Kučery naprieč storočiami. Kde bolo, tam bolo… Ako to bolo?

Autor6 mes. pred

Kučeravé vlasy sú tu s nami od nepamäti. A nie náhodou. Podľa najnovších výskumov práve kučery prispeli k vývinu ľudského mozgu do dnešných rozmerov. Takže, ak sa ti nedajbože ešte stále nedarí prijať svoje KUČERAVÉ JA, tento článok ti určite pomôže dopracovať sa k tomu, ako sa stať hrdou majiteľkou alebo majiteľom kučeravých vlasov. Nahliadni spolu s nami do minulosti a zisti, ako boli vnímané kučery v nežných päťdesiatych rokoch alebo disco sedemdesiatkach.

Prečo majú ľudia kučeravé vlasy (a sú rozumní)?

Kučery chránili našich predkov v teplom a suchom podnebí

Dôvodom, prečo sa kučery objavili na hlavách našich predkov, boli geografické podmienky v oblasti rovníkovej Afriky. V týchto horúcich oblastiach presahujú denné teploty 30 °C a vlhkosť nadpriemerných 60 %. To všetko sú predpoklady, z ktorých vedci vychádzali pri tvrdení, že práve kučeravé vlasy poskytovali našim predkom tú najlepšiu ochranu pred slnečným žiarením. Zároveň kučery znižovali potenie sa, ktoré z tela odvádzalo prepotrebnú vlhkosť. Tento objav nedávno zverejnili popredné vedecké časopisy, ktoré poukázali na experiment s figurínami s rôznymi typmi vlasov. Výsledky výskumu potvrdili, že všetky typy vlasov znižujú dopady slnečného žiarenia na pokožku. Avšak práve kučeravé vlasy poskytujú tú najvyššiu formu ochranu a minimalizujú potenie sa.

Vlasy a ich vplyv na veľkosť mozgu

Vedci odhalili aj to že vzpriamená chôdza ľudí v rovníkových oblastiach súvisela s potrebou schladiť sa a eliminovať potenie. Keďže ľudia v tejto oblasti stratili veľkú časť ochlpenia, ako dôsledok sa vyvinuli efektívne potné žľazy, ktoré ich telo ochladzovali. Avšak potenie odvádzalo z tela nielen vodu, ale aj významné látky. Na scénu prichádzajú teda vlasy. Vďaka nim sa naši predkovia mohli ochladiť efektívnejšie a bez zbytočnej straty vody v tele. Výskumy tiež naznačujú, že tieto fyziologické zmeny prispeli k našej schopnosti chodiť vzpriamene a ovplyvnili evolučný rast nášho mozgu. Ten je citlivý na teplo a čím je teplo väčšie, tým väčšie je riziko nepríjemných stavov, ako je napríklad úpal. Podľa vedcov však práve ochrana vlasmi spôsobila, že mozog mohol v kontexte evolúcie rásť ďalej.

Kučeravý gén a dôvod, prečo potrebuješ viac hydratácie

Poďme však o krok ďalej – do súčasnosti. Je na pohľad jasné, že na typ vlasov vplývajú v súvislosti s geografickou polohou aj gény. Kým v Afrike majú ľudia tendenciu dostať do vienka práve kučery, v Ázii mutácie génov spôsobujú rovné vlasy. Európania predstavujú v tomto smere mix – rôznu škálu vlasov od rovných až po kučeravé. 

KUČERAVÝ TIP: To, aký typ vlasov máš priamo určuje aj to, akú starostlivosť a kozmetiku na kučery vlastne potrebuješ. Odhaliť presný typ (od 2A – 2C až po 4A – 4C) ti pomôže náš článok o typoch kučeravých vlasov.  

Opäť trocha vedy. Tvar vlasových folikulov ovplyvňuje gén PRSS53. V prípade rovných vlasov je kruhový a v prípade tých nerovných zase oválny. Druhým faktorom, vplývajúcim na kučeravosť vlasov je, akým smerom vlas rastie. Pri rovných vlasoch ide o vertikálny rast smerom nadol. To znamená, že aj všetko prirodzené mazivo, ktoré pokožka vlasov produkuje, prechádza plynulo do vlasov. A sú aj mastnejšie. Naopak, v prípade kučier, rastú vlasy pod určitým uhlom. A čím väčší je ten uhol, tým sú vlasy oberané o prirodzenú ochranu mazivom (folikuly blokujú mazovú žľazu). Kučeravé vlasy sú preto suchšie a vyžadujú väčšiu dávku hydratácie. Aj preto je kondicionér nutnou súčasťou výbavy každého kučeravca. 

KUČERAVÝ TIP: Nevyznáš sa v kondicionéroch natoľko, aby si vedela/vedel ktorý kedy a ako použiť? V Kučeravom blogu si určite prečítaj nášho veľkého sprievodcu kondicionérmi.

Kučery a ich vnímanie v minulosti. Od nenávisti k prirodzenej kráse

Tak, ako v prípade mnohých jednotlivcov, aj spoločnosť ako celok prešla postupom času vývojom, kedy kučery potrebovala prijať. A podobne, ako je to aj v prípade mnohých kučeravých drobčekov, raná spoločnosť sa najprv kučerám bránila. Dnes tu máme aj vďaka Curly Girl metóde osvetu, vďaka ktorej sú prirodzene krásne kučery oslavou jedinečnosti a sebaprijatia. Ale nepredbiehajme… 

Kučery len pre vyvolených

V čase panovníkov, ktorí sa radi zdobili korunami vo vlasoch, boli kučeravé vlasy symbolom krásy a dôvodom na obdiv. Dokonca i páni dopĺňali svoje outfity kučeravými parochňami. No priepastné rozdiely medzi šľachtou a poddanými neboli len v postavení a v majetku, ale aj v pohľade na kučeravé vlasy. Bežným ľuďom boli skôr na škodu a predstavovali symbol hriešnosti a zla.

Štyridsiatky a päťdesiatky priali vlnám a nátačkám

Dôvodom bolo, že ich spopularizovali mnohé herečky a známe dámy, ktoré strávili doslova hodiny s nátačkami vo vlasoch. Krásne dlhé vlny však boli považované za obdivuhodné a tento trend postupoval až kým ho neprerušila druhá svetová vojna. Situácia, kedy boli aj ženy nútené pracovať, nechala kučeravé trendy zapadnúť prachom až do 50. – tych rokov dvadsiateho storočia. Vtedy sa s trendy vlnami začala pýšiť plavovláska Marilyn Monroe…

V 60. – tych rokoch na scénu prichádzajú prirodzené kučery

Za osvetu myšlienky, že prirodzené kučeravé vlasy sú krásne, si bod pripisuje hnutie “Black is Beautiful”. Hlavní protagonisti neváhali šíriť svoj prirodzene kučeravý zjav bez akýchkoľvek zásahov medzi širokou verejnosťou. Na tejto vlne sa následne zviezli aj sedemdesiate roky – spolu so všeobecným odporom voči všetkému, čo bolo “normálne”. Tak, ako rovné vlasy. Platilo, že čím väčšie afro, tým väčší frajer.

Odklon a opäť návrat k prirodzenosti v osemdesiatkach

Kult afro vlasov dospel až do takého štádia, že po tomto type vlasov začali túžiť dokonca aj belosi. Nie každý však mohol prirodzene dosiahnuť taký objem. Na scénu prichádza pompézny Jheri curl (Jerry curl), úprava kučeravých vlasov, ktorej podľahli aj hviezdy ako Lionel Richie alebo Ice Cube. Išlo však o chemickú úpravu vlasov, ktorá si navyše vyžadovala zdĺhavý čas

V osemdesiatych rokoch našťastie už na prirodzené kučery začínajú reagovať aj kozmetické spoločnosti. Jednotlivé značky, najmä v zahraničí, prichádzajú na trh s produktmi určenými špeciálne pre potreby vlnitých a kučeravých vlasov

Protichodné trendy v deväťdesiatych rokoch a éra trvalej

V 90.-tych rokoch minulého storočia boli kučeravé trendy veľmi rozpačité. Kým na jednej strane spôsobili rozruch krásne kučery Julie Roberts, Sarah Jessica Parker či dokonca Mariah Carey a trvalá ondulácia (prelom 80.-tych a 90.-tych rokov), na strane druhej sa k slovu prihlásila žehlička na vlasy. A to celkom výrazne, pretože žehlenie nerovných vlasov predstavovalo pre mnohých kučeravcov dlho jedinú voľbu, ako si upravovať vlasy. 

Potláčanie kučeravej prirodzenosti na prelome tisícročí

A trend pokračoval aj s príchodom nového milénia. V niektorých prípadoch boli dokonca nerovné vlasy považované za neupravené. Na propagačných materiáloch, v televíznej reklame alebo na spoločenskej udalosti ste len sotva zazreli prirodzené vlny alebo kučery, ktoré by navyše ich majiteľka/majiteľ nosili s hrdosťou. V niektorých prípadoch sa dokonca nepovažovalo za vhodné prísť takto neupravene hoc aj do práce. Táto módna vlna či skôr zaujatosť voči prirodzeným kučerám pretrvala dokonca aj na prelome tisícročí. Žehlička na vlasy patrila k must-have výbave každého, kto sa bál vytŕčať z davu a nechcel byť spoločenskou mienkou vylúčený.

KUČERAVÝ TIP: Prečítaj si príbehy kučeravých premien našich zákazníčok a zákazníkov, ktorým sa podarilo so žehličkou už raz a navždy rozlúčiť.

21. storočie – oslava prirodzenej krásy a tolerancie

Dnes, aj vďaka šíreniu revolučnej Curly Girl metódy, prichádza svet prirodzeným kučerám na chuť. Na reklamných plagátoch znova vidíme kučeravých ľudí a spoločnosť vníma fakt, že nerovné vlasy nie sú ekvivalentom vlasov neupravených. Svoju úlohu v istej miere zohrala aj pandémia Covidu-19, kedy ľudia namiesto návštevy kaderníctiev rozširovali svoje vedomosti o tom, ako sa o vlasy postarať v domácich podmienkach. 

Postupy, ako sa starať o svoje vlasy šetrne a bez škodlivých látok, tak dnes objavuje stále viac kučeravých dám, pánov a dokonca aj detí. A dnešná spoločnosť, ktorá sa stáva čoraz tolerantnejšou, s rešpektom prijíma jedinečnosť a prirodzenú krásu kučeravých vlasov. Žeby sme dvadsiate roky nového milénia mohli nazvať kučeravou revolúciou

My, v Kučeravé, sme nesmierne radi, že sa pod tieto hodnoty môžeme s hrdosťou podpísať. Aj preto ti okrem osvety a pravidelnej dávky tipov a rád prinášame veľký sortiment kozmetiky pre kučeravé vlasy bez škodlivých látok.

KÚPIŤ KOZMETIKU PRE MOJE KUČERY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia