Styling kučeravých vlasov. Aký prípravok vybrať?

Autor1 rok pred

Styling kučeravých vlasov je kapitola sama o sebe. Prečo? Nuž, povedzme si narovinu, na prvý pohľad je jasné, že ich ovládnutie do takej podoby, ako by sme si predstavovali, dá často zabrať. Ak už vieš, ako sa o svoje vlasy starať tak, aby boli prirodzene krásne a zdravé, nastal čas popracovať aj na stylingu. Práve to je finálna bodka, ktorá nádheru tvojich kučier vyzdvihne do výšin. Alebo zakryje prípadné nepodarky :). 

V nasledujúcom článku si môžeš prečítať, ako si správne vybrať stylingový prípravok pre svoje vlny či špirálky. Pretože bezchybný výsledný efekt, podľa tvojich predstáv, bez správneho pomocníka alebo dokonca pomocníkov, len ťažko dosiahneš.

Vyberáme stylingový prípravok. Čo všetko zaváži?

Univerzálny stylingový prípravok, ideálny pre všetky kučeravé vlasy? Neexistuje. Skutočne. Dôvod je jednoduchý. Každé vlasy, nielen tie kučeravé, sú jedinečné. Nie iba svojou štruktúrou, ale taktiež tým, do akého štádia sa počas nášho života a pôsobenia rôznych podnetov vyvinuli. Hovoríme napríklad o nevhodnej starostlivosti, farebných pokusoch, pôsobení tepla či ostatných faktorov, ktoré ich ovplyvnili. Ako teda nájsť ten najvhodnejší produkt pre styling, ktorý dodá vlasom finálnu bodku?

Zase raz tá pórovitosť. Už vieš, ako sú na tom tvoje vlasy?

Porozite vlasov sme už v blogu venovali samostatný článok. V priebehu pár minút sa pomocou neho zorientuješ v tom, či sú tvoje vlasy nízkoporézne alebo vysokoporézne. V ideálnom prípade, je porozita tvojich vlasov stredná. Čo to vlastne znamená? V podstate ide o to, ako veľmi sú vlasové kutikuly od vlasového vlákna odchýlené a vytvárajú tak možnosť vsiaknuť vodu či rôzne (aj stylingové) prípravky priamo do vlasového vlákna. Avšak pozor. Nejde len o to, ako sa dostanú dnu, ale taktiež aj von

Na vlasy s vysokou poréznosťou prípravky oleje a maslá

Vyskoporézne vlasy majú kutikuly značne odchýlené a tekutina sa ľahko dostane na miesto pôsobenia. Zároveň však platí, že sa rovnako rýchlo z vlasu aj vyplaví. Znamená to, že je potrebné rozhliadnuť sa po produktoch s ťažšou štruktúrou, ako sú napríklad hutnejšie custardy, maslá, oleje alebo stylingové gély. Pri aplikácii stylingových prípravkov je navyše vhodné eliminovať pôsobenie tepla, ktoré vzniká napríklad pri fénovaní. Práve teplo ešte väčšmi rozšíri kutikuly, a tým pádom prípravok vlasom “prejde” bez sľubovaného účinku.

Nízka porozita si vyžaduje ľahšie stylingové krémy a pôsobenie tepla

V prípade nízkoporéznych vlasov hovoríme o opaku. Kutikuly tesne priľnuli k vlasovému vláknu a akýkoľvek prostriedok na vlasy alebo dokonca i voda, potrebujú dopomôcť k tomu, aby v dostatočnej miere účinkovali. Takéto kučery vyžadujú produkty, ako napríklad nadýchané stylingové penyľahšie krémy a gély alebo spreje s jemným rozprašovačom. Veľký zázrak v malom obale dokážu vyčarovať aj séra, ktoré napríklad potlačia krepovitosť alebo aktivátory pre podporu zvlnenia. Ťažké oleje a maslá by sa mohli na ich povrchu neželane nahromadiť. Doplnkom, ktorý efektívne uľahčí pôsobenie stylingových prípravkov a otvorenie vlasových kutikúl, je pôsobenie tepla

Stylingový prípravok na kučeravé vlasy nemusí byť jeden

Práve naopak. Mnohí nositelia kučeravých vlasov používajú rôzne kombinácie prípravkov. Je to vlastne taká malá alchýmia. Kým niekto vsádza na penu + gél, inému lepšie sadne stylingová pena a krém. Ak tomu však stále niečo chýba, pokojne vyskúšaj kombináciu pena + krém + gél alebo stylingový krém s gélom. Pre extra hydratáciu môžeš pridať aj bezoplachový kondicionér. Záleží na tebe, či k nemu uprednostníš gél, krém, penu alebo otestuješ ich ďalšiu kombináciu. Skvelým tipom je aj osvedčený aktivátor, ktorého účinky často kopírujú práve leave-in kondicionér s funkciou miernej fixácie, a gél, ktorý výsledný styling dokonale zapečatí. 

Máš v tom menší zmätok? Nuž, kučeravý svet skutočne nie je fádny a uniformný. Čím skôr sa do skúmania tvojej vlastnej osvedčenej kombinácie stylingových prípravkov pustíš, tým skôr ju nájdeš. Držíme palce!

Silikóny môžu narobiť u vlasov so štruktúrou problémy

Hoci výrobcovia stylingových prípravkov hovoria o tom, že silikóny dodávajú vlasom lesk a tú dlho hľadanú iskru, v prípade kučeravých vlasov je potrebné spozornieť. Väčšina výrobkov, schválených Curly Girl metódou, je, prirodzene, bez ich obsahu. Prečo sú vlastne takou hrozbou?

Keďže väčšina silikónov nie je rozpustných vo vode, môžu sa v miestach, kde vlas prijíma pomocou vlasových kutikúl výživu a vodu nahromadiť a spôsobiť tak malú zápchu s dosť nevzhľadným výsledkom. Zablokované kutikuly zapríčiňujú, že vlas ostáva dehydratovaný a ochabnutý. Až do chvíle, kedy svoje kučery vrátiš do bodu nula pomocou hĺbkového čistenia – claryifingu. Výsledkom však celkom určite nie je styling podľa tvojich predstáv, no naopak, nezdravo pôsobiace kučery, na ktoré napokon účinok prípravku ani nepôsobí. Kontrola zloženia stylingových prípravkov je preto na mieste. Možno sú práve silikóny dôvodom, prečo ten tvoj nefunguje tak, ako má.

Nie je to však pravidlom. Na druhej strane sú tu aj vo vode rozpustiteľné silikóny, ktoré dokážu splniť svoje poslanie bez toho, aby vlasom škodili. Aj v e-shope Kučeravé nájdete zopár výnimiek. Prípravky, ktoré síce vo vode rozpustné silikóny obsahujú, no mnohým kučerám ich prítomnosť vyslovene prospieva.

Zhrnutie:

Máš už jasnejšie v tom, pre aký stylingový prípravok sa rozhodnúť? Skutočne to nie je jednoduché a trafiť sa hneď na prvý raz do ideálnej kombinácie je malý zázrak. S našimi radami a menšou dávkou trpezlivosti sa ti to však môže rýchlo podariť. Tak smelo do toho!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia