9 overených tipov, ako sa starať o detské kučery bez slzičiek

Autor2 roky pred

Kučeravé vlasy a deti – to je téma sama o sebe. Svoje o tom vie určite každý rodič, ktorý sa o kučeravé vlásky svojho anjelika chce postarať čo najlepšie. V mnohých prípadoch však pokusy o umývanie, rozčesávanie vlasov alebo dokonca úpravu do nejakého účesu či copu končia slzami a krikom. Niet sa čomu diviť, starostlivosť o kučeravé vlasy, tie detské nevynímajúc, má svoje pravidlá a cestičky, ako sa dopracovať k prirodzene krásnym a najmä zdravým vlasom.

Nie je to len o vhodnej vlasovej kozmetike pre deti a doplnkoch, ale aj o správnych postupoch, načasovaní a dávke trpezlivosti. Áno, veľkej dávke trpezlivosti... Výsledok však stojí za to. Najmä, ak konečne umývanie vlasov nebude spravádzať srdcervúci plač a vlásky vašej drobnej lásky budú prekypovať zdravím. 

Prečítajte si deväť tipov pre starostlivosť o detské kučery. Budete prekvapení, ako správny postup a vhodná detská vlasová kozmetika, spolu s jemnými rukami mamy či ocka, dokážu zmeniť veci k lepšiemu.

1. Správny moment je kľúčový, netlačte na pílu

I dospelé curly girls vedia, že umývanie kučeravých vlasov, najmä pomocou prevratnej a účinnej Curly Girl metódy, je určitý proces. Pre deti však zdĺhavé čistenie a úprava vlasov nie je obzvlášť ničím príjemným. Najmä vo chvíľach, kedy sú už unavené, vyčerpané alebo podráždené. Je síce pravdou, že takúto aktivitu si treba plánovať, najmä z dôvodu, že netrvá pár minút, no niekedy je lepšie namiesto naplánovanej akcie využiť skôr vhodnú chvíľu. Keď je kučeravý drobec v dobrej nálade, jednoduchšie obsedí (s hravým prístupom sa možno i zapojí) a bude pri umývaní vláskov asistovať.

2. Detské kučery vyžadujú viac času, ak ho nemáte, použite čelenku

Už len rozpletanie jednotlivých pramienkov zaberie často viac času, než samotné umývanie šampónom. Určite však už zo skúseností viete, že za pár minút celú procedúru neabsolvujete. Ak máte niekam naponáhľo, prípadne vás tlačí čas, lepším riešením je umývanie vlasov odložiť na vhodnejšiu chvíľu

Prvou pomocou, ako vyčarovať krásny look na hlave vášho drobca, je napríklad štýlová šatka alebo detská bavlnená čelenka, ktorá skrotí všetky neposlušné pramienky a zakryje prípadné nedostatky stylingu.

3. Skôr, než začnete kučeravé vlásky umývať,… 

… presvedčte sa, že máte tie správne prípravkyVlasová kozmetika pre deti s kučeravými vlasmi by mala byť najmä prírodného zloženia a v žiadnom prípade by nemala obsahovať škodliviny ako sulfáty či parabény. Na mieste je teda jemný šampón a kondicionér, ktorý detské kučery nebude oberať o vlhkosť, práve naopak, čo najviac jej vláskom dodá. Okrem vhodného šampónu sa nezaobídete bez kondicionéru, prípaden leave-in kondicionéru a napokon podľa potreby aj stylingového prípravku pre jemné kučery. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek značku, základom je pozorne si prečítať etiketu a orientovať sa skôr na prírodné zloženie. 

4. Pripravte vlasové kutikuly na umývanie ešte pred tým, než siahnete po vode

Skvelým tipom, ako čo najlepšie pripraviť detské kučeravé vlásky na proces umývania, je takzvaný pre-poo prípravok. Ak ste sa s ním ešte nestretli, ide vlastne o akýsi “nultý” krok pred samotným čistením, ktorý môžete, no nemusíte absolvovať. Úžasné na ňom je, že nielen dodá okamžitú hydratáciu vlasom, ale pomôže aj s ich následným rozčesávaním či rozdeľovaním a ochráni vlasové kutikuly pred vysušením, ktoré môže byť spôsobené použitím šampónu. Ako pre-poo vám poslúži napríklad kokosový alebo olivový olej, prípadne siahnite po bielom jogurte či troške medu. Pripraviť si môžete dokonca aj mix z niektorej z uvedených látok spolu s kondicionérom, ktorý plánujete použiť neskôr. Pripravenú zmes jednoducho rozotrite na suché vlasy vášho drobca a nechajte chvíľu pôsobiť.

5. Vyskúšajte vrstvenie – s detským kučerami robí doslova divy

Ak už ste sa s Curly Girl metódou stretli, zrejme sú vám jej jednotlivé kroky a najmä výrazy, ktoré hýbu kučeravým svetom, známe. Ako na to sme popísali aj v nedávnom článku Curly Girl metóda – objav svoje kučeravé JA. Ako postupovať? Pri starostlivosti o jemné detské vlásky, ktoré sú obzvlášť háklivé na vysušenie či absenciu hydratácie, odporúčajú mnohí metódy znalí rodičia najmä vrstvenie produktov v poradí:

  1. leave-in (bezoplachový) kondicionér 

  2. olej 

  3. krém alebo maslo

Práve touto kombináciou prípravkov, prípadne obmenou poradia pod skratkou LCO (leave-in – cream – oil) dosiahnete maximálnu hydratáciu a uzamknutie vzácnej vlhkosti priamo vo vlasovom vlákne.

6. Aj česanie kučeravého drobca sa dá zvládnuť bez sĺz

Samozrejme, ak viete, ako na to. Zrejme už zo skúseností tušíte, že najlepšie nie je začínať od korienkov, ale naopak, od končekov vlasov. Avšak pozor! Vyvarujte sa česaniu jemných kučierok či afro vláskov na sucho. Nielenže tým svojmu dieťaťu spôsobujete bolesť pri ťahaní korienkov, ale práve týmto spôsobom sa narušuje samotné vlasové vlákno a vlasy pôsobia krepovitým dojmom. Ak česať, tak na mokro. V ideálnom prípade je lepšie do vlasov najskôr aplikovať spomínaný pre poo prípravok a taktiež kondicionér, a napokon použiť namiesto hrebeňa prsty. Postupne rozmotávať kučeravú hrivu od končekov smerom ku korienkom je síce časovo náročnejšie, no o to menej bolestivé a nepríjemné. Skvelým pomocníkom pre detské kučery je napokon i detanglingový hrebeň, ktorý sa určite po prvom použití stane nepostrádateľnou súčasťou vašej kúpeľne.

7. Udržte vlásky dlhšie svieže pomocou trendy účesu

Copíky, dredy a vrtuľky majú pre rodičov kučeravých detí jednu nepopierateľnú výhodu. Nemusia riešiť ich rozčesávanie a úpravu deň čo deň. Ak za vami nabudúce vaša ratolesť príde s prosíkom o najnovší účes z mini copíkov či vrtuliek, skôr, než túto možnosť zamietnete, vyskúšajte to. Je to skutočne skvelý spôsob, ako ochrániť vlasy pre strapatením, zamotávaním a v prípade, ak účes vytvorí profesionál, ušetríte si i týždeň či dva, počas ktorých nepotrebujete riešiť umývanie vlasov.

8. Chráňte kučery svojho anjelika aj v noci

Zdá sa vám vtáčie hniezdo na hlave vášho dieťaťa po zobudení ako zlý sen? Nuž, odhliadnúc od toho, že vás čakajú dlhé chvíle, aby ste vlásky upravili do požadovaného stavu, niet sa čomu čudovať. Vyskúšajte si vy bojovať v noci s drakmi alebo jazdiť na jednorožcovi a vstať s vlasmi bez chuchvalcov či uzlíkov. Pravdou však je, že i nočné výlety do sveta fantázie môžu malí dobrodruhovia podnikať bez ujmy na svojich kučierkach. Stačí vymeniť bavlnené obliečky na vankúš za saténové. Tento malý detail totiž spôsobí, že tkanina povliečky nebude vlasové vlákna vysušovať a spôsobovať im ten nepríjemný “strapatý” výzor. Alternatívou je saténová čiapka, ktorá zahalí vlásky do jemného objatia počas celej noci.

9. Menej je viac, s umývaním detských kučeravých vlasov to netreba preháňať 

Aj v tomto prípade platí staré zlaté pravidlo o tom, že nič netreba preháňať. Ak ste sa dosiaľ pýtali, ako často by sa vlastne mali kučeravé hlávky umývať, odpoveď znie jasne. Čo najmenej. Neznamená to, samozrejme, že budete zachádzať krajností hraničiacich s hygienou ako takou. Vystavovať však jemné detské vlasy častému umývaniu vedie len k ich vysušovaniu a následnému nezdravému vzhľadu. Ak predsa len musíte zasiahnuť niekoľkokrát do týždňa, odporúčame namiesto šampónu zvoliť skôr umývanie kondicionérom (co-wash), ktoré je šetrnejšie a zároveň vláskom dodá potrebnú vlhkosť.

Nemáte ešte s Curly Girl metódou žiadne skúsenosti, no páči sa vám prírodná kozmetika a princípy, akými sa metóda riadi? Ak by ste si postup umývania detských kučeravých vlasov podľa CGM radi osvojili, nasledujte jednotlivé body:

Tá najdôležitejšia, záverečná rada však znie – skúšajte. Celkom určite tak nájdete ten najvhodnejší postup či časový interval, v ktorom je ideálne vlásky umývať. Všetko ostatné, čo budete potrebovať, nájdete na jednom mieste v našom e-shope. Napokon, ak budete dostatočne trpezliví, môže sa nepríjemný umývací rituál s tradičným prúdom sĺz jednoducho zmeniť na príjemné chvíle s vašim kučeravým anjelikom, ktoré si budete spoločne užívať. Máte i vy nejaké triky alebo tipy, ktoré vám so starostlivosťou o kučery vašich ratolestí pomáhajú? Budeme radi, ak sa o ne podelíte na našej Facebook fanpage v komentári. :)

CHCEM KÚPIŤ KOZMETIKU NA DETSKÉ KUČERAVÉ VLASY

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Uvod

Nastavenia

Navigácia