Je CGM – Curly Girl metóda naozaj pre každého? Porovnali sme výhody aj nevýhody

Autor1 rok pred

Curly Girl metóda, skratka CGM je súhrnný názov pre pravidlá a postupy, ako sa starať o nerovné vlasy. Vlnité, kučeravé aj afro. Zakladateľka metódy, Lorraine Massey, o nej publikovala dokonca i knihu Curly Girl: The Handbook. Curly Girl metóda sa stala populárnou v celom svete. Dnes stále viac kučeravcov sleduje blogerov, ktorí názorne vo videách ukazujú “ako na to” a pridávajú sa do podporných kučeravých skupín na sociálnych sieťach. 

O čom sa však diskutuje len málo, sú práve nevýhody a rôzne úskalia Curly Girl metódy. Druhou stranou mince sú aj rôzne postupy, ktoré si mnohí (aj tí, ktorí ju prezentujú a radia, ako na kučery podľa CGM) prispôsobili podľa seba a často s tou “pravou Curly Girl metódou”, ktorú zakladateľka pôvodne prezentovala, nie sú v úplnej zhode

Tak teda… Je ospevovaná CGM vhodná pre každého? Prečítaj si o jej pôvodnom znení, problémoch, ktoré niektorí kučeravci v súvislosti s ňou nevedia prekonať a taktiež o tom, aké možnosti v starostlivosti o kučeravé vlasy vlastne máš. 

Curly Girl metóda v skratke. Prečo ju tak milujú?

V momente, ako začneš googliť, vyhľadávač ti na otázku “Čo je Curly Girl metóda?” odpovie množstvom odkazov. V skratke – CGM je spôsob, ako sa starať o vlasy s textúrou. Zahŕňa nielen postupy pre umývanie, výživu a styling, ale taktiež odporúčania na výber vhodnej kozmetiky a pomôcok pre vlnité, kučeravé aj afro vlasy

Zo škodlivých látok môžeme spomenúť najmä sírany (sulfáty), silikóny, parabény, alkoholy a minerály. Naopak, vyhľadávané sú prírodné zložky a efekt umelých prísad dosiahnutý rôznymi olejmi, maslami či výťažkami rastlín, vďaka ktorým sa kučery prirodzene zadefinujú, ľahko rozčešú a vlasy nadobudnú krásny zdravý lesk bez krepovitosti. 

Výhody a benefity, ktoré CGM prináša

Nespornou výhodou je komplexný postup a taktiež podporná komunita vari vo všetkých svetových jazykoch. CGM je akoby jedna veľká rodina, ktorá ťa strhne. V momente, ako sa dostala do podvedomia širšej verejnosti, získavala si srdcia a najmä kučery množstva dám a pánov, ktorí sa dosiaľ snažili vlasy žehliť, narovnávať či dokonca schovávať pod rôznymi čiapkami. Dôvod bol, že si s nimi a ich nerovným vzhľadom jednoducho nevedeli radi. V čom je CGM prevratná?

Hlavným cieľom je dostať do pramienkov dostatok vlhkosti a uzavrieť ju vo vlákne čo najdlhšie. Dostatok hydratácie totiž znamená prirodzene zdravé a krásne kučery či vlny, ktoré sú na dotyk hebké a poddajné. V momente, keď majitelia vlasov so štruktúrou vymenili svoje klasické šampóny s obsahom sulfátov a iných škodlivín za prírodné zloženie a cowash, zmena skutočne prišla

Po úvodnom umytí sa vlasy zbavené nánosov nadýchli a nasávali výživu spolu s dostatkom vody. Ak to u niekoho nazafungovalo ako mávnutím čarovného prútika, zrejme na to potreboval o niečo dlhšie obdobie (mnohí CGM propagandisti vravia dokonca o dlhých mesiacoch, kým sa vlasy spamätali – takzvané prechodné obdobie). 

Avšak vyskytli a čoraz väčšmi sa vyskytujú aj takí, ktorí tvrdia, že Curly Girl metóda nie je pre nich to pravé. Prečo? 

Nuž, alfou omegou je, že každé vlasy sú jedinečné. Tak, ako naše odtlačky prstov, aj naše vlasové vlákna majú inú pigmentáciu, inú porozitu, hrúbku, štruktúru, textúru a taktiež nároky. Ak si k tomu pripočítame spôsob, akým sa o vlasy staráme a objektívne okolnosti (životný štýl, prostredie v ktorom žijeme, teplotu či vlhkosť ovzdušia v rámci ročných období, atď.), je pochopiteľné, že žiadna metóda nefunguje ultimátne na každého z nás. A to platí aj pre revolučnú Curly Girl metódu. 

Vieš, aké najčastejšie nevýhody uvádzajú tí, ktorým nesadla?

Curly Girl metóda a jej rôzne modifikácie

Pravdou je, že mnohé dámy a taktiež páni, ktorí sa rozhodli presedlať na CGM, nejdú do hĺbky natoľko, že by sa dopracovali k jej pôvodnému zdroju a natrafia na modifikovanú metódu, ktorú si už niekto prispôsobil.

Keď CGM nie je tak celkom CGM…

Ak sa vrátime o krok späť – k rôznym blogerkám a youtuberkám, ktoré ponúkajú v dnešnej dobe ľahko stráviteľné tutoriály formou videa či podcastov na sociálnych sieťach, len ťažko možno niekomu zazlievať, že natrafil na nie úplne “košér” zdroj. Netvrdíme však, že informácie, ktoré nepochádzajú priamo od Lorraine Massey, nie sú pre tvoje kučery vhodné. Len sa nemusia stotžňovať s jej pravou Curly Girl Metódou, ktorú pred viac než dvadsiatimi rokmi vytvorila. 

Dnes sama Lorrain vo svojom blogu vraví, že najčastejšie nedorozumenia a problémy nastávajú, keď si ľudia mýlia konkrétne produkty s praktikami, ktoré CGM hlása. Pretože Curly Girl metóda nie je produktom ako takým. Je to spôsob, ako sa o svoje vlasy starať od A po Z, podľa jej návodov a taktiež s pomocou najlepšej možnej vlasovej kozmetiky, produktov a techník, ktoré so starostlivosťou o kučery súvisia. 

Mnohé modifikované spôsoby a metódy, ktoré vychádzajú práve z Curly Girl metódy (a často vystupujú pod jej názvom), však len málo komunikujú základný kameň CGM – prírodné zloženie a dôraz na rastlinné ingrediencie v najväčšom možnom zastúpení v rámci zloženia vo vlasových produktoch. Tieto ingrediencie sa vyzdvihujú najmä v rôznych handmade receptoch na vlasové prípravky, ktoré si môžeš vyrobiť aj doma (príkladom je známy ryžový odvar). Okrem toho, prvotná metóda nezahŕňala postupy starostlivosti o vlasy, ako napríklad umývanie pomocou low-poo šampónov alebo šampóny na takzvané hĺbkové čistenie.

Zásadným rozdielom je napríklad i to, že pôvodná CGM a taktiež Lorrain nepripúšťajú používanie silikónov (dokonca ani tých vo vode rozpustných). Kým radí radšej siahnuť po prírodných zmäkčovadlách, ktoré silikón nahradia, podľa viacerých propagandistiek, ktoré podľa kučeravej metódy postupujú, silikóny rozpustné vo vode ich vlasom prospievajú.

Okrem rôznych takýchto výnimiek a modifikácií CGM, ktoré, mimochodom, fungujú u drvivého množstva kučeravých dám a pánov naozaj skvele, nájdeme aj niekoľko úskalí, kvôli ktorým nemožno tvrdiť, že je Curly Girl metóda (tá pôvodná) skutočne pre každého. Ktoré sa uvádzajú najčastejšie?

Nevýhody a úskalia Curly Girl metódy

… metóda je príliš obmedzujúca

Alebo inak povedané, má svoje striktné pravidlá. Príkladom sú už spomínané silikóny alebo postupy, ktoré je potrebné poctivo trénovať (ako tvrdí sama Lorrain), aby boli vlasy v dokonalej kondícii. Áno, znamená to, že na difuzér s teplým vzduchom môžeš zabudnúť. Aj keď sa neuveriteľne ponáhľaš (v minimálnej možnej miere pripúšťa len difúzovanie studeným vzduchom).

… je komplikovanejšia, než sa možno na prvý pohľad zdá

Vylúčiť škodlivé látky, zamerať sa na tie prírodné a postupovať podľa návodov Curly Girl metódy možno naozaj znie jednoducho. Avšak len zorientovať sa v zložení tvojho obľúbeného šampónu dá na začiatok zabrať. Vhodnú vlasovú kozmetiku si ideálne vyberáš podľa toho, aký je tvoj typ vlasov. Potom je dôležité zistiť, aká je porozita tvojich vlasov a taktiež napríklad vedieť odhadnúť, či im chýba proteín alebo viac vlhkosti. A aj keď máš pocit, že už všetku teóriu dokonale ovládaš, prax môže vyzerať úplne inak a nájsť napríklad najideálnejšiu stylingovú techniku práve pre teba jednoducho potrvá…

NÁŠ TIP: O zložení a jednotlivých látkach, ktoré vlasová kozmetika pre kučery obsahuje, sa viac dočítaš v článku Vhodné zloženie pre kučeravé vlasy? Naučíme ťa čítať etiketu na produkte.

… komunita okolo CGM dokáže byť frustrujúca

Curly Girl metóda od počiatku zaujala mnohých sledovateľov. Napokon, nerovné vlasy má veľké množstvo populácie a skutočne si vyžadujú starostlivosť z iného uhla pohľadu. Naviac, výsledky tých, ktorým naozaj sadla, sú vskutku úžasné. V zápale nadšenia však niektorí členovia komunít na sociálnych sieťach a v diskusiách môžu pôsobiť niekedy príliš zaryto a frustrujúco. Spôsob komunikácie a nekompromisná obhajoba striktných pravidiel a postupov pôsobí na iných členov odstrašujúco. Málokto si taktiež uvedomí, že vo virtuálnom priestore prezentujú len tú ”lepšiu” realitu a definíciu ako z katalógu. Fotky, kedy im napríklad wash day nevyjde podľa ich predstáv, ti na nos predsa vešať nebudú.

… niektoré postupy nie sú vhodné pre každého

Hoci zakladateľka tvrdí opak, skúsenosti tých, ktorí CGM vyskúšali na vlastnej koži a až tak celkom im metóda nesadla, sa šíria kontinuálne s povedomím o metóde. Tak napríklad, spomínaná pokožka hlavy. Ak si už CGM vyskúšala/vyskúšal, zrejme vieš, že vlasy je potrebné zbaviť nečistôt pomocou cowashingu. Ide o takzvané umývanie kondicionérom a teda platí, že s klasickým penivým šampónom sa môžeš nadobro rozlúčiť. 

Dnes sa však ozývajú aj hlasy dermatológov, podľa ktorých tento spôsob nie je dostatočne účinný na čistenie pokožky hlavy, v ktorej sa hromadia nánosy z prípravkov a napokon vzniká podráždenie či upchávanie vlasových folikul. Dôsledkom neho je napríklad nepríjemné svrbenie, tvorba šupiniek alebo vypadávanie vlasov

… vlasy sú na pohľad v horšom stave a výsledky stále neprichádzajú

V určitom smere môže ako negatívum celej metódy pôsobiť aj čas. Kým niekto zbadá výsledky okamžite, iný musí na katalógové vlny či kučery čakať. Vlasy môžu pôsobiť spľasnuto a bez požadovaného objemu. Namiesto záplavy hebkých prameňov kučier sa tvoje vlasy tvária ako bez života a napumpovať ich od korienkov je jednoducho nemožné. Nehovoriac o pocite mastných vlasov a očividne narušenej definícii, je pri dodržaní všetkých zásad CGM odpoveďou prosté: je to len prechodná fáza a vlasy sa musia spamätať po toľkých škodách, ktoré na nich boli páchané”. Avšak, ruku na srdce, čakať pol roka či rok (alebo dokonca dlhšie) vydrží len málokto.

… niektoré vylúčené zložky mnohým kučeravcom sedia

Už sme spomenuli silikóny. Kým v pôvodnej Curly Girl metóde ich používanie nie je schválené, ospevné ódy sa v reformovaných smeroch šepkajú na voderozpustné silikóny, vďaka ktorým sú vlasy pevnejšie, lesklejšie a majú prirodzenejší výzor. Výnimku tvoria aj alkoholy, ktoré majú dlhší reťazec a označujú sa ako mastné alebo hydratačné. Kučery udržujú v poddajnej a na pohľad zdravej kondícii. 

Možné však je, že ty sama/sám dobre vieš, ktorá látka alebo konkrétny výrobok tvoje vlasy vynáša do výšin, avšak nie je práve v zozname CGM schválených. Ak však chceš postupovať v súlade s pravou Curly girl metódou, mala/mal by si sa ho vzdať a poobzerať sa po vhodnej náhrade. Alebo…

Nájdi svoju vlastnú rutinu. Curly Girl metóda je len jedna z mnohých

… jednoducho si pôjdeš svojou vlastnou cestou a z tradičnej CGM si napríklad preberieš len tie postupy a odporúčania, ktoré sa tvojim kučerám osvedčili. Ak sa nepotrebuješ nutne škatuľkovať a si ochotná/ý experimentovať, nájdeš svoju vlastnú rutinu v starostlivosti o kučeravé vlasy, ktorá ti bude dokonale vyhovovať. Napokon pôvodná Curly Girl metóda, nech je akokoľvek účinná, je len jednou z mnohých metód ako sa o svoje kučery alebo vlny postarať. Tak smelo do toho!

Všetku potrebnú kozmetiku zakúpiš v e-shope www.kučeravé.sk, kde si pomocou typu vlasov, spôsobu použitia alebo obľúbených značiek vyfiltruješ presne tie produkty, ktoré potrebuješ. Nájdeš tu drvivú väčšinu produktov schválenú CGM pravidlami, avšak aj niekoľko skutočne účinných prípravkov, ktoré ti otvoria nové obzory.


NÁŠ TIP: Pravidlá jednej z modifikovaných verzií CGM, kde nájdeš aj alternatívy ako šetrný šampón či hĺbkové čistenie, sme popísali krok za krokom aj v článku v našom kučeravom blogu.

Zhrnutie:

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia