Veľký slnečný špeciál: Ako sa starať o kučeravé vlasy v lete?

Autor1 rok pred

Leto, práve vďaka horúcemu a suchému počasiu, tak trochu mení pohľad na starostlivosť o kučery. Zrejme už vieš, že to najdôležitejšie, čo tvoje vlny alebo kučery potrebujú, je práve vlhkosť. A letné extrémy jej veru veľa neprinášajú. Práve dostatočná hydratácia a uzamknutie vlhkosti je alfou-omegou, ak si chceš udržať krásnu a zdravú hrivu aj počas horúcich mesiacov. 

Prečítaj si, ako sa starať o kučeravé vlasy v lete, ako ich ochrániť pred nežiadúcimi vplyvmi, aké produkty si vyberať a ako pokračovať v starostlivosti po slnečnej letnej dovolenke.

Návod na krásne kučery v lete: Hydratuj a uzamkni vlhkosť

Takmer každý majiteľ kučeravých vlasov vie, že si vyžadujú tak trocha inú starostlivosť, ako v prípade tých rovných. Keďže sú prirodzene suchšie a každé jedny kučery alebo vlny jedinečné, nájsť najvhodnejšiu kombináciu prípravkov možno chvíľu potrvá. Dostatok vlhkosti a jej udržanie vo vlasovom vlákne sú však kľúčové. Na aké prípravky sa teda pri výbere vlasovej kozmetiky pre kučeravé vlasy zamerať?

Aké produkty si pre kučeravé vlasy vyberať práve v lete?

HYDRATAČNÉ KONDICIONÉRY A MASKY

Ťažké maslá a hutné krémy odlož na chvíľu do zadnej časti poličky. Leto a kučery, to je najmä hĺbková hydratácia pomocou kondicionérov (oplachových aj leave-in) a ľahké stylingové peny a spreje, ktoré tvoje vlasy nezaťažia. 

Po hydratačnej maske alebo intenzívnej zvlhčujúcej kúre by rozhodne mali majitelia extra namáhaných vlasov (vystavovanie nadmernému slnku a teplu) siahnuť minimálne raz do týždňa. Dôvod? Práve intenzívne slnko pôsobí na kučeravé vlasy, ktoré majú beztak tendenciu vysychať, ako fén a znásobuje ich prirodzenú dehydratáciu

Bonusom naviac je krepovitosť. Keď nemá vlas dostatok vlhkosti, kutikuly sa odďaľujú od vlákna a snažia sa načerpať ju zo vzduchu. Keď ju získajú, napučia a dokonalý frizz (krepovitosť) je na svete. Ako to v realite vyzerá? Neželaná aura zo všadeodstávajúcich vlásočníc s elektrizujúcim, strapatým a zanedbaným dojmom. A tá veru nepoteší nikoho. Riešením je v mnohých prípadoch vlasová kozmetika s proteínom, vďaka ktorej vlas spevnie.

OLEJE

Ak už máš vlasy dostatočne hydratované, nastáva kľúčový moment. Vlasové vlákna treba utesniť, aby sa v nich dodaná vlhkosť udržala čo najdlhšie. Ideálnym riešením sú oleje. Pri výbere odporúčame zamerať sa na tie ľahšie, ako sú napríklad prípravky s obsahom hroznového alebo jobobového oleja, ktorý samotný ešte mierne hydratuje a zároveň optimálne premasťuje vlasové vlákno. Obľúbeným je aj arganový olej. Ten výrazne podporuje pružnosť kučier a zároveň ich krásne zmäkčuje. Zlou voľbou napokon nie je ani kokosový olej, ktorý naviac obsahuje ochranný faktor SPF 10. A keď už sme pri tých faktoroch, vieš, že vlasy sú na tom podobne, ako tvoja pokožka?

Ako chrániť kučery počas leta?

Tak, ako chrániš pokožku svojho tela mal/a by si dbať aj na svoje vlasy. Základné pravidlá teda znejú – dostatok hydratácie a ochrana pred slnkom a vodou v bazénoch, rybníkoch či moriach.

SLNKO – aj vlasy sa môžu spáliť

Ruku na srdce, napadlo by ti to? Pravda je, že nepriaznivé vplyvy intenzívneho slnečného žiarenia pôsobia aj na tvoje vlasy. Nielenže ich oberajú o vlhkosť, ale dlhodobé pôsobenie UVA a UVB lúčov môže narušiť vlasové kutikuly a taktiež spôsobiť zásah do ich prirodzenej definície. A napokon, nesmieme zabúdať na pokožku hlavy, ktorá sa pod vlasmi ukrýva. Hoci jej poskytujú akú-takú ochranu, spálená pokožka hlavy nie je ničím ojedinelým. 

Chráň vlasy i pokožku hlavy pokrývkou

Znamená to, že ochrana nielen vlasov, ale i hlavy pred intenzívnym slnkom, má svoje opodstatnenie, ak chceš dbať o svoje kučery. Najistejším spôsobom, ako ich ochrániť, je bariéra. Klobúk, šatka, šiltovka, turban či akákoľvek iná pokrývka hlavy rozhodne pomôžu a navyše vytvoria originálny doplnok tvojho outfitu. Z vlasových doplnkov, ktoré obsahujú UV filter, sa poobzeraj napríklad po produktoch s obsahom sezamového oleja. Na mieste sú taktiež účesy, ktoré vlasy pod pokrývku hlavy schovajú alebo práve vďaka nim dokážeš vlasy šikovne spratať. Copíky, účes v tvare ananásu, voľný drdol so saténovou scrunchie alebo puff cuff sponou si v lete určite zamiluješ.

Častejší refresh dodá vlasom potrebnú hydratáciu

Okrem možného spálenia pokožky hlavy, je tu (aj dôsledkom nosenia rôznych pokrývok) ďalší letný problém. A tým je jej potenie sa. Ak kvôli tomu uvažuješ o častejšom umývaní vlasov, vedz, že existuje aj iná cesta. Pot neznamená automaticky aj nečistoty a preto možno postačí refresh. Vďaka nemu sa prípravky vo vlasoch (aj spred niekoľkých dní) opäť krásne aktivujú, kučery získajú požadovanú definíciu a navyše ich optimálne hydratuješ a zmäkčíš. 

NÁŠ TIP: Rady a tipy, ako dodať svieži vzhľad a hydratáciu vlasom aj bez umývania, sme zhrnuli v článku, ktorý ti pomôže zvládnuť refresh ľavou zadnou.

Mimochodom, leto je ideálnym obdobím pre co-wash (čistenie vlasov pomocou kondicionéra). Ak máš však jemnejšie vlasy a na umývanie používaš obvykle low-poo šampón, odporúčame vyskúšať napríklad cowashing s prípravkami Jessicurl Hair Cleansing Cream alebo Pretty Curly Girl Peppermint Co-wash Conditioner. 

Proteíny – dilema, ktorá sa ťa v lete možno dotýka

Mimochodom, vedel/a si, že vplyvom slnka sa v štruktúre vlasov rozkladajú bielkoviny? Keďže proteíny zabezpečujú silu vlasového vlákna a taktiež ovplyvňujú ich štruktúru, je možno práve v tvojom prípade kondicionér s proteínom tou správnou voľbou, ako vlasom dodať silu a definíciu. Ak si si nie istý/á, či tvojim vlasom chýba hydratácia alebo proteín, odpoveď nájdeš v článku Čo moje kučery potrebujú? Hydratáciu alebo proteín?

VODA – nie je každá voda znamená zákonite hydratáciu

Ak si si dosiaľ myslel/a, že pri každom kúpaní sa v bazéne alebo v mori dodáš vlasom aspoň dostatok vlhkosti, opak je pravdou. Napokon, zrejme si to zbadal/a na svojich kučerách sám/a. Chlór a dezinfekčné prostriedky, ktoré sa v bazénoch používajú, zbavujú tvoje vlasy prirodzených ochranných olejov. Slaná morská voda ich zase dehydratuje. Ako teda chrániť vlasy pri letných vodných radovánkach? 

Kúpacia čiapka nie je na zahodenie

Najmä, ak patríš k aktívnym plavcom alebo rád/a skúmaš svet pod vodnou hladinou. Vďaka kvalitnej čiapke ostanú tvoje vlasy chránené pred nepriaznivými vplyvmi a navyše ti nebudú pri vodných aktivitách prekážať.

Clarifying – hĺbkové čistenie pomôže vlasom k opätovnej kondícii

Ak čiapku na kúpanie nemáš, prípadne ju z akéhokoľvek dôvodu nechceš nosiť, potom by v tvojej výbave nemal chýbať šampón na hĺbkové čistenie – clarifying. Tieto šampóny sa používajú aj na začiatku Curly Girl metódy ako prvý krok. Vďaka nim z vlasov odstrániš všetky nánosy a škodlivé látky a dostaneš ich tak vlastne do bodu nula. Prípravky na hĺbkové čistenie s obsahom chelátov zbavia tvoje vlasy vodného kameňa, chlóru, vápnika, kovov a minerálov, ktoré sa nachádzajú v riekach, jazerách, oceánoch a bazénoch. Odporúčajú sa aj na čistenie vlasov v prípade, ak máš doma príliš tvrdú vodu.

Aj výberom vhodných produktov dokážeš vlasy vo vode ochrániť

Kľúčom k úspechu sú tie, ktoré sú hydrofóbne – tjst. vodu prirodzene odpudzujú. Opäť raz sú to napríklad účinné prírodné oleje. Vlasové vlákno uzamknú a okrem toho, že vytvoria po namočení čiastočnú bariéru, uzatvárajú aj účinné látky, ktoré si do vlasov dodal/a pomocou vhodnej starostlivosti. Preto je vhodné ich naniesť pred plánovaným pobytom pri vode

Dovolenkou starostlivosť o kučeravé vlasy nekončí

Vybalenie batožiny a návrat do normálu po dovolenke pri mori však neznamená, že spomínané rady môžeš hodiť poza chrbát. Sú ultimátne platné niekoľko mesiacov, keďže v našich zemepisných šírkach intenzívne slnečné lúče pôsobia od konca mája minimálne do septembra. Škodlivé UV žiarenie by si tak mal/a vnímať dlhšie, než len počas letnej dovolenky v zahraničí


Porozhliadnuť sa preto o produktoch, ktoré dokážu vlasy pred teplom a slnečným žiarením ochrániť, rozhodne nie je na škodu. Príkladom je značka LOLA Cosmetics, ktorá svojim zložením myslí na tvoje kučery aj v tomto smere. Spolu so všetkými vyššie uvedenými prípravkami pre kompletnú starostlivosť o vlny a kučery ich nájdeš v e-shope www.kucerave.sk.

Zhrnutie:

Veríme, že s našimi radami tvoja koruna krásy počas leta neutrpí žiadne ujmy. Máme pre teba nachystaný široký výber produktov vhodný na slnečné dni, stačí si len vybrať.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia