Ako na lupiny a nepríjemné svrbenie hlavy?

Autor1 rok pred

Lupiny a svrbivá pokožka v oblasti vlasov sú nepríjemné pre kohokoľvek, nech už má vlasy rovné alebo kučeravé. Je to aj tvoj problém? Prečítaj si, čo všetko môže svrbenie hlavy zapríčiniť a ako lupiny vlastne vznikajú. Možno tak nájdeš odpoveď na svoj problém. Určite však zistíš tipy na účinné zložky a vlasovú kozmetiku, ktorá ti môžu pomôcť svrbenie a lupiny odstrániť.

Prečo ma svrbí hlava?

Odpovedí na túto otázku je niekoľko. U dvoch rôznych ľudí totiž môže ísť o dva rôzne problémy. Tie najčastejšie dôvody, prečo je pokožka v oblasti tvojich vlasov v nepohode sú:

Lupiny

Lupiny sú tie drobné suché biele alebo žltasté kúsky pokožky, ktoré ti snežia z vlasov. Okrem nevzhľadných stôp medzi jednotlivými pramienkami a taktiež na tmavom tričku, spôsobujú lupiny aj svrbenie. 

Ekzém alebo atopická dermatitída

Atopická dermatitída je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje veľkú časť populácie. Príčinou je zápal imunitného, vrodeného alebo psychického pôvodu. Prejavuje sa vyrážkami (nielen v oblasti hlavy, ale aj nôh a rúk), ktoré sú svrbivé a suché, často v sprievode šupiniek. Zmiernenie prejavov prináša vhodná kozmetika, v horšom stave je nevyhnutné siahnuť po pomoci odborníkov a liečív. Pomáha účinná hydratácia a vhodné prostredie.

Seborea

Podobne, ako atopická dermatitída, aj tá seboroická sa prejavuje cititeľnými ložiskami v oblasti pokožky hlavy a tvorbou lupín. V tomto prípade však ide o nadprodukciu mazu v mazových žľazách. Ak sa vymkne spod kontroly, vzniká na pokožke mastná vrstva, ktorá priťahuje kvasinky a baktérie – pôvodcov zápalu. So zápalom prichádzajú lupiny a svrbenie, najmä v oblasti hlavy, uší, tvárovej časti a hrudníka.

Infekcie

Možno o tom ani nevieš, no pokožku tvojich vlasov mohla napadnúť bakteriálna infekcia alebo plesňové ochorenie. Prejavom môže byť svrbenie. V tomto prípade je vhodné hľadať riešenie u odborníka.

Alergia

Svrbenie sa môže objaviť aj v prípade, ak si alergická/alergický na niektorú zložku vlasovej kozmetiky, ktorú používaš. Môže sa objaviť časom alebo si ho všimneš krátko po tom, ako zmeníš svoj vlasový arzenál.

Nevhodná vlasová kozmetika

To, aké vlasové prípravky používaš, aký je ich obsah a taktiež tvoja vlasová rutina (to, ako sa o vlasy bežne staráš), môže vplývať na svrbenie hlavy. U niekoho je to napríklad časté umývanie vlasov alebo agresívne látky obsiahnuté vo vlasovej kozmetike

Ako vznikajú lupiny a čo ich spôsobuje

Ako je zrejmé, lupiny idú ruka v ruke so svrbivou pokožkou hlavy. Najčastejšie sú tieto suché biele alebo žlté šupinky dôsledkom nadmernej tvorby mazu a v skutočnosti sa môžu objaviť na viacerých miestach na tvojom tele. Množstvo mazu je ideálnym prostredím pre udomácnenie sa kvasinky Malassezia, ktorá síce patrí k prirodzenej mikroflóre pokožky vlasov, no pri množení sa spôsobuje zápal, podráždenie a tvorbu lupín

V inom, opačnom prípade lupiny vznikajú, keď je pokožka vlasov príliš suchá. To môže byť spôsobené nedostatočnou hydratáciou alebo zmenou prostredia, prípadne podmienok, v ktorých sa pohybuješ (napríklad vlhkosťou vo vzduchu). 

Tipy, ako bojovať so svrbením hlavy a lupinami

Ak si si istá/istý, že svrbenie a nevzhľadné lupiny nie sú následkom ochorenia (atopická alebo seboroická dermatitída), existuje niekoľko tipov, ako proti nim zakročiť.

Snaž sa obmedziť hĺbkové čistenie – clarifying

Príliš suchá pokožka je dôsledkom rôznych vplyvov, ktoré môžeš vhodnou starostlivosťou a kozmetikou ovplyvniť. Ak postupuješ podľa CGM alebo si si len prevzala/prevzal niektoré postupy, snaž sa vlasy hĺbkovo čistiť čo najmenej. Dôvodom je zachovanie optimálnej vlhkosti pokožky hlavy a taktiež mazu. Náchylné sú vlasy najmä v zimnom období, kedy na ne pôsobí suchý vzduch vo vykurovaných miestnostiach, nosenie čiapok a striedanie chladného a teplého prostredia. 

Zníž mierne intenzitu používania clarifying šampónov, ktorými sa bežne odporúčajú vlasy čistiť jeden až dvakrát do mesiaca. Po hĺbkovom čistení – clarifyingu odporúčame použiť namiesto klasického kondicionéru hĺbkový alebo siahni po intenzívnej maske. Podľa porozity a typu kučeravých vlasov použi na čistenie šetrné low-poo šampóny (najmä pre jemné vlasy), ktoré neobsahujú škodliviny ako sulfáty, silikóny a parabény. Alebo siahni po co-washi – čistiacom kondicionére, ktorý vlasy vyčistí bez toho, aby ich obral o potrebnú hydratáciu. 

KUČERAVÝ TIP: Nevyznáš sa príliš v kondicionéroch a o cowashi počuješ po prvý raz? V tom prípade sa zorientuj pomocou nášho veľkého sprievodcu kondicionérmi. Ak si nie si istá/istý, aký typ vlasov máš, odpoveď nájdeš tu.

Hydratuj

Majiteľky a majitelia kučeravých vlasov vedia, že hydratácia je základ správnej starostlivosti o vlnité a kučeravé vlasy. Kým vo väčšine prípadov hovoríme o hydratácii pomocou kondicionéru alebo masky, v prípade svrbivej pokožky a lupín je dôležitá aj celková hydratácia a tvoj pitný režim. Dostatok prijatých tekutín sa odrazí aj na optimálne hydratovanej pokožke v oblasti vlasov. 

Pozor na build-up

Nánosy alebo takzvaný build-up vzniká v pokožke vlasov dôsledkom nahromadených produktov z vlasovej kozmetiky alebo rôznych nečistôt, mastnoty a odumretých buniek. Riešením je používanie stylingových prípravkov tak, aby neprichádzali do styku s pokožkou vlasov. Často pomôže aj zredukovanie množstva prípravkov, ktoré používaš. Možno práve kombinácia niektorých z nich spôsobuje vo výsledku hromadenie nánosov pri korienkoch. S nánosmi ti pomôže clarifying v rozumnej miere (viď vyššie). Pomôcť si môžeš aj masážnymi pomôckami, ktoré optimálne prekrvujú pokožku v oblasti vlasov.

Všímaj si zloženie kozmetiky

Prírodná kozmetika so zložením, ktoré pokožku v oblasti vlasov nedráždi, je ideálnou voľbou. Hydratuje, upokojuje a reguluje tvorbu mazu, čím pomáha aj v prevencii pred lupinami a svrbením. Takéto prípravky sú základom obľúbenej Curly Girl metódy a jej rôznych modifikácií. Pri výbere vlasovej kozmetiky sa zameraj najmä na dve zložky, ktoré často svrbenie spôsobujú – Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone. Tým sa vyhýbaj. Ide o chemické látky, ktorých úlohou je konzervovanie prípravkov vlasovej a telovej kozmetiky. Citlivejšia pokožka na ne často reaguje alergickými prejavmi – pálením, svrbením a tvorbou lupín.

KUČERAVÝ TIP: Viac o vhodnom zložení pre vlnité a kučeravé vlasy sa dočítaš v článku, ktorý ti pomôže čítať etiketu na prípravkoch vlasovej kozmetiky.

Vyber si vhodnú vlasovú kozmetiku a pomocníkov

Prírodné zložky, ktoré pomáhajú zmierniť svrbenie pokožky hlavy a tvorbu ďalších lupín, sú napríklad: jablčný ocot, čajovníkový olej, kokosový olej, pepermintový olej, neemový olej, med, platan, rozmarín, eukalyptus, harmanček, kyselina salicylová alebo pyritión zinok. Medzi produktami pre vlnité a kučeravé vlasy dokonca nájdeš celú radu prípravkov, zameranú na suchú a podráždenú pokožku. Ochranu a dostatok hydratácie priamo pre pokožku v oblasti vlasov prinášajú aj oleje a séra na prírodnej báze a upokojenie dosiahneš pri čistení šampónom s chladivým efektom

Nespi s mokrými vlasmi

Jednou z najhorších vecí, ktorou prispievaš k zvýšenej miere svrbenia a tvorbe lupín, je spánok s mokrými vlasmi. Vlhké vlasy a mokrá pokožka hlavy sú doslova živnou pôdou pre rozmnoženie nežiaducich baktérií. Tie v ďalšom kroku spôsobia zápal a podráždenie. Riešením je rozvrhnuť si čas na umývanie vlasov tak, aby stihli preschnúť alebo si dopomôcť sušením pomocou fénu s difuzérom. Nie však horúcim vzduchom. Aj spánok kučeravých vlasov má totiž svoje odporúčané pravidlá

Pomohol ti tento článok nájsť odpovede na tvoje otázky? Veríme, že áno. Rovnako ako tipy, ako si poradiť s lupinami a predchádzať nepríjemnému svrbeniu pokožky v oblasti vlasov. Množstvo vhodnej vlasovej kozmetiky s prírodným zložením nájdeš v e-shope Kučeravé.

Zhrnutie:

PRODUKTY NA SUCHÚ A PODRÁŽDENÚ POKOŽKU

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia