Účinné DIY recepty na kučeravé vlasy, ktoré si zamiluješ

Autor1 rok pred

Overený recept na účinnú vlasovú kozmetiku pre tvoje kučery? Ak sa v našom kučeravom blogu orientuješ už dlhšie, zrejme vieš, že jeden ultimátny neexistuje. Vhodná kozmetika pre tvoje vlnité alebo kučeravé vlasy je však určite taká, ktorá má prírodné zloženie. Kým dnes na trhu už existuje široká ponuka kozmetiky pre vlnité, kučeravé i afro vlasy bez škodlivých látok, je tu ešte jedna alternatíva. 

DIY recepty a návody, ako si vlasové prípravky od šampónu až po gél môžeš vyrobiť doma. Prebúdza sa v tebe nadšenie a zvedavosť, ako na to? Zozbierali sme pre teba recepty na handmade domácu vlasovú kozmetiku, ktoré jednoducho musíš vyskúšať. 

Recept na DIY šampón pre kučeravé vlasy

Na čistenie vlasov je pre kučeravé vlasy vhodných hneď niekoľko postupov či skôr produktov. Kým niekomu sadne co-wash (čistiaci kondicionér) v kombinácii s občasným hĺbkovým čistením – clarifying, sú vlasy, pre ktoré je vhodnejšou voľbou šterný low-poo šampón. Jeden taký si môžeš dokonca vyrobiť aj priamo vo svojej kuchyni. Jeho základom je výživné a krémové kokosové mlieko, ktoré obsahuje železo, vápnik, selén, fosfor a horčík. Jednoducho dokonalý mix pre tvoje kučery. 

Ingrediencie a postup

¼ šálky kokosového mlieka

¼ šálky kastílskeho mydla

20 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja

½ čajovej lyžičky olivového oleja (v prípade veľmi suchých vlasov)

Všetky spomenuté ingrediencie stačí dôkladne zmiešať v nádobe alebo fľaške, ktorú si vopred dobre umyla/umyl. Pred každým použitím odporúčame nádobu opäť poriadne pretrepať, aby sa všetky zložky spojili. A použitie? Tak, ako v prípade klasického šampónu. Naniesť do vlhkých vlasov a jemne prstami vmasírovať do pokožku hlavy. 

KUČERAVÝ TIP: Ak si ešte nepočula/nepočul o kastílskom mydle, ide o tradičné španielske mydlo, ktoré je vyrábané z čisto rastlinných olejov. Pohodlne ho zoženieš na internete alebo v predajni s potrebami na handmade kozmetiku.

DIY hĺbkový kondicionér pre kučeravé vlasy

Kondicionér do výbavy majiteľky/majiteľa kučeravých vlasov neodmysliteľne patrí. Dodáva vlasom vlhkosť a navyše uľahčuje rozčesávanie často zamotaných pramienkov. Ak sa ti stále nepodarilo nájsť ten, ktorý tvojmu typu vlasov sadne ako uliaty, vyrob si vlastný. Tento tvoje vlasy zvlhčí hĺbkovo. Ako na to? 

Ingrediencie a postup

1 celé avokádo

2 lyžice extra panenského olivového oleja

2 lyžice medu

Všetky ingrediencie spoj pomocou mixéra alebo avokádo roztlač v miske a pridaj tekuté zložky. Poriadne premiešaj, nanes na vlasy a nechaj pôsobiť hodinu pod čiapkou. Následne kondicionér zmy. Ak by si si ho chcela/chcel ešte o kúsok vylepšiť, pokojne pridaj pár kvapiek esenciálneho vonného oleja. 

Recept na DIY leave-in kondicionér s bambuckým maslom

Bambucké maslo je častou a overenou zložkou kvalitnej prírodnej kozmetiky vhodnej pre kučeravé vlasy. Na piedestál ho povýšila napríklad značka Shea Moisture, ktorá vyrába kozmetiku pre kučery obľúbenú v celom kučeravom svete. Ak chceš vyskúšať hydratačné a ochranné účinky bambuckého masla aj ty, vyskúšaj si doma vyrobiť tento handmade leave-in kondicionér. Bezoplachový kondicionér sa bežne používa na dodanie vlhkosti kedykoľvek to potrebuješ. Zároveň je skvelým pomocníkom na takzvaný refresh a zvýraznenie definície tvojich kučier.

KUČERAVÝ TIP: Vyskúšaj overené tipy na refresh tvojich vlasov bez toho, aby si si ich musela/musel vždy čistiť a umývať. Oddiališ tým zdĺhavejší wash day a vlasom dodáš nový svieži vzhľad. Ako na to sa dočítaš v našom článku

Ingrediencie a postup

½  šálky bambuckého masla

1 lyžice argánového oleja

1 lyžička roztopeného kokosového oleja

10 – 15 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja 

Bambucké maslo a argánový olej spoj zahriatím vo vodnom kúpeli (do väčšieho spodného hrnca daj vodu a do nej ponor menší hrniec s maslom a olejom). Následne nechaj vychladnúť, avšak nie až do úplného stuhnutia, aby sa dalo so zmesou pracovať. Na rad prichádza mixér. Zmes vyšľahaj do nadýchanej svetlej konzistencie a na záver pridaj zvyšné ingrediencie. Následne prelož do nádoby a skladuj ideálne v chlade.

Levanduľový DIY sprej na refresh


Levanduľa je známa svojimi očistnými účinkami. Ak si chceš doma vyrobiť handmade očistnú bleskovku pre svoje kučery, ktorú budeš mať vždy po ruke, vyskúšaj tento tip na levanduľový sprej. Tvoje pramienky nielen účinne očistí, ale aj refrešne, aby im dodal sviežosť a definíciu bez nutného umývania. Mimochodom, tento recept pochádza od samotnej Lorraine Massey – zakladateľky Curly Girl metódy.  

KUČERAVÝ TIP: Existuje pôvodná Curly Girl metóda – tá, ktorú založila práve Lorrain a potom rôzne jej modifikácie. Časom sa totiž niektoré postupy, ako sa starať o kučery, pomenili a mnohí kučeravci prišli na to, že ich vlasom prospievajú aj zložky, ktoré nie sú v pôvodnej CGM práve odporúčané. Viac si môžeš prečítať v článku, kde sme zhrnuli aj pre a proti svetoznámej CGM.

Ingrediencie a postup

2 litre prevarenej vody

5 kvapiek esenciálneho levanduľového oleja (nesyntetického)

Základ pre levanduľový refresh sprej tvorí prevarená voda. Aby sme ju zbavili nežiaducich minerálov alebo iných stopových prvkov, je potrebné priviesť ju do varu a následne ešte približne hodinu nechať variť. Po hodine môžeš hrniec s vodou odstaviť a pridať 5 kvapiek oleja. Potom už len dobre premiešať, nechať vychladnúť a nadávkovať do šikovného rozprašovača, ktorý môžeš mať vždy po ruke. Sprej by si mala/mal skladovať na chladnom mieste.

DIY jogurtová maska pre hebké kučery

Maska na vlasy je ideálny spôsob, ako dopriať vlnkám a kučerám z času na čas hydratačný a ozdravný wellness. Môžeš ju zahrnúť do svojej vlasovej rutiny podľa intenzity, aká tvojim vlasom vyhovuje (obtýždeň, raz mesačne…). Ak sa ti práve minula tvoja obľúbená alebo hľadáš takú, ktorá tvojim kaderom dodá aj jemnosť a hebkosť, skús túto – jogurtovú.

Ingrediencie a postup

1 šálka bieleho jogurtu

2 lyžice medu

4 lyžice olivového oleja

pár gélových kapsúl vitamínu E

Postup je jednoduchý – zmiešať a naniesť na vlhké vlasy, ideálne pod kúpaciu čiapku. Po približne tridsiatich minútach môžeš masku zmyť a pokračovať so svojím obvyklým stylingom. 

KUČERAVÝ TIP: Svojim vlasom môžeš dodať potrebnú dávku zdravia a krásy aj pomocou špeciálnych vitamínov pre kučeravé vlasy. Vďaka obsahu biotínu, kolagénu, zinku, magnézia a vitamínov C, B a E dokážu vlasom dodať chýbajúcu energiu a zdravý vzhľad.

DIY styling: Recept na gél z ľanového semienka

Tento úžasný gél z ľanových semienok nesmie v našej zbierke handmade receptov pre kučeravé vlasy chýbať. Je jednoduchý a účinný, pretože nielen fixuje, ale taktiež dodáva vlasom vlhkosť a krásny lesk. Obzvlášť sa odporúča pre kučery s vyššou pórovitosťou. Hľadáš práve stylingový prípravok, ktorým vyzdvihneš krásu svojich špirál, ruličiek alebo vlniek? Vyskúšaj kombináciu týchto účinných prírodných ingrediencií.

Ingrediencie a postup

2 šálky vody

⅓  šálky ľanových semienok

½  lyžičky medu

½  lyžičky bambuckého masla

Ak je to možné, odporúčame použiť destilovanú vodu. Neobsahuje chlór ani minerály, ktoré sa v určitom množstve vo vode z vodovodného kohútika nachádzajú. V hrnci zmiešaj vodu a semienka a priveď zmes do varu. Odporúčame miešať, aby sa semienka neprilepili na dno hrnca. Postupne uvidíš, ako sa konzistencia zmesi premení na gélovú. Platí, že čím hustejšia konzistencia, tým lepšia fixácia. 

Ak dosiahneš takú, ktorá si ti pozdáva, gél odstav a nechaj vychladnúť. Ďalším krokom je oddelenie gélu od semienok. Pomôž si kuchynským sitkom, cez ktoré zmes po častiach precedíš. Napokon pridaj ostatné ingrediencie a vzniknutý gél prelož do nádoby (ideálne sklenenej). 


Už sa nevieš dočkať, kedy niektorý z týchto receptov otestuješ na svojich kučerách? Veríme, že si ten svoj nájde každý, kto chce trochu experimentovať a vyrobiť si účinnú vlasovú kozmetiku z prírodných ingrediencií vlastnoručne. My, v Kučeravé, ti rozhodne držíme palce a budeme radi, ak sa o výsledok podelíš s nami a ostatnými kučeravcami na našich fanpage na Facebook-u alebo Instagrame. A ak sa ti náhodou do DIY receptov nechce, naša široká ponuka vlasovej kozmetiky pre kučeravé vlasy je ti vždy k dispozícii.

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia