Čo všetko dokáže rozhodiť kučeravé vlasy?

Autor4 mes. pred

Kučeravé vlasy si vyžadujú inú starostlivosť, ako tie rovné. Ak už ale vieš, aké postupy zvoliť a máš vyriešenú aj otázku tej najvhodnejšej kozmetiky na tvoje kučery, ešte stále je tu niekoľko vplyvov, ktoré môžu tvoje kučery rozhodiť. V tomto článku sme sa rozhodli zamerať sa práve na ne. Možno v ňom nájdeš odpovede aj ty. Napríklad, ak práve pátraš po tom, prečo tvoje kučery nie sú vo forme, hoci robíš všetko tak, ako máš…

Vnútorné a vonkajšie faktory, ktoré na kučery vplývajú 

Áno, je ich hneď niekoľko. V prípade tých vnútorných hovoríme najmä o tom, v akom stave je tvoj organizmus alebo akým zmenám podlieha tvoje telo. Možno si už zaregistrovala/zaregistroval, že aj vlasy menia počas tvojho života charakter. Svoje by o tom vedeli rozprávať najmä dámy, pretože okrem puberty prechádzajú širokým spektrom hormonálnych zmien.

Okrem toho je tu množstvo psychických i fyzických faktorov, ktoré dokážu kvalitu a charakter vlasov ovplyvniť. A to dokonca tak, že sa vlasy čoraz viac narovnávajú alebo, naopak, objavia sa zrazu kučery. Aby sme však boli fér, niekedy jednoducho platí, že človek o svojej kučeravosti nevie. Dôkazom je množstvo príbehov z našich premien, ktoré si môžeš prečítať v tomto článku.

Čo všetko teda môže tvoje kučery rozhodiť? 

Kučeravé vlasy v puberte

Začneme hneď od začiatku. Vlastne od chvíle, kedy sa mladý človek začne zaujímať o svoj vzhľad a riešiť aj svoje vlasy. Reč je o puberte. Napokon, nie nadarmo sa vraví, že s nami vtedy “hádžu hormóny”. Práve zvýšená produkcia hormónov počas puberty môže ovplyvniť samotnú štruktúru vlasov. Testosterón, hlavne u chlapcov, môže vplývať na hrúbku vlasov a taktiež ich textúru. Inak povedané, vlasy, ktoré boli predtým rovné, môžu zrazu nabrať prvé krivky. Časť toho má na svedomí aj produkcia väčšieho množstva mazu, ktorá vplýva na hydratáciu vlasových vlákien. A ty predsa už vieš, že hydratácia je kľúčom ku krásnym kučerám. 

Tehotenstvo a kučeravé vlasy 

Pri hormónoch ešte chvíľu ostaneme. Druhou fázou života, kedy sa ich hladina zásadne mení, je tehotenstvo. Kým niektoré svorne hlásia, že krajšie kučery, než v tehotenstve, ani nemali, iné majú, naopak, hlavu v smútku. Nádherná definícia je jednoducho preč, nech sa snažia, ako snažia. Aj preto stojí práve v tehotenstve za zváženie zmena vlasovej kozmetiky. Kým si predtým používala produkty na jemnejšie vlnité vlasy, počas tehotenstva sa môže stať, že tvojim vlasom lepšie prospejú produkty pre štruktúrovanejšie kučeravé vlasy. Alebo práve naopak. 

Aby sme boli presnejší, všetky prípadné zmeny možno pripísať dvom hlavným aktérom – estrogénu a progesterónu. Stúpajúca hladina estrogénov má za následok lepšiu stimuláciu rastu vlasov. Preto sa ti môže zdať, že sú tvoje vlasy plnšie a hustejšie (rovnako ako obvod tvojho bruška). Estrogén dokonca interaguje s melatonínom, čo môže spôsobiť aj zmeny v pigmentácii vlasov. Z blond rovnovlásky na jemnú hnedú s vlnami? Nuž, v tehotenstve je to možné… Okrem toho nesmieme zabúdať na progesterón, ktorý vplýva na štruktúru vlasového vlákna tým, že zvyšuje produkciu mazu a následnej aj dostatok vlhkosti. Tvoje pramienky sú vďaka nemu hladšie a lesklejšie.

To, ako veľmi dokáže tehotenstvo s tvojimi kučerami zamávať, nevie dopredu nik. Vo väčšine prípadov však dámy počas tehotenstva hodnotia svoju korunu krásy pozitívnejšie. Každopádne, trvá to zhruba 9 mesiacov a hormóny ešte nepovedali svoje posledné slovo…

Ako to je s kučerami po pôrode?

Prvou výraznou zmenou, ktorú zrejme po pôrode zaregistruješ, je vypadávanie vlasov. Nie je však dôvod na obavy, ide o prirodzenú fázu, ktorá má názov telogénne efluvium. Strata vlasov po pokojovej fáze rastu po pôrode môže byť dokonca až ⅓ z celkového množstva. Aj v tomto prípade ide o dočasný stav. Jeho začiatok sa objevuje zhruba mesiac až šesť mesiacov po pôrode a trvá približne tri mesiace. Samozrejme, opäť je to individuálne. 

Kým počas tehotenstva dochádza najmä zvýšeniu hladiny estrogénu, ktorý spomaľuje cyklus vypadávania vlasov, po pôrode sa hladiny hormónov dostávajú do normálu. To môže spôsobiť, že veľké množstvo vlasov vstúpi do fázy telogénnej fázy naraz.

Okrem toho však do hry vstupuje celý zoznam iných faktorov. Hormonálna hladina spojená s produkciou materského mlieka a dojčením alebo jednoducho nový režim. Málo spánku, úplne prirodzený stres, nedostatočná výživa a tiež prísun vitamínov ako biotín, vitamín E alebo železo.

Aj v tomto prípade platí, že sa to všetko podpíše na kvalite a taktiež štruktúre či kučeravosti tvojich vlasov. Riešením je eliminovať všetky spomenuté nežiaduce faktory (psychická nepohoda, nesprávna životospráva a podobne). No kto si tým už prešiel jednoducho vie, že to chvíľku potrvá. 

Kučeravé dámy v menopauze 

Aj menopauza je obdobie ženy, kedy ženské telo reaguje na zmeny hormonálnej hladiny. V tomto prípade hovoríme najmä o klesajúcom estrogéne. Nízka hladina spôsobuje, že sú kučery suchšie a krehkejšie. Zároveň sa stráca dovtedajšia definícia kučier a pramienky strácajú svoju pružnosť. Rovnako, ako po pôrode, značná časť vlasov môže prirodzene prechádzať do pokojovej fázy, čo sa prejaví náhlym vypadávaním vlasov

Riešenie sa dá čiastočne opäť nájsť v dostatočne zdravej životospráve, optimálnej psychickej pohode a dostatku vitamínov prijatých v strave alebo pomocou výživových doplnkov. Niektoré kučeravé dámy v tomto období života začínajú z dôvodu pribúdajúcich šedín testovať rôzne nové farebné odtiene. V tom prípade ale treba zvážiť vhodnú starostlivosť o farbené kučery. 

KUČERAVÝ TIP: Ak aj ty práve zvažuješ farbu na svoje kučery alebo nevieš, či sa o ne staráš správne, rozhodne si prečítaj týchto 6 tipov, o ktorých sme písali v našom blogu.

Ovplyvňuje kučery stres? 

Rozhodne áno. Už len veta “Ja z teba zošediviem…” je dôkazom, že psychická pohoda sa na vlasoch odráža v značnej miere. V tomto prípade hovoríme konkrétne o hormóne kortizol, ktorý sa v prípade zvýšeného stresu uvoľňuje v tele vo väčšom množstve. Vyšší kortizol zase ovplyvňuje hladinu melatonínu, ktorý drží v pevne vlasovú pigmentáciu. Nie je to však zďaleka všetko.   

Nadmerný stres stojí aj za vypadávaním vlasov vo vyššej miere a taktiež vplýva na produkciu mazu v pokožke hlavy. Kučery sú tak suchšie, menej pružné a taktiež hydratované, čo spôsobuje narušenú definíciu a, samozrejme, nie príliš krásny vzhľad. 

Kučery majú radi čisté ovzdušie

Kvalita vzduchu je dôležitá nielen pre naše pľúca, ale reagujú na ňu aj tvoje vlasy. Nečistoty a smog sa v mikročasticiach usádzajú na povrchu vlasov a vytvárajú nánosy (takzvaný build-up.) Tieto nánosy oberajú kučery o lesk a zdravý vzhľad a zároveň bránia, aby sa do štruktúry vlasov dostala potrebná výživa, ktorú sa jej pomocou vlasovej kozmetiky snažíš dodať. Ak vieš, že sa pohybuješ v ovzduší, kde kvalita vzduchu pokrivkáva, odporúčame častejšie hĺbkové čistenie – clarifying. Pomocou šampónu tak odstrániš nahromadené nečistoty z ovzdušia, ale aj nánosy z vlasových produktov.

Tvrdá verzus mäkká voda. Ktorá je pre tvoje kučery najlepšia? 

Tvrdú vodu spoznáš podľa toho, že máš problém vytvoriť počas umývania sa penu. Obsahuje vysoké množstvo minerálov, ako sú vápnik a horčík a na sanite či nerezových batériách zanecháva zreteľný vodný kameň. Naopak, mäkká voda vytvára pri použití toho istého množstva prípravku oveľa zreteľnejšiu penu. Vďaka tomu dosiahneš efektívnejšie čistenie bez toho, aby si použila/použil veľa šampónu. 

Druhým faktorom je práve prítomnosť spomínaných minerálov. Kým v tvrdej vode ostávajú na vlasoch, mäkká voda, kde ich je omnoho menej spôsobí, že budú tvoje kučery jemnejšie a lesklejšie. Neodstraňuje totiž v takej miere prirodzené oleje z vlasov, vďaka čomu sa kučery ľahšie upravujú a nevzniká obávaná krepovitosť. 

Riešenie? Vyskúšaj napríklad filter na vodu alebo účinný zmäkčovač. Ďalšou alternatívou je používať kozmetické vlasové prípravky, ktoré sú špeciálne vyvinuté tak, aby minerály z vlasov odstránili. Niektorí kučeravci, napríklad, nedajú dopustiť na jednoduché riešenie – octový oplach. 

KUČERAVÝ TIP: Ak chceš vyskúšať octový oplach, zmiešaj jednu lyžičku jablčného octu s pohárom vlažnej vody. Následne aplikuj na vlasy aj pokožku hlavy ešte pred šampónovaním. Oplach nezabudni z vlasov aj pokožky dôsledne zmyť, pretože jeho kyslý charakter môže vlasy oberať o vlhkosť. 

Vlhkosť v ovzduší a kučery

Správajú sa totiž ako taká špongia. Dôkazom je, že sa aj z vĺn stávajú kučery vo chvíli, keď sa napríklad pohybuješ v horúcej sprche alebo inom prostredí s nadmernou vlhkosťou. V niektorých prípadoch, najmä, ak je vlhkosti až príliš, sa však stane neželaný efekt – krepovité vlasy, ako po výbuchu elektrinou

Dôvodom je vysoká koncentrácia molekúl vodíka. Tieto molekuly sa viažu na vlasy a spôsobujú, že sa vlasy sa navzájom snažia na seba nadväzovať. Zároveň zväčšia svoj objem a krásna definícia je zrazu fuč. Riešením, ako zvládnuť nadmernú vlhkosť v ovzduší je uzamknúť vlasové vlákna, napríklad pomocou olejov

Kučeravé vlasy a zima 

Určite registruješ, že nielen príroda, ale aj tvoje kučery reagujú na striedanie ročných období. Dôvodom je, opäť miera vlhkosti v ovzduší. V zime, prirodzene, s teplotou vlhkosť vzduchu klesá. A o hydratáciu oberá aj tvoje pramienky. Preto je dôležité dodávať ju v maximálnej možnej miere. Napríklad vyskúšať namiesto low-poo šampónu ťažší co-wash. Zároveň nezabudni na povinnú jazdu – kondicionér po každom čistení a taktiež napríklad v rámci refreshu. Počas zimy môžeš okrem toho vyskúšať napríklad aj naparovanie a čiapky či pokrývky hlavy zo šetrných tkanín.

KUČERAVÝ TIP: Vlasy si nemusíš neustále umývať, aby si im dodala/dodal vlhkosť a dosiahla/dosiahol krásnu definíciu a styling. Overené tipy, ako na refresh bez umývania nájdeš v tomto článku

Pozor však na zvlhčovadlá a glycerín, ktoré často narobia viac škody, ako úžitku. Zaujíma ťa viac? Všetky potrebné rady so starostlivosťou o kučeravé vlasy sme zhrnuli v článku Ako sa starať o kučeravé a vlnité vlasy v zime?

Kučeravé vlasy v letnom období

A ako je to v lete? Niečo sme už naznačili v bode vyššie. Ak sa k tomu pridá intenzívne slnko, ktoré tvoje kučery ešte viac vysušuje, je jasné, že odpoveďou je opäť hydratácia. Ideálne pomocou ľahších produktov, ktoré vlasy nezaťažia. Ochranný zámok vlasom dodajú oleje – konkrétne arganový, jojobový alebo kokosový s obsahom UV filtra. Aj v tomto prípade platí, že si kučery zaslúžia ochranu, nielen pred vysúšaním, ale aj škodlivým UV žiarením. Nezabudni preto na klobúk alebo trendy turban.Na mieste je rozhodne aj kúpacia čiapka. Je najzákladnejšou výbavou, keď sa chystáš svoje kučery ponoriť do slanej vody v mori alebo zachlórovanom bazéne.

KUČERAVÝ TIP: Všetko potrebné o starostlivosti o kučeravé vlasy v lete sme rozpísali vo Veľkom letnom špeciály


Nuž, je toho naozaj celkom dosť. Rôzne vonkajšie a vnútorné faktory, ktoré na tvoje kučery vplývajú, im dajú celkom zabrať. Preto sa nečuduj, že kým doteraz tvojim vlasom nejaký spôsob starostlivosti alebo druh kozmetiky dokonale sedel, zrazu si môžu vyžadovať niečo iné. Ak si nevieš rady, pokojne nás kontaktuj, v Kučeravé ti radi pomôžeme nájsť vhodné produkty. Kučeravé vlasy sú jednoducho jazda na celý život. Ale s tými všetkými zákrutami a vlnami naozaj stojí zato!

Zhrnutie: 

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia