfáty, parabény, minerály a ďalšie “no go” ingrediencie

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že čítanie etikety skutočne napomáha tomu, aby bolo zloženie výrobku presne podľa potrieb tvojich kučier. Mnohí výrobcovia uvádzajú na prednej strane nálepky typu “prírodné zloženie”, “bez sulfátov” a podobne, avšak po dôkladnejšej analýze zistíš, že látky nahrádzajú inými, menej známymi zložkami, ktoré ale škodia štruktúrovanému kučeravému vlasu podobne. 

Sulfáty/sírany kučeravé vlasy vysušujú a odmasťujú

Látky so spoločným názvom sulfáty pôsobia ako silné odmasťovadlo. Znamená to, že z vlasov odoberajú aj prirodzený maz a lesk a taktiež ich nadmerne vysušujú. Nie vždy sa im však v prípade starostlivosti o kučeravé vlasy vyhýbame. Ak máš pocit, že sú tvoje vlasy nadmerne zaťažené alebo zanesené, prípadne si sa práve vrhol/vrhla na prevratnú Curly Girl metódu, je práve prvým krokom takzvaný “final wash” – čiže prvé umytie pomocou šampónu. Ten môže byť s obsahom sulfátov práve z dôvodov, aby tvoje vlasy do hĺbky vyčistil od nežiadúcich nánosov a dostal ich do bodu nula. Alternatívou takýchto šampónov sú bezsulfátové hĺbkové šampóny.

Najčastejšie používané sulfáty vo vlasovej kozmetike: 

  • Sodium Lauryl Sulfate

  • Sodium Lauryl Ether Sulfate

  • Ammonium Laureth or Lauryl Sulfate

  • Ammonium or Sodium Xylensulfonate

  • Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate

  • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate

  • Sodium Laureth, Myreth or Lauryl Sulfate

  • Sodium Lauryl Sulfoacetate

  • TEA-Dodecylbenzenesulfonate

Parabény ako lacné konzervanty

K prírodným látkam celkom určite nepatria parabény. Kozmetický priemysel ich však používa z jediného praktického dôvodu – ako konzervačnú látku, vďaka ktorej produkt vydrží aj po otvorení dlhšie bez zmeny účinkov či nebodaj farby, vône a konzistencie. Do spoločnosti sa však pomaly dostáva všeobecné podvedomie o tom, že parabény skutočne nie sú prísadou, ktorú v produktoch používaných v kontakte s našou pokožkou alebo vlasmi chceme. Preto mnohí výrobcovia parabény zo zloženia našťastie vylučujú. Ak navyše nechceš svoje kučery vystavovať vysúšaniu a krepovitosti, v zložení tvojej vlasovej kozmetiky by sa nemali objaviť tieto ingrediencie: 

Najčastejšie používané parabény vo vlasovej kozmetike:

  • Methylparaben

  • Propylparaben

Minerály, vosky, alkoholy a ich nežiaduce účinky

Pre upresnenie – reč je o minerálnych olejoch. Keďže patria k vodou nerozpustným látkam, často sú dôvodom, prečo sa vlas stáva nepriechodným a nedostáva sa k nemu výživa. Na povrchu vytvárajú nepriepustný film a spôsobujú spolu s vysušujúcimi alkoholmi dehydratáciu nielen vlasového vlákna, ale taktiež narúšajú prirodzenú rovnováhu pokožky hlavy. V prípade voskov platí podobný problém a to fakt, že sú vodou nerozpustné, preto sa z vlasov nezmyjú šetrným low-poo šampónom alebo cowashom.

Najčastejšie používané minerálne oleje, vosky a alkoholy vo vlasovej kozmetike: 

  1. Paraffinum Liquidum

  2. Petrolatum

  3. Paraffin

  4. Mineral Oil

  5. Denatured alcohol

  6. Ethanol

  7. Isopropanol

  8. Isopropyl alcohol (also called IPA)

  9. Propanol

  10. Propyl alcohol

  11. SD alcohol 40

  12. Paraffin wax

  13. Wax

Dilema menom silikóny

Silikóny sa pridávajú do vlasovej kozmetiky preto, aby boli vlasy krásne lesklé a bez nepríjemného krepu. Problém je však v tom, že ide o efekt len “naoko”. Tieto látky (defacto plasty) neprispievajú k tomu, aby sa vlas stal prirodzene lesklým priamo vo svojej štruktúre. Naopak, vytvárajú na obale vlasu ťažko odstrániteľný nános. Na jeho odstránenie sa používajú vysoko účinné čistiace látky – sulfáty. Tie, ako sme už vyššie spomenuli, vlasy zase nadmieru dehydratujú. A tak, stále dookola. Vlas však zostáva poškodený a pod nánosmi silikónov oslabený (nadmerné vypadávanie vlasov, tvorba lupín – pokožka nedýcha, vlasom sa nedostáva výživa ani hydratácia). Nie všetky silikóny však spôsobujú menované problémy (čítaj nižšie). Tie ktorým by si sa však mal/a vyhnúť sú tieto:

  1. Amodimethicone

  2. Behenoxy Dimethicone

  3. Bis-aminopropyl dimethicone

  4. Cetearyl Methicone

  5. Cetyl Dimethicone

  6. Cyclomethicone

  7. Cyclopentasiloxane

  8. Dimethicone

  9. Dimethiconol

  10. Phenyl trimethicone

  11. Stearyl Dimethicone

  12. Trimethylsilylamodimethicone

Alternatíva, ktorá kučeravým vlasom vo všeobecnosti neškodí

Dobrou správou je, že všetky škodlivé látky alebo skôr ich účinky, pre ktoré sú súčasťou vlasovej kozmetiky, možno nahradiť. Stačí sa rozhliadnuť po špecializovanom e-shope s produktami pre kučeravé vlasy, kde ti dokonca pri výbere vhodných produktov aj odborne poradia. Vo všeobecnosti hovoríme najmä o prírodnom zložení, ako napríklad olejoch, výťažkoch z rastlín, extraktoch a podobne. Výborným pomocníkom pre dosiahnutie optimálnej vlhkosti vlasov je glycerín a taktiež proteíny, ktoré mnohým vlasom dodávajú potrebnú pevnosť. Viac o tom, či tvojim vlasom chýbajú práve proteíny, sa dočítaš v článku Čo moje kučery potrebujú? Hydratáciu alebo proteín. 

Aké zložky teda v produktoch vhodných pre kučeravé vlasy nespôsobujú problémy? 

V prípade ingrediencií, ktoré sa šetrne postarajú o čistotu tvojich kučier (namiesto vysušujúcich sulfátov), sa môžeš spoľahnúť napríklad na:  

  1. Cocamidopropyl Betaine

  2. Coco Betaine

  3. Cocamidopropyl Hydroxysultaine

  4. Lauryl Hydroxysultaine

  5. Sodium Cocoamphoacetate 

  6. Sodium Lauroamphoacetate

Niekoľko výnimiek platí aj v prípade alkoholov. Nie všetky totiž patria k tým vysúšajúcim. Existujú aj takzvané hydratačné alkoholy, ktoré, naopak, pomáhajú udržiavať kučery v kondícii a menia kučery na poddajné a mäkké. Rozdiel v nich je spôsobený ich štruktúrou. Vo všeobecnosti možno povedať, že alkoholy s krátkym vzorcom patria k tým škodlivým a mastné alkoholy (benzylalkohol alebo propylénglykol) môžu byť kľúčom k zdravým a krásnym špirálkam. Patria medzi ne napríklad:

  • Lauryl alcohol

  • Cetyl alcohol

  • Myristyl alcohol

  • Stearyl alcohol

  • Cetearyl alcohol

  • Behenyl alcohol

Vráťme sa ešte na moment k silikónom. Ako sme už vyššie spomenuli, ich nerozpustnosť vo vode spôsobuje, že ich z vlasového vlákna skutočne len ťažko odstrániť. Mnohí kučeravci však už objavili vhodnú alternatívu, vďaka ktorej sú ich vlasy lesklejšie, pevnejšie a menej krepovité. Ide o takzvané rozpustné silikóny, ktoré vlasové vlákno premasťujú a častejším používaním vylepšujú aj jeho prirodzený vzhľad. V zložení produktov na umývanie vlasov, kondicionérov a masiek či stylingových prípravkov sa poobzeraj napríklad po týchto ingredienciách:

  1. Behentrimonium Methosulfate

  2. Behentrimonium Chloride

  3. Dicetyldimonium Chloride

  4. Distearyldimonium Chloride

  5. Polyquaternium 55

  6. Cetrimonium Bromide

A dobrá správa nakoniec. Ak sa ti i napriek nášmu zhrnutiu nepodarilo jednoznačne zistiť, či budeš vedieť posúdiť všetky zložky uvedené na obale výrobku, nezúfaj. Existuje jeden šikovný pomocník, ktorý ti s analýzou ingrediencí spoľahlivo pomôže a označí tie, ktoré sú pre kučeravé vlasy nevhodné či “rozporuplné”. Do webovej aplikácie Curlsbot pohodlne naťukáš zloženie (alebo ho skopíruješ z informácií v e-shope) a výsledok máš zanalyzovaný v priebehu sekúnd. Uľahčí ti tak rozhodnutie, či výrobok kúpiť, alebo sa radšej poobzerať po nejakom inom.

Zhrnutie:

NÁJSŤ TEN SPRÁVNY PRODUKT PRE MOJE KUČERY 

V e-shope www.kucerave.sk nájdeš obrovský výber produktov a vlasovej kozmetiky, ktoré sú vhodné pre rôzne typy vlnitých, kučeravých a afro vlasov. Nie všetky produkty sú však striktne v súlade s vízou CGM, prípadne inou vyhranenou metódou starostlivosti o kučeravé vlasy. Keďže veríme, že každé kučery majú svoje individuálne potreby a kým niektoré ingrediencie jednému škodia, druhému môžu, naopak, prospievať, radi ti s výberom toho správneho produktu poradíme, stačí nás kontaktovať.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia